Haberler

Davutoğlu: "İnsana Muhabbet Duyan Bir Anlayışın Temsilcileriyiz"

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Kutlu Doğum Haftası programı Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamaları Kutlu Doğum Haftası programı Başbakan Davutoğlu: (3) "Biz insanları bölen, ayıran, saflaştıran, kutuplaştıran bir anlayışın değil, aşkı ilahiden, aşkı Muhammediye'ye geçip oradan da aşkı insana, her bir insana muhabbet duyan bir anlayışın temsilcileriyiz" "İster Hitler'i alın, ister Esad'ı, ister başkalarını. Evet devlet reisi, kudret sahibi olmak durumundadır.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Kutlu Doğum Haftası programı

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamaları Kutlu Doğum Haftası programı

Başbakan Davutoğlu: (3)

"Biz insanları bölen, ayıran, saflaştıran, kutuplaştıran bir anlayışın değil, aşkı ilahiden, aşkı Muhammediye'ye geçip oradan da aşkı insana, her bir insana muhabbet duyan bir anlayışın temsilcileriyiz"

"İster Hitler'i alın, ister Esad'ı, ister başkalarını. Evet devlet reisi, kudret sahibi olmak durumundadır. Aksi takdirde insanlara güven ve huzur veremez ama aynı devlet reisi, devlet başkanı, başbakan veya herhangi bir memur, kendimize hitaben söylüyorum, kadiri mutlak olanın Allah olduğunu benimsemiş ise o zaman işte o vakar ile mahviyet arasında bir denge kurulur"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Biz insanları bölen, ayıran, saflaştıran, kutuplaştıran bir anlayışın değil, aşkı ilahiden, aşkı Muhammediyeye geçip oradan da aşkı insana, her bir insana muhabbet duyan bir anlayışın temsilcileriyiz." dedi.

Davutoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığının ATO Congresium'da düzenlediği ve bu yılki temasını "Hz. Peygamber, Tevhid ve Vahdet" olarak belirlediği Kutlu Doğum Haftası'nın açılış programında yaptığı konuşmasında, 1983'te Mescid-i Aksa'yı Zeytin Dağı'ndan izlediğini, 2007'de de Kadir Gecesi'nde bütün bir gece Mescid-i Aksa'da kaldığını anlattı.

Mescid-i Aksa'da kaldığı gece miracı düşündüğünü dile getiren Davutoğlu, "Hazreti Peygamber'in Hira'da tevhidi idrak edişi, bütün bir insanlık adına idrak edişti, tek başına değil. Bütün bir insanlığı külliyen ve kamilen yaşayarak ve yaşatarak bunu idrak etti. Miraca yükselişi de şahsi bir yükseliş değil, bütün insanlık adına bir yükselişti. Dönüşü de bütün insanlığı vahdette buluşturmak için döndü. Hira'ya tevhit için yürüdü, Hira'dan Mekke'ye vahdet için indi. Miraca tevhit için yürüdü, miraçtan yer yüzüne insanları birleştirmek için, vahdet için geri geldi. Onun için tevhit ve vahdet birbirinin mütemmim cüzü ve ayrılmaz parçasıdır." ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Tevhit tek başınıza insan olma şerefini rabbimizin huzurunda büyük bir onurla yaşamanın adıdır. Siz bir kez bunu yaşarsanız sonra dönüp her bir insana aynı şerefi layık görürsünüz. Çünkü onlar da sizin beşeriyet kardeşinizdir, aynı atadan biraz önce söylendiği gibi gelmişsinizdir.Siz o şerefi bir kez hissetmişseniz istersiniz ki herkes hissetsin, herkes yaşasın ve ondan sonra sizin ağzınızdan başka bir insana dönük nefret, öfke, hakaret çıkamaz. Çıkarsa o tevhit anlayışını benimsememişsiniz anlamına gelir. O zaman iki uç noktada gider geliriz."

Şam'ı, Bağdat'ı, Kudüs'ü, Medine'yi inşa edenin ahseni takvim, eşrefi mahlukat olduğunu o mübarek mekanları yıkanların ise sefiller sefili insanlar olduğuna vurgu yapan Davutoğlu, tevhidin idrakinin Esmaül Hüsna'nın idraki ile olacağına dikkati çekti.

Esmaül Hüsna'yı idrak etmeyen zihnin tevhidi ve tevhidin hayat üzerindeki etkisini de anlayamayacağına işaret eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Eğer, insanı evrenin, kainatın merkezi yapıp onu nihai noktada bir kibir ile, tekebbür ile inşa edecek bir yol, bir ideoloji oluşursa bir müddet sonra o ahseni takvimden bir kibir, bir tekebbür hali doğar. Eğer insanın eşrefi mahlukat olduğu unutulursa sıradan bir varlık haline dönüşür. Ama özellikle Esmaül Hüsna'yı anlamış zihinler için, düşününüz, kudret sahibi olduğuna inanan bir devlet reisi için eğer esmayı idrak etmişse kadiri mutlak karşısında kendi kudretinin bir hiç olduğunu anlamak icap eder. Onu anlamayan birisi zanneder ki, ebediyen o kudrete sahip olacağım ve işte bazı rejimde kendi halkını katleden zalimler, diktatörler bu tevhit anlayışından kopuk zihinlerden çıkar. İster Hitleri alın, ister Esad'ı, ister başkalarını. Evet devlet reisi kudret sahibi olmak durumundadır. Aksi takdirde insanlara güven ve huzur veremez. Ama aynı devlet reisi, devlet başkanı, başbakan veya herhangi bir memur kendimize hitaben söylüyorum, kadiri mutlak olanın Allah olduğunu benimsemiş ise o zaman işte o vakar ile mahviyet arasında bir denge kurulur."

Tevhidin tevazuyu, haddini bilmeyi, muhabbeti getirdiğinin altını çizen Davutoğlu, ilmi üzerinden tekebbür yapanların, övünenlerin de bu yolla hakaret ettiklerinde o ilimden insanlara zulmeden ideolojilerin çıkacağını aktardı.

Mutlak ilmin ancak Allah'a ait olduğunu "alim" ismiyle bilen için ise ilminin eriştiği düzey ne olursa olsun tevazu ve mahviyetin beraberinde geleceğine dikkati çeken Davutoğlu, haddini bilmenin kendini bilmek olduğunu söyledi.

"Her bir insana muhabbet duyan bir anlayışın temsilcileriyiz"

"Bizim ruhumuzu terbiye eden her şey tevhit üzerine terbiye edilmiştir" diyen Davutoğlu, diğer varlıklarından farkın ve Allah nezdindeki güçsüzlük ile zaafın da bilinmesi gerektiğine işaret etti.

Sahip olduğu malla, sermaye ile güçle kendisini mutlak mülkün sahibi gibi gören birisinin helal olan malın ve mülkün sınırını başka insanlara zulmedecek şekilde genişletebileceğini dile getiren Davutoğlu, "Halbuki, malik olanın ancak Allah olduğunu malik ismiyle bildiği zaman sahip olduğu mülkün de Yunus Emre'nin diliyle 'geçici' olduğunu idrak ettiğinde 'hani bunun sahibi' der ya, ilk sahibinin olmadığı bir mülkün bizi köleleştirmesine izin vermemeliyiz. İşte tevhit inancı bizi özgürleştiren inançtır. Çünkü bütün bu hırslara karşı bizi ancak o yolla ruhumuz terbiye edilir. İşte bu aynı zamanda bizim mahviyet ile ahseni takvim arasında kurduğumuz ilişkidir. Şimdi, tevhidi bu şekilde idrak ettiğinizde insanlara zulmetmek, öfke duymak, onları nefretle karşılamak yerine, onların düzenini, sükununu, ilmini, mülkünü koruyabilmek için basiretle karar vermek aynı zamanda da mahviyetle davranmak icap eder." diye konuştu.

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Böyle bir tevhit anlayışı Hazreti Peygamberin hayatında, önce kendi nefsinde gerçekleştirdiği inkilabın sonra da onun peşinden yürüyen adil devlet adamlarında, himmet, hikmet sahibi ilim adamlarında ve hayır sahibi mülk sahiplerinde tecelli eden bir anlayışı beraberinde getirir. Buradan vahdete geçilir. Çünkü Hira'dan indikten sonra ya da Miraç'tan geldikten sonra o tevhidi idrak edip bütün bir insanlığın temsilcisi ve sonrası da bütün bir insanlığın rehberi olup görüp, temsilcisi olarak gidip rehberi olarak döndükten sonra vahdetin yolu açılır. Biraz önce Diyanet İşleri Başkanımızın Hazreti Selmanı Farisi'yi hatırlatması tam da yerindedir. Döner ve Selman ile Bilal'i birbirine kardeş kılar. Birisi Acem'den gelir, birisi Habeş'ten ve onları Kureyş'in uluvlarıyla kendi asabiyesiyle övünen o asil Kureyşlilerle aynı safta buluşturur. Artık ondan sonra işte vahdet başlar. Asabiyetin, etnik bağnazlığın, bu etnik bağnazlığa dayalı ayrımcılığın karşısında sadece aynı tevhidi, inancı benimseyen, vahdet çizgisinde bulunan insan kardeşleri yeni bir medeniyet inşa ederler. Biz o medeniyetin takipçileriyiz. Biz insanları bölen, ayıran, saflaştıran, kutuplaştıran bir anlayışın değil, aşkı ilahiden, aşkı Muhammediyeye geçip oradan da aşkı insana, her bir insana muhabbet duyan bir anlayışın temsilcileriyiz."

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Kadir Gecesi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title