Haberler

Deik, Afrika'daki Yatırım Fırsatlarını Değerlendirdi

Afrika Kalkınma Bankası (AFKB) semineri, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın, Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Hakan Tokaç ve AFKB Türkiye Direktörü Hau Sing Tse'nin katılımları ile İstanbul'da gerçekleştirildi.

Afrika Kalkınma Bankası (AFKB) semineri, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın, Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Hakan Tokaç ve AFKB Türkiye Direktörü Hau Sing Tse'nin katılımları ile İstanbul'da gerçekleştirildi.

DEİK'ten yapılan açıklamaya göre, DEİK Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Taşkın, "Son yıllarda dünya devlerinin gözdesi haline gelen Afrika ile iş birliği imkanları Türkiye'de siyasi ve ekonomik boyutta eş zamanlı olarak iki ayrı platformda mercek altına alındı" dedi.

Türkiye'nin Afrika'da 41 büyükelçiliğinin bulunduğunu belirten Taşkın, Afrika ülkelerinin Ankara'da 34 büyükelçiliğinin de açıldığını söyledi.

Afrika ile 25 milyar dolarlık ticaretin yeterli olmadığını belirten Taşkın şunları kaydetti:

"Türkiye'nin yapabileceklerini düşündüğünüz zaman müteahhit hizmetleri ile, 150'nin üzerinde çeşitli üretim yapan sektörlerimiz ve Avrupa kalitemizle, Asya fiyatlarımızla, 150 milyar dolar ihracat ve 220 milyar dolar ithalat gücümüzle, mühendisliğimizle, know how ile Afrika'nın 54 ülkesinin 600-700 milyar dolar ithalatı ve ihtiyacı olan yatırımlarıyla neyi konuşuyoruz? 10 milyar dolar olan ihracatımız Afrika için hiçbir şey."

Afrika ülkelerinin altyapı ihtiyacının olduğunu vurgulayan Taşkın, "Gel yap, işlet, devret modeli ile Senegal'de 1.3 milyar dolar tutarında hava alanını, hava alanını şehre bağlayan paralı yolu, Dakar limanının genişletilmesi ve 125 megabayt elektrik santrali gibi yatırımları Afrika Kalkınma Bankasının desteği ile Bouygues, Eiffage, Dubai Port gibi şirketler aldı" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin Afrika'ya doğrudan yatırımı 6.2 milyar dolar"

Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Tokaç ise Türkiye'nin Afrika kıtasındaki doğrudan yatırımlarının 6.2 milyar düzeyinde olduğunu söyledi.

Mısır, Etiyopya, Nijerya ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Türk yatırımlarının en fazla yapıldığı ülkeler olduğunu belirten Tokaç, Afrika'daki yatırımlarda tekstil, ana metal sanayi ve inşaat sektörlerinin öne çıktığının altını çizdi.

Afrika kıtasının son 10 yılda rekor seviyede büyüme gösterdiğini belirten Tokaç, 2014 yılında Afrika'nın yüzde 4.4'lük büyüme kaydettiğini vurguladı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA)'nın 12 Afrika ülkesinin başkentinde açtığı ofisleriyle Afrika'da çok sayıda projeye destek verdiğinin altını çizen Tokaç, Türkiye'nin Afrika ile ticaret hacminin 2002 yılında 3 milyar dolar ve 2015 yılında ise 25 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Tokaç, "Uluslararası bir kalkınma bankası olan Afrika Kalkınma Bankasının kayıtlı sermayesi 90 milyar civarında. 50 yıllık döneminde banka kümülatif olarak 100 milyar dolara yakın finansman sağladı. Bankanın üyelerine sağladığı yıllık finansman tutarı 7 milyar dolar. Türkiye'nin Afrika Kalkınma Bankasındaki sermaye payı 300 milyon dolar ile binde 33 düzeyinde. Afrika kıtasının ve banka imkanlarının daha iyi anlaşılmasıyla birlikte zaman içinde Türk firmalarının AFKB ihalelerinde de üst sıralarda yer almasını bekliyoruz." dedi.

"Türkiye, Afrika ile ilişkilerini geliştiriyor"

AFKB Türkiye Direktörü Hau Sing Tse de Türkiye'nin Kuzey Afrika'daki tarihi ortaklıklarını güçlendirerek önemli adımlar attığını kaydetti. Türkiye'nin Afrika Kalkınma Bankası'nın üyesi olduğunu belirten Hau Sing Tse, Türkiye'nin Afrika ile ilişkilerini geliştirmeye devam ettiğini belirtti ve "Güvenilir yerel ortaklar ile çalışmak ön plana çıkmaktadır" diye konuştu.

Proje finansmanı, kaynak girişimi ve bankanın sunmuş olduğu kaynak erişimi hakkında bilgi veren Hau Sing Tse, enerji üreten, inşaat ve taahhüt firmalarına Afrika'da büyük fırsatlar olduğunu belirterek, Afrika'daki fırsatlardan faydalanmak için banka yetkilileri ile bugün iletişime geçebileceğini vurguladı.

Seminerdeki konuşmalarının ardından, AFKB'ye Genel Bakış (Yapısı, odak alanları, operasyonların ölçeği ve araçlar), AFKB'nin borç verme operasyonları, stratejisi ve operasyonel politikalar, AFKB tedarik kuralları ve en iyi uygulama, kamu altyapı projeleri, Afrika 50 Projesi kapsamında yatırım fırsatları, özel sektör operasyonları, bankanın yenilenebilir enerjiye ilişkin yatırım ve inisiyatifleri ve sağlık sektörüne yönelik yatırım ve inisiyatifleri sunumları gerçekleştirildi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Tamer Taşkın Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ 26 Nisan hangi burç? 26 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 26 Nisan tarihi hangi burç olur? ÇÖL TOZU SON DAKİKA! Çöl tozu nedir? Çöl tozundan nasıl korunulur, zararları ne? Brighton - Manchester City maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? Brighton- Manchester City maçı kaç kaç bitti? #9917
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title