Haberler

D.Ü'nün Dünya Çapında Araştırma Laboratuvarı Açıldı

Güncelleme:

Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜPTAM) açılış töreni, Dicle Üniversitesinde gerçekleştirildi.

2023 Vizyonunda Üniversitelerin Araştırma Laboratuvarları Çalıştayı ve Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜPTAM) açılış töreni, Dicle Üniversitesinde gerçekleştirildi.

Kongre merkezinde düzenlenen çalıştaya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, İl Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, DÜPTAM Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç, YÖK Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Yılmaz, Rektör yardımcısı Prof. Dr. Aslan Bilici, çeşitli üniversitelerden gelen akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.

Dicle Üniversitesi Radyo ve TV Programcılığı öğrencilerinin DÜPTAM için hazırlamış olduğu bir sinevizyon gösterisinin ardından konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Mehdi Eker, bir süredir yaşanan ağaç eylemlerine değinerek, ağaçların taşındığı bölgenin Hevsel Bahçeleri olmadığını söyledi. Eker, "Üniversite, gerçekten ihtiyaca binaen yapılan bir araştırma sebebiyle, oradaki bir takım söğüt ve kavak türü, biraz da o yapı içerisinde dikili ağaçları değil de orada bulunan kendiliğinden oluşmuş otsu bitkileri yangına zarar verir diye kesmiş. İki sene önce de bununla ilgili üniversite açıklama yapmış zaten. Tabi genç kardeşlerimizin ağaç ve çevresi hassasiyetini biz takdirle karşılıyoruz. Ama Diyarbakır'da çok daha önemli kültür değerlerinin yapılaşmaya açıldığında kimsenin pek sesi çıkmadı" dedi.

Bölgenin Hevsel bölgesi değil Dicle Üniversitesi arazisi olduğunu belirten Eker, orada herhangi bir ağaç kıyımının olmadığını söyledi. Ağaç eylemleri ile ilgili konuşan Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Diyarbakır'ın kısa bir tarihi geçmişi hakkında bilgi verdikten sonra, son günlerde Hevsel Bahçelerindeki ağaç kesimi ile ilgili kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini söyledi.
Vali Kıraç, "Hevsel bahçeleri Diyarbakır'ın kültür vadisidir, bunun dışında kullanılamaz. Kamuoyunda yanlış bir algı var; yok efendim binalar dikilecekmiş, yok öyle bir şey. Hevsel bahçeleri, 8 bin yıllık gıda ambaradır. Kentsel dönüşüm programı içerisinde de rekreasyon alanı içerisindedir. Herkes rahat olsun" diye konuştu.

Vali Kıraç, 5 gündür devam eden eylemlerin doğal olduğunu ifade ederek, yapılan protestoları hoşgörüyle karşıladıklarını söyledi. Kıraç, "Diyarbakır, bünyesinde 2 bin 500 sivil toplum örgütü olan, 180 bin civarında gönüllüsü olan bir şehir" ifadelerini kullandı. Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç ise konuşmasında Dicle Üniversitesinin gelişen kurumsal yapısı, güçlenen eğitim kadrosu, artan öğrenci sayısı, ulusal ve uluslararası alandaki bilimsel, kültürel ve sanatsal başarılarıyla ülkenin saygın kurumları içinde yer aldığına dikkat çekti. Saraç, "Medeniyetler şehri Diyarbakır'ın göz bebeği olan Dicle Üniversitesinin yıl içerisinde yüzlerce faaliyet gerçekleştirdiğini ifade eden Saraç, "Bölgemiz, ülkemiz ve dünya gündemindeki konular çeşitli bilimsel etkinliklerle ele alınmıştır" dedi. Saraç, Türkiye'deki araştırma merkezleri müdürlerinin ilk kez bu çalıştayla Dicle Üniversitesinde bir araya geldiklerini de sözlerine ekledi.

DÜPTAM Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel ise konuşmasında iki gün altı oturum sürecek çalıştayda araştırma laboratuvarlarının masaya yatırılacağını ifade etti. Temel, "Çalıştay da Merkezi Araştırma Laboratuvarları'nın mevcut durumu, sorunları, hedefleri, merkezi araştırma Laboratuvarları'nın sanayi, kamu ve bölgesel gelişmeye olan katkısı, akademik çalışmalara olan katkısı gibi değişik konuların ele alınacaktır. DÜBTAM 18 farklı alana hitap edecek bir laboratuvardır. Mevcut aletlerle dünya çapında bir araştırma merkeziyiz" şeklinde konuştu.

Çalıştayın açılışının ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, İl Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜPTAM) Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç, YÖK Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Yılmaz, rektör yardımcısı Prof. Dr. Aslan Bilici ve akademisyenler, DÜBTAM'a geçerek, DÜBTAM'ın açılış kurdelasını kesti. DÜPTAM binasında davul zurna eşliğinde karşılanan heyet hep beraber halay çekti.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Ayşegül Jale Saraç Dicle Üniversitesi Mehmet Mehdi Eker Diyarbakır Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (1)

ABDULLAHdraaltintas@hotmail.com:

BU REKTÖR HANIMEFENDİ, YARDIMCISI ASLAN BİLİCİ, BERABER ÇALIŞTIKLARI PARALELCİLER VE DİCLE ÜNİVERSİTESİNDE DOKTORLUK YAPAN TÜCCARLAR, BÖLÜM BAŞKANLIĞI YAPAN BİRİLERİ TOPLANDINIZ BİZİM AKADEMİK HAYATIMIZI BİTİRDİNİZ. AKLINIZCA BENİ ATTINIZ, BİRİLERİNE İLAÇ SATTIRIYOSUNUZ, BİRİLERİNE YER YAPIYOSUNUZ, BENİM GÜCÜM SİZE YETMEDİ. ALLAH AHİRETTE HESABINI SORSUN.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title