Haberler

Davutoğlu Canlı Yayında: (3)

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Terörle mücadele, son 30 yılın en zor ve en başarılı mücadelesidir.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Terörle mücadele, son 30 yılın en zor ve en başarılı mücadelesidir. Niye en zordur, çünkü diğer bütün mücadelelerde tek bir terör örgütüyle mücadele ediliyordu, PKK. Suruç saldırısından bu yana biz aynı anda 3 terör örgütüyle mücadele ediyoruz. DAEŞ, DHKP-C ve PKK" dedi.

Davutoğlu, NTV ve Star TV'de ortak yayınlanan "Liderler Konuşuyor" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Genel seçimde başarı çıtasının ne olacağına ilişkin soruya Davutoğlu, "Tek başına iktidar" yanıtını verdi. 13 yıllık bir iktidar olduklarının altını çizen Davutoğlu, 13 yılda çok büyük hizmetler yaptıklarını ancak zaman zaman yanlış anlaşılmaların olduğunu ve bu dönemde hata yaptıkları durumların da olabileceğini ifade etti.

Davutoğlu, 13 yıllık iktidarlığı başarı olarak nitelendirerek, "13 yıl iktidarda kalmak kendisi bir başarıdır. Halkın oylarıyla iktidarda kalıyorum, Mübarek gibi, Esad gibi kalmıyoruz, son 2 yılda 4 seçime girdik. Yani sürekli sınanıyoruz" diye konuştu.

7 Haziran'da yapılan seçimde ikinci parti ile aralarında 16 puan fark bulunduğuna işaret eden Davutoğlu, "Eğer 3 partili bir sistem olsaydı, biz şu anda 320 civarındaki milletvekiliyle yine iktidardık. Burada oyunun sonucunu değiştiren şey, dördüncü bir partinin daha barajı geçmesi oldu" ifadesini kullandı.

Davutoğlu, 2002'deki seçimde yüzde 34,5'la neredeyse Anayasayı değiştirecek çoğunluğa ulaştıklarını, bunun nedeninin ise iki partinin Meclis'te olduğunu dile getirerek, bu genel seçimde ise 4 partinin barajı geçtiğini kaydetti.

Bu seçimde oylarının artmasını ve tek parti olarak iktidara ulaşmayı istediklerini belirten Davutoğlu, bunun için de gece gündüz çalıştıklarını bildirdi. Üçüncü bir seçim olasılığıyla ilgili soruya ise Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Böyle bir şey bizim gündemimizde yok, Türkiye'nin de bunu kaldıracağını düşünmüyorum" yanıtını verdi.

Davutoğlu, 4 ayda neler çektiklerini kendilerinin çok iyi bildiğini ve şu anda ülkeyi kendisinin yönettiğini anlatarak, Meclis'i bağımsız bakanların yemini için kısa bir süre açtıklarını ancak birbirine düşman 3 partinin anlaşarak, hükümete karşı bir eyleme yöneldiklerine işaret etti. Davutoğlu, şunları söyledi:

"Yani HDP ile MHP anlaştı, neredeyse hükümeti güven oyuna dönüştürmeye... Bu hükümetin güven oyu yok halbuki ama böyle bir duruma bile getirdiler. Bu şartlarda ülkeyi idare ediyoruz. Ben halkımızın bunu takdir ettiğini görüyorum, edeceğini de düşünüyorum. Bu şartlarda biz 4 aydır terörle mücadele ediyoruz ve bu terörle mücadele, son 30 yılın en zor ve en başarılı mücadelesidir. Niye en zordur, çünkü diğer bütün mücadelelerde tek bir terör örgütüyle mücadele ediliyordu, PKK. Suruç saldırısından bu yana biz aynı anda 3 terör örgütüyle mücadele ediyoruz. DAEŞ, DHKP-C ve PKK. Geçmiş terör örgütleriyle mücadelelerin hepsi 2011'de yine bizim iktidar dönemimizde yapılan mücadelede de odak PKK'ydı. Ama benim zihnimin şu anda bir kısmı DAEŞ'in uyuyan hücreleriyle ilgili ne olabileceği ile meşgul, her gün İçişleri Bakanımızdan bu anlamda bir rapor alıyorum. Nereden gelirsem geleyim, İçişleri Bakanımız ya havalimanında karşılar, ya eve gelir, rapor verir. Zihnimin önemli bir kısmı PKK ile, tabi ihmal edemeyeceğimiz bir de DHKP-C faktörüyle... Bir de Suriye rejimiyle. Şimdi ikinci zorluğu şu Suriye ile Irak aynı anda ilk defa sınırlarımızda otorite kullanamıyor.

Yani geçmiş dönemlerde Irak'ta bir otorite boşluğu vardı, şimdi Suriye'de de var. Üçüncü zorluğu şu, geçmiş dönemlerde terörle mücadele seçimden hemen sonra yoğunlaşırdı, işte 2007'de Dağlıca ile, 2011'de Silvan'daki saldırıyla ve önünde 4 yıl var. Ama şimdi bir seçimden çıktı, 4 ay sonra ikinci bir seçime giderken 23 Temmuz'da bu az çok böyle olacağı görülüyordu, yeni bir karar alıyorsunuz, aldığınız herhangi bir hükümetin, herhangi bir siyasi partinin alabileceği en riskli kararı aldık ama bunu almamış olsaydık şu anda Türkiye'de bu terör örgütleri çok daha ağır oyunların içinde olacaklardı."

"Bahçeli, ne yapacağını şaşırdı"

"MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'Benden randevu istedikleri tarihte aslında seçim hazırlığı vardı' gibi ifadelerini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Davutoğlu, "Sayın Bahçeli, gelinen noktada kendi tabanından bile tepki aldığı için kendi tabanı bile ona dönüp 'Eğer iktidar olmayacak idiysen niye benden oy istedin' dediği için ve buna cevap veremediği için çanta açıyor, belge gösteriyor, ne yapacağını şaşırdı" değerlendirmesinde bulundu.

Davutoğlu, 13 Temmuz'da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 14 Temmuz'da Devlet Bahçeli ve 15 Temmuz'da HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüştüğünü aktardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine 9 Temmuz'da görev verdiğini belirten Davutoğlu, "Ne seçim hazırlığı, ortada hiçbir şey yok" ifadesini kullandı. Bahçeli ile yaptıkları görüşmede, onun koalisyon düşünmediğini açık bir şekilde ifade ettiğini vurgulayan Davutoğlu, "Sayın Bahçeli, 'Ben zaten bunu daha 7 Haziran gecesi söyledim' dedi. 'Yokuz biz bu işin içinde' dedi, 'Siz CHP ile kurun' dedi. HDP ile kurun' dedi, kendince bize ödev biçiyor" diye konuştu.

3'lü koalisyon düşüncesi

Davutoğlu, görüşmeler sırasında CHP ve MHP ile üçlü koalisyonu bile düşündüğünü belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Benim niyetim açık söyleyeyim, CHP ile yaptığım istikşafı görüşmelerin bir benzerini eş zamanlı olarak MHP ile de yapalım, hatta mümkünse 3'lü koalisyon kurarız, neden olmasın' diye bile düşünüyordum. Bunların hepsi ihtimal dahilinde. Türkiye'nin güçlü bir hükümete ihtiyacı var, anlaşabilseydik, anayasayı, sivil anayasayı çıkarabilecek bir hükümete ihtiyacımız var. Ama bir kere istikşafı görüşmeye 'hayır' dedi. 'Siz gidin CHP ile kurun' dedi."

Bahçeli'nin AK Parti'nin CHP ile hükümet kurmasını isteyerek, iki büyük partinin yıpranmasından faydalanıp, aradan çıkmayı planladığını ifade eden Davutoğlu, "Kendisi elini taşın altına koymayacak ama en sonunda eğer koalisyon kurulamazsa da biz HDP ile Anayasa hükümetinde aynı yerde bulunmak zorunda kalacağız, bu da onu kullanacak. Yani iyi niyet yoktu, burada" yorumunu yaptı.

Davutoğlu, Devlet Bahçeli'nin her görüşmede "hayırları" arka arkaya sıraladığına işaret ederek, "Şimdi o belge Sayın Bahçeli'yi kurtaramaz" açıklamasında bulundu.

Üçlü koalisyon düşüncesinin detaylandırılması istenen Davutoğlu, Kılıçdaroğlu ile ikinci görüşmede koalisyon ihtimalinin olmayacağı ve bir ümitsizlik hali olunca, zihninde 9 alternatifli bir plan olduğunu, sadece üçünün gittiğini ve hala 5 planın önünde durduğunu karşısındakilere aktardığını bildirdi.

Davutoğlu, kendisinin her zaman bir yola çıkarken önündeki bütün alternatifleri yazdığını, zihninde tuttuğunu ve alternatifleri birer birer tüketerek gittiğini anlatarak, şunları söyledi:

"Karşımızda hükümet olma iradesi, hükümet sorumluluğu paylaşma cesareti olan bir muhatap bulmadık. Durumdan bir şekilde siyasi bir kazanç elde etmeye çalışan fırsatçı bir tutum bulduk, özellikle Sayın Bahçeli için söylüyorum. Sayın Kılıçdaroğlu'nun ekibi ile bir ara görüşmelerde bir noktaya gelindi ama sonunda öyle bir açıklamalar geldi ki bizi tabiri caizse köşeyi sıkıştıracak şekilde açıklamalar. Halbuki mutabık da kalmıştık."

Görüşmelerde konuların dışarıya taşınma biçimi ve yöntemi konusunda beklemediği bir tutumla karşılaştığını ifade eden Davutoğlu, Kılıçdaroğlu'nun ve Bahçeli'nin kişisel ahlakta bile olmaması gereken bir tavır üstlendiğini kaydetti.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Kemal Kılıçdaroğlu Ahmet Davutoğlu Devlet Bahçeli Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title