Haberler

Dekar Başına 70 TL'lik Organik Tarım Destek Ödemesi Başvuruları 13 Ocak 2014'te Başlayacak

Organik tarım destek ödemesinden faydalanmak isteyen çiftçiler, 13 Ocak 2014 tarihinden itibaren 28 Mart 2014 günü mesai saati bitimine kadar Organik tarım desteği başvuru dilekçesi ve uygunluk belgesi ile Çiftçi Kayıt Sistemi'nde kayıtlı...

Organik tarım destek ödemesinden faydalanmak isteyen çiftçiler, 13 Ocak 2014 tarihinden itibaren 28 Mart 2014 günü mesai saati bitimine kadar Organik tarım desteği başvuru dilekçesi ve uygunluk belgesi ile Çiftçi Kayıt Sistemi'nde kayıtlı oldukları il ve ilçe müdürlüklerine başvuracatb maları gerekecek.

-Organik tarım yapan Çiftçi Kayıt Sistemi'nde 2013 üretim sezonu ile Organik Tarım Bilgi Sistemi'nde kayıtlı olan çiftçilere, meyve sebze üretim alanları için organik tarıma başlangıçta 2. ve 3. yılında yer alan ürünlere dekar başına 70 TL destek ödemesi yapılacak. Çiftçilere, tarla bitkileri üretim alanları için organik tarıma başlangıçta 2 ve 3. yılında olan, organik statüde yer alan ürünlere dekar başına yapılacak destekleme ödemesi 10 TL olacak.

-Organik tarım desteği ödemesi, ara ziraatı yapılan alanlarda Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı 1. ve 2. ürün alanı üzerinden hesaplanacak. Organik tarım destek ödemesi, 1. ve 2. üretimlerde, birim ödeme miktarı büyük olan ürün üzerinden sadece bir ürün için hesaplanacak.

ANKARA ödemesi, Organik Tarım Yönetmeliğine göre organik tarım yapan, Çiftçi Kayıt Sistemi'nde 2013 üretim sezonu ile Organik Tarım Bilgi Sistemi (OTBİS) İcmali-1'de ve OTBİS İcmali-2'de de kayıtlı olan ve bu Tebliğde OTD uygulamaları ile ilgili belirtilen usul ve esaslara göre başvuru yapan çiftçilere yapılacak. OTBİS İcmali-1'de kayıtlı olup, mücbir sebeplerle organik tarım faaliyeti sona eren çiftçinin faaliyetini devam ettiren OTBİS İcmali-2'de kayıtlı birinci derece yakını çiftçiye, tüzel kişi ortaklarına veya faaliyeti sona eren çiftçinin ortağı olduğu tüzel kişiye de, il veya ilçe tahkim komisyonlarınca uygun bulunmak şartıyla yapılacak. Bu durumda faaliyeti devam ettiren çiftçinin, ÇKS'de 2014 üretim sezonunda kayıtlı olması şartı aranacak.

-ÖDEMEYE ESAS ARAZİ VE ARAZİ BÜYÜKLÜĞÜ-

Organik tarım destek ödemesi, Organik Tarım Yönetmeliğine göre organik tarım yapılan OTBİS İcmali-1'de ve OTBİS İcmali-2'de kayıtlı aynı araziler ile ÇKS'de 2013 üretim sezonunda da kayıtlı arazilere yapılacak. Kadastro geçen arazilerde arazinin tanım bilgilerinin değişmesi veya çeşitli nedenlerle keşifli araziler ile çiftçinin OTBİS arazi kayıtlarında yapılan düzeltmeler nedeni ile OTBİS icmallerindeki ve ÇKS'deki bilgilerinin uyuşmaması halinde, arazinin devam eden aynı arazi olması kaydı ile Tebliğde belirtilen diğer şartları taşıması ve il veya ilçe tahkim komisyonlarınca uygun bulunması halinde bu araziler de destekleme kapsamına alınacak.

OTBİS icmallerinde kayıtlı yetkilendirilmiş kuruluşça kontrolü yapılmış ve Yönetmelik hükümlerine göre uygun bulunmuş Geçiş süreci-2 (organik tarıma başlangıçta geçiş sürecinin 2 yılı), Geçiş süreci-3 (organik tarıma başlangıçta geçiş sürecinin 3. Yılı) ve organik statüde yer alan tarım arazilerinden desteklemeye uygun bulunan arazilere yapılacak.

OTD ödemesi, çiftçilerin OTBİS İcmali-1'de ve ÇKS'de 2013 üretim sezonunda kayıtlı arazi büyüklüklerinden küçük olan arazi büyüklüğü esas alınarak yapılacak.

OTD ödemesi, OTBİS İcmali-1'de kayıtlı olup, mücbir sebeplerle organik tarım faaliyeti sona eren çiftçilerin, OTBİS İcmali-1'de kayıtlı arazilerinden organik tarım faaliyeti devam etmek kaydı ile OTBİS İcmali-2'de kayıtlı olan aynı arazilerden il veya ilçe tahkim komisyonlarınca uygun bulunan arazilere de yapılacak. Bu durumda bulunan arazi için faaliyeti devam ettiren çiftçi adına ÇKS'de 2014 üretim sezonunda kayıtlı olması şartı aranacak.

-ÖDEME MİKTARI-

Çiftçilere, meyve sebze üretim alanları için Geçiş süreci-2, Geçiş süreci-3 ve organik statüde yer alan ürünlere dekar başına yapılacak destekleme ödemesi 70 TL olacak. Çiftçilere, tarla bitkileri üretim alanları için Geçiş süreci-2, Geçiş süreci-3 ve organik statüde yer alan ürünlere dekar başına yapılacak destekleme ödemesi 10 TL olacak. OTD ödemesi, ara ziraatı yapılan alanlarda ÇKS'ye kayıtlı 1 inci ve 2 nci ürün alanı üzerinden hesaplanacak. OTD ödemesi, 1 inci ve 2 nci üretimlerde, birim ödeme miktarı büyük olan ürün üzerinden sadece bir ürün için hesaplanacak.

-ÖDEMELER İÇİN GEREKLİ FİNANSMAN VE ÖDEME PLANI-

OTD ödemesi için gerekli finansman bütçenin ilgili kalemine tahsis edilen ödeneklerden karşılanacak. Ödemeler, Bakanlık tarafından Bankaya kaynak aktarılmasını müteakip, il veya ilçe müdürlüklerince ÇKS'deki kayıtlara göre oluşturulan onaylı OTD İcmal-1'lerine göre, Banka aracılığıyla, ilgili şubelerde daha önce çiftçiler adına açılan veya açılacak olan hesaplara yapılacak. Çiftçilere yapılan toplam nakdi ödeme tutarının yüzde 0.2'si bütçenin ilgili kaleminden Bankaya hizmet komisyonu olarak ödenecek.

Organik Tarım Destek çalışmaları Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM), il-ilçe tahkim komisyonları, il-ilçe tespit komisyonları ve il-ilçe müdürlükleri ile yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından yürütülecek.

Organik tarım destek ödemesinden faydalanmak isteyen çiftçiler, 13 Ocak 2014 tarihinden itibaren 28 Mart 2014 günü mesai saati bitimine kadar OTD başvuru dilekçesi ve uygunluk belgesi ile ÇKS'de kayıtlı oldukları il ve ilçe müdürlüklerine başvurmaları gerekecek. Uygunluk belgesi başvuru sırasında getiremeyen çiftçilerin başvurusu alınacak. Ancak, bu durumda olan çiftçilerin bu belgeyi 28 Mart2014 tarihine kadar teslim etmeleri zorunlu olacak. Bu tarihten sonra verilen uygunluk belgesi kabul edilmez ve yapılmış olan başvuru geçersiz sayılacak. Çiftçilerin uygunluk belgesini almak üzere sözleşmeli olduğu yetkilendirilmiş kuruluşa müracaatı esnasında 2014 üretim sezonuna ait ÇKS belgelerini vermeleri esas olacak. Çiftçilerin ÇKS'de 2013 üretim sezonunda ve OTBİS'te kaydı olmak zorundadır. OTBİS'te bilgilerini tamamlatmak ve istenen uygunluk belgesini vermek çiftçinin kendi sorumluluğunda olacak. ÇKS ile ilgili tüm iş ve işlemler ÇKS Yönetmeliği çerçevesinde gerçekleştirilecek.

-HAKSIZ YERE YAPILAN ÖDEMELER-

Haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre hesaplanacak gecikme zammı ile birlikte, anılan Kanun hükümlerine göre geri alınır. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan, belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumlu tutulacak. Bu destekleme ödemelerinden, idari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç, haksız yere yararlandığı tespit edilen üreticiler beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacak. Yetkilendirilmiş kuruluşlar OTD ödemeleri için düzenledikleri her türlü bilgi ve belgelerden, ayrıca OTD ödemelerinde OTBİS'e eksik veya hatalı yapılan veri girişleri ile düzeltmelerin zamanında yapılmasından sorumlu olacak. Sorumluluklarını yerine getirmeyen yetkilendirilmiş kuruluşlar hakkında 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu ve Organik Tarım Yönetmeliği hükümleri uygulanır. Tebliğ bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. - Ankara

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title