Haberler

Davutoğlu: Hakkari ile Şırnak Şehir Merkezleri Yüksekova ve Cizre'ye Kaydırılacak

Güncelleme:

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hakkari ile Şırnak şehir merkezlerinin Yüksekova ile Cizre'ye kaydırılacağını açıkladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Londra yolunda uçakta gazetecilerle sohbetinde önemli açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, Hakkari ile Şırnak şehir merkezlerinin Yüksekova ile Cizre'ye kaydırılacağını açıkladı. Akademisyenler bildirisinde hukuki sorumluluğun tek tek imzacılar yerine metni düzenleyenlerde aranması gerektiğini vurguladı.

Davutoğlu'nun açıklamaları özetle şöyle:

YÜKSEKOVA HAKKARİ, CİZRE ŞIRNAK OLUYOR

"İdari bazı tasarruflarımız olabilir. Cizre'nin ve Yüksekova'nın il merkezi haline dönüşmesi gibi çünkü dokuları buna çok uygun. Şırnak'ta Cizre'nin, Hakkâri'de Yüksekova'nın bu anlamda Yüksekova Havalimanı ve şehrin yayılması da dahil olmak üzere bunları da çalışıyoruz yani idari yapı itibariyle... İl merkezinin değişmesi. İçel ve Mersin denir ya mesela. Şırnak'a gidenler bilir, çok dar bir alanda. Halbuki Cizre çok geniş bir alan. Aynı şekilde Hakkâri'nin genişlemesi zor, Yüksekova genişliyor fakat vilayet yapılanması haline dönüşmediği için de o genişlemeye uygun bir güvenlik ya da hizmet altyapısı olmuyor."

* Yani şehir merkezi taşınacak...

"Bunu planlıyoruz, yani üzerinde çalıştığımız hususlardan biri... Diyarbakır'a olan muhabbetimi, Sur'a olan özel ilgimi biliyorsunuz. Bizzat takip edeceğim, bütün o tarihi eserler restore edilecek. Biz Rumeli'de restore etmedik tarihi eser bırakmadık. Sur'u mahrum ve mahzun bırakır mıyız? Mehdi (Eker) Bey'le kaç sefer gittik, en fazla haz aldığım, Ulu Cami'de namaz kılıp etrafta dolaşmak. Bunların hepsini restore edeceğiz, tek bir rant unsurunun oraya girmesine izin vermeyeceğiz. Hani böyle bir şey çıkıyor, 'rant için'. Hayır hiçbir rant unsuru girmeyecek. Eski Mardin'in içi gibi, orijinal Diyarbakır'ın mimarisinde olan taşlarla korunacak, surlar, burçlar minareler, hepsi. Gerekiyorsa bununla ilgili özel bir kanun çıkaracağız. Ben Çevre ve Şehircilik ile Kültür Bakanımıza söyledim. Böyle tarihi nitelikteki şehirlerin merkezi, hele sur içindeyse bir kanunla korunması için özel bir tasarrufta bulunulması. Buralarda tarihi dokunun korunması için gerekiyorsa şehre özel Bakanlar Kurulu kararı ya da yasal düzenleme yaparız. Buraların terör odağı, virane yatağı olmasına izin vermeyeceğiz. Operasyon sonrasında inşaat faaliyetleri başlamış olacak. Cizre'nin de göçlerle getto, varoş şekline dönüşmüş yapıları tümüyle düzenlenecek."

"ESAS SORUMLU O METNİ YAZANLAR"

* Akademisyenler bildirisiyle ilgili gelişmelere ne diyorsunuz?

"Açıkçası dikkat ederseniz ben konuşmalarımda bu metnin söylediği şeylerin sonucundan daha çok metnin arkasındaki zihniyeti deşifre etmeye çalıştım. Burada bir zihniyet sapması ve yanlış bir zihniyetin egemenliği var. Onların kanaatlerini sorgulamaktan çok o kanaatlerin açıklama yöntemine eleştiri getirdim. Doğu'da ve Güneydoğu'da bir devlet katliamı var ve hiç terör örgütü yok mu, olgusal gerçekliğe bu uyuyor mu? Ben eminim bunun üzerine böyle gidersek birçok akademisyeni özeleştiriye zorlamamız lazım. Benimle hesaplaşmak istiyorlarsa ben buna hazırım. Bana bir tek demokratik hukuk devleti göstersinler ki meşru güvenlik güçleri dışında başka bir güce izin versin. PKK'nın silahı orada dursun ama polis dokunmasın, bunu demokratik ülkede savunmak mümkün mü?" (Kaynak: Hürriyet)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Ahmet Davutoğlu Yüksekova Şırnak Cizre Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (310)

tc atatürk düşmanı hain takiyyeci sürüsü:

BEN ATATÜRK''E TAPMIYORUM! HATTA ATATÜRK''ÜN SİGARASINI İÇKİSİNİ DE SEVMEM! AMMAAA ADAM BU ÜLKE İÇİN NE FEDAKARLIKLAR YPMIŞ AMA beyni gidikler BİR ZAMANALR BENİM BAKTIĞIM beyni yıkanık AÇIDAN BAKTIKLARINDAN SALLIYORLAR. HEP HAKARET NELER NELER. YA SORUYORUM ATATÜRK ALALH''IN DEĞİL TÜM SIFATLARINI ÜZERİNDE TAŞIYABİLİR Mİ?

1
79
yanıtYanıtla
:

HİÇBİR FEDAKARLIK YAPMADI. DÜNYAYA HAKİM BİR İMPARATORLUĞU ALIP, BATININ KAPISINDA DİLENCİ YAPTI. ÜLKEYİ KURTARDIĞI DA YALAN

yanıt17
yanıt7
nokta:

vatani kurtardigi yalanmi??? sen türk olamazsin vatan hainisin. tam tersi Atatürk olmasaydi suanda ingilzlerin mandasi olacaktik bak yani basinda araplara neler cekiyorlar osmanli dünya hakimligini son yillarinda kaybetti yat kalk Atatürke dua et bügünkü türkiyemize nankörler sizi.

yanıt1
yanıt11
OSLO SÖZLESMESI:

VATANI OSLO''DA SATTIK. ANAYASAYI ELE GECIREBILIRSEK, TC TAMAMEN YIKILACAK

2
58
yanıtYanıtla
fuat:

BOP projesi kuruluyor yaziklar olsun milletime nasil olur böyle bir partiye oy verirler.

12
48
yanıtYanıtla
:

İNADINA AK PARTİ. KUDUR HAŞHAŞİ SENİ

yanıt8
yanıt6
chpli:

ülke elden gidiyor sen inadina akp diyorsun iste sizin beyniniz bu kadar calisiyor.

yanıt2
yanıt10
tc atatürk düşmanı hain takiyyeci sürüsü:

BEN ATATÜRK''E TAPMIYORUM! HATTA ATATÜRK''ÜN SİGARASINI İÇKİSİNİ DE SEVMEM! AMMAAA ADAM BU ÜLKE İÇİN NE FEDAKARLIKLAR YPMIŞ AMA beyni gidikler BİR ZAMANALR BENİM BAKTIĞIM beyni yıkanık AÇIDAN BAKTIKLARINDAN SALLIYORLAR. HEP HAKARET NELER NELER. YA SORUYORUM ATATÜRK ALALH''IN DEĞİL TÜM SIFATLARINI BİR TANESİNİ ÜZERİNDE TAŞIYABİLİR Mİ?

6
47
yanıtYanıtla
Bilal arslanMobil-IOS:

Bu artık akp ve sarayın çaresizliği ve özyönetim ilanları tüm bölgeye yayılacaktır

16
34
yanıtYanıtla
Bir:

Ruyanizda görürsünüz 35 yıldır gördüğünüz gibi

yanıt2
yanıt0
Tüm 310 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title