Haberler

    Dan Brown Yazdı, Yerebatan Sarnıcı'na Ziyaretçi Yağdı

    Yerebatan Sarnıcı'ndaki Medusa gizemini korurkan yeni bir efsane ortaya çıktı. Tarihi mekanda şans getirdiğine inanılan mavi balık, yıllar sonra ilk kez...

    - Dan Brown'un son romanı 'Cehennem'de adı geçen mekanlardan "Yerebatan Sarnıcı" ziyaretçi akınına uğradı. Dünyanın dört bir yanından gelen turistler, soluğu Ayasofya'nın yanındaki Yerebatan Sarnıcı'nda aldı. Yarımada'nın ortasındaki en romantik tarihi mekan, herkesi dış dünyadan kopardı, ürperti ve merak içerisinde ziyaretçileri içine çekti. Medusa başlarının gizemi ise yıllarca çözülemedi. "2 Medusa başı neden orada?" sorusu cevapsız kaldı. Medusa ile ilgili birçok efsane, bu sarnıcı daha da gizemli kıldı. Bir rivayete göre, Roma heykeltraşlık sanatının şaheser örneklerinden Medusa, yeraltı dünyasının dişi canavarı olan üç Gorgo'dan biriydi ve kendisine bakanları taşa çevirme gücüne sahipti. Bu amaçla özel yerleri kötülüklerden koruduğuna inanılırdı. Yunan mitolojisine göre ise Medusa, Zeus'un oğlu Perseus'a olan aşkı sonucu saçları yılan şekline girmişti ve baktığı herkesi taşa çeviriyordu.

    'Mavi'nin gizemi sardı

    Perseus, Medusa'ya büyü yapıldığını sanarak başını kesmişti, başı düşmana göstererek birçok savaş kazanmıştı. TAKVİM ise Medusa'nın gizemini araştırmak için tarihi mekana gittiğinde farklı bir efsaneyle karşılaştı. TAKVİM'in objektifine yıllardır görülmediği iddia edilen mavi balık takıldı. Onu gören kişilere şans getirdiğine inanılan mavi balık, ziyaretçileri heyecanlandırdı. Herkes, dileklerinin gerçekleşmesi için suya para attı. Gözler ise tarihçilere çevrildi. Araştırmacılar, mavi balık efsanesinin gerçek olup olmadığını değerlendirdi.

    Uzmanlar konuştu

    Doç. Dr. S. Faruk Göncüoğlu

    Mavi balığın şans getirdiği inancı tamamen gerçek dışıdır. Tarihin çeşitli dönemlerinde halk arasında bu tür efsaneler günümüze kadar gelmiştir. Ancak tarihi araştıran gerçek bilim insanları, bu tür söylentilere itibar etmez.

    Araştırmacı Sedat Varolgil

    Bu tür efsaneler halkı psikolojik olarak rahatlatır. Ancak bilimsel hiçbir dayanağı yoktur. Mitolojik hikayeler tarihi mekanlara olan ilgiyi artırır. Ayrıca tarihi zenginliklerin korunmasına ön ayak olur. Bilim ne derse desin insanlar efsanelere itibar ederler.

    Yerebatan'ın kimlik kartı

    Yeri: İstanbul Sultanahmet

    Yapılışı: MS 542 yılında Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından yaptırıldı.

    Amacı: Şehrin su ihtiyacını karşılamak

    Uzunluğu: 138 metre

    Genişliği: 64.6 metre

    Sütun sayısı: 336 mermer sütun

    Mevlüt Yüksel/Takvim

    Teknokulis : http: //www.teknokulis.com

    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Dan Brown Roma Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title