Haberler

Davutoğlu: Patrikhane Ermeniler İçin Dini Tören Düzenleyecek

Güncelleme:

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1915 olaylarıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Ermeni Patrikhanesince düzenlenecek törenle, Osmanlı Ermenileri Türkiye'de de anılacaktır" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakanlık resmi sitesi üzerinden 1915 olaylarıyla ilgili bir açıklama yaptı.

"PATRİKHANE ÖLEN ERMENİLERİ DİNİ TÖRENLE ANACAK"

Başbakan açıklamasında: "Osmanlı Ermenilerinin hatırasına ve Ermeni kültürel mirasına sahip çıkmak Türkiye için tarihi ve insani bir görevdir. Bu anlayışla, bu yıl 24 Nisan günü Ermeni Patrikhanesince düzenlenecek dini bir törenle, Osmanlı Ermenileri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de anılacaktır." dedi.

"HAYATINI KAYBEDEN OSMANLI ERMENİLERİ..."

Sayın Başbakanımızın, Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılış döneminde hayatını kaybeden Osmanlı Ermenilerine ilişkin açıklması başlığıyla yayınlanan açıklamanın tam metni şu şekilde:

"Osmanlı İmparatorluğunun son yıllarında, asırlardır barış ve kardeşlik içinde bir arada yaşamış olan farklı etnik ve dini kökenden pek çok Osmanlı vatandaşı, hafızalarda derin izler bırakan büyük acılar yaşadılar. Birinci Dünya Savaşı koşullarında bu acıları yaşayan, farklı etnik ve dini kökene mensup milletlerin torunları olarak yaşananları anlıyor, hayatını kaybeden masum Osmanlı Ermenilerini saygıyla anıyor, torunlarına taziyelerimizi sunuyoruz.

"ERMENİ PATRİKHANESİ ANMA DÜZENLEYECEK"

Osmanlı Ermenilerinin hatırasına ve Ermeni kültürel mirasına sahip çıkmak Türkiye için tarihi ve insani bir görevdir. Bu anlayışla, bu yıl 24 Nisan günü Ermeni Patrikhanesince düzenlenecek dini bir törenle, Osmanlı Ermenileri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de anılacaktır.

"BİRLİKTE ANMAK DAHA ANLAMLI OLURDU"

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönemde, 23 Nisan 2014 tarihinde yayınladığı mesajda belirtildiği gibi, 'Türkiye ve Ermenistan'ın, birlikte, kendilerine yakışır bir törenle' Osmanlı Ermenilerini anmaları çok daha anlamlı olurdu. Tarih siyasete alet edilmediğinde, bu olgun ve erdemli duruşun gerçekleştirileceğine inanıyoruz.Kadim Anadolu medeniyeti tarihimize sahip çıkmayı, sevincimizi ve acımızı birlikte anmayı, yaralarımızı birlikte sarmayı ve geleceğe birlikte bakmayı öğretmiştir.

"GEÇMİŞLE DÜRÜSTÇE YÜZLEŞMEK ÖNEMLİ

Hrant Dink'in ölüm yıldönümü vesilesiyle 20 Ocak 2015 tarihinde yayınladığım mesajda ifade ettiğim üzere 'iki kadim halkın birbirini anlama ve birlikte geleceğe bakma olgunluğuna ulaşmaları mümkündür.' Bugün de, tarihi sorumluluğumuzun ve insani görevimizin bir gereği olarak, acılar arasında ayırım gözetmeden yüzyıl önce yaşanan olaylarda hayatını kaybedenleri saygıyla hatırlıyoruz. Öte yandan, acılarımızın hafiflemesi için hayatını kaybedenleri hatırlamak kadar, geçmişle dürüstçe yüzleşmenin de önemli olduğuna inanıyoruz.

"VİCDANEN DE HUKUKEN DE SORUNLU"

Birinci Dünya Savaşı'nda yaşananların nedenlerini ve sorumlularını tespit etmek mümkündür. Ne var ki, her şeyi tek bir kelimeye indirgeyerek, sorumluluğu genellemeler yoluyla sadece Türk milletine yüklemek, hatta bunu bir nefret söylemiyle birleştirmek vicdanen de hukuken de sorunludur.

"OSMANLI VATANDAŞLARININ HAFIZASINA SAYGI GÖSTERİLMELİ"

Yüz yıl önce Türk ve Müslüman Osmanlı vatandaşlarının maruz kaldığı sürgün ve katliamların derin izleri bugün de hafızalardadır. Bu gerçeği görmezden gelmek, acılar arasında ayırım gözetmek, tarihi bakımdan yanlış olduğu kadar vicdanen de kabul edilemez. Nitekim geride bıraktığımız yıllar, çatışan hafızaların birbirine dayatılmasının sonuç getirmeyeceğini göstermiştir. Bu çerçevede, tüm Osmanlı vatandaşlarının hafızasına ve vicdanına saygı gösterilmesi, seslerine kulak verilmesi gerekmektedir.

"BİZDE DÜŞEN SORUMLULUK İNSANİ BAĞLARIMIZI YENİDEN TESSİ ETMEK"

Hakikate ulaşmak için adil hafıza, duygudaşlık, saygılı bir dil, makul ve nesnel bakış yeterlidir.Türkiye, tüm görüşlerin serbestçe dillendirilip, özgürce tartışılabildiği, her türlü belge ve bilginin soruşturulabildiği bir ortam sağlayarak, ortak geleceği inşa etme hedefi doğrultusunda önemli pozitif adımlar atmaktadır.Yüz yıl önce, sevinç ve hüzünde aynı kaderi paylaşmış iki halkın torunları olarak bize düşen ortak sorumluluk, yüzyılın yaralarını sarıp, insani bağlarımızı yeniden tesis etmektir.

"ACILARINI PAYLAŞIYORUZ"

Türkiye, bu sorumluluğa kayıtsız kalmayacak, dostluk ve barış için elinden geleni yapmaya devam edecektir. Bütün üçüncü taraflara da tarihi yaraları deşmek yerine, adil hafızaya ve ortak barışçıl geleceğe dayalı bir tutum benimsenmesi çağrısında bulunuyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle, 1915 yılında, tehcir sırasında hayatını kaybeden Osmanlı Ermenilerini bir kez daha saygıyla anıyor, çocuklarının ve torunlarının acılarını paylaşıyoruz."

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi
500

Yorumlar (160)

Güney Mobil-IOS:

İşte fark Atatürk Dünya'ya rest çekti bunlarda korkudan pes etti

33
23
yanıtYanıtla
RkMobil-IOS:

Yorum yazanlar bir dakika politik düşüncelerinizi bir kenara bırakıp insan olun bahsedilen konu öldürülen bir toplumun Kadınları çocukları yaşlıları ...insanlık Duyguları her düşünceden önce gelir.

2
50
yanıtYanıtla
AliMobil-IOS:

Zamanında biz suçluymuşuz gibi Ermenistan'a gidip özür gibi ziyaretler yapmasaydınız belki bunlar olmazdı !! Dış siyasette bizi batırdınız gerçekten

32
15
yanıtYanıtla
metin..:

vay be ülkemiz ermeni tezlerin kabul etti. . Hayaldi gerçek oldu. . akp ile. . .

34
5
yanıtYanıtla
metin..:

dünyada itibar sıfır. . ülkede borç dağ gibi. . millet borç batağına battı iktidar döneminde. . İcra ve işsizlik patlamış. . Çözüm sıfır. . Maaş borca gidiyor. . alım gücü tükendi. . 12 yılda bankalara olan kredi kartı ve tüketici kredisi borcumuz tam 53 kat artmış. . İcralar dağgibi. 12 sene önce 8 milyon icra şimdi 22 milyona çıkmış. . İşsizlik 5 yılın rekorunu kırmış, oecd ülkeleri içinde gençlerde işsiz oranı en yüksek ülke olmuşuz. . Gasp ve hırsızlık rakamlarında boşanma rakamlarında da büyük artış varbu dönemde. . Kişi başı milli gelir tam 7 yıldır yerinde sayarken bu sene düşmüş. . Artık değişim şart. . Takım tutar gibi parti tutmayın. Yandaş medyadaki masallara inanmayın araştırın. .

34
4
yanıtYanıtla
eski akplimobilWeb@haberler.com:

olen turkleri kim anicak ey akp

36
1
yanıtYanıtla
batuhan atakan:

yaziklar olsun anadoluda ermeni ayaklanmacilar tarafindan katledilen turklerin kemikleri sizliyor, size verdigim 3 ayri donem oylarim icin icinde katledilen milletimin her ferdi icin ozur diliyorum !!! birdahami ellerim kirilsin.

36
0
yanıtYanıtla
davutoğlu başbakanmobilWeb@haberler.com:

Sayın başbakan ermeniler bizden özür dilesin biz niye diliyoruz ninemi dedemi katillerine niye rahmet dileyip anayım mantıkllı mı bu şimdi

34
1
yanıtYanıtla
ömermobilWeb@haberler.com:

bunlar mi türk milletinin temsilcisi. resmen türkiyeyi teslim etmisler.

35
0
yanıtYanıtla
samimobilWeb@haberler.com:

ermenilerce katledilen ecdadımızı rahmetle anıyorum.

30
1
yanıtYanıtla
Tüm 160 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title