Haberler

D.Ü'de Çözüm Sürecinde Yeni Anayasa Tartışıldı

Güncelleme:

Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Çözüm Süreci ve Barış için Yeni Anayasa" paneli gerçekleştirildi.

Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Çözüm Süreci ve Barış için Yeni Anayasa" paneli gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Öğretim Üyesi Fazıl Hüsnü Erdem, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda AK Parti MKYK üyesi olan Osman Can, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi, Selin Esen ve HDP Eş Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş Katıldı.

Paneli Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabri Eyigün, D.Ü. Genel Sekreteri Mustafa Tuna, D.Ü. Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Akın, D.Ü. Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Tanrıverdi, çok sayıda akademisyen ve öğrenci izledi.

Panelin Moderatörlüğünü yapan Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Öğretim Üyesi Vahap Çoşkun, yeni bir anayasanın her şeyden önce yeni bir siyasal tasarım gerektiğini belirtti: "Bu ülkenin tarihsel sorunlarını çözmeye yardımcı olacak Demokratik bir anayasaya ihtiyaç var. Bunun içinde çalışmalar yapılmalıdır" dedi.

Konuşmada ilk sözü alan Selin Esen insan onuru kavramına değinerek diğer ülkelerdeki tanımlara ve bu tanımların yapıldığı tarihlere vurgu yaptı. İnsan onuru kavramının hak ve özgürlüklerin tanımı içerisinde yer aldığını dile getiren Esen, "Yeni anayasada kimlik ve kültürel hakların da tanımının yapılması gereklidir" şeklinde konuştu.

Çözüm Süreci'nin 2 yıldır ağır aksak bir şekilde devam ettiğini ancak 6-8 Ekim olaylarının süreci türbülansa soktuğunu belirten Fazıl Hüsnü Erdem, "Bu anayasa herkesin anayasası olmalıdır. Vatandaşlık tanımı yapılırken kimse üzülmemelidir" dedi. Türkiye'de birçok hak unsurlarının(kadın hakları, çocuk hakları, basın hakları vs.) tartışılması gerektiğine değinen Meral Danış Beştaş, "Anayasanın cinsiyetçi bir anayasa olmasını istemiyoruz. 21. Yüzyıl Türkiye'sine uygun bir anayasa istiyoruz. Çözüm süreci devam etmeli ve karara bağlanacak bir yapıda olmalıdır" diyerek konuşmasını tamamladı.

Son olarak sözü alan Osman Can ise, Osmanlı Devleti'nden bu zamana kadar yapılan anayasaların padişah fermanı veya birilerinin yönlendirmesi ile yapıldığını, sadece 1921 Anayasası'nda millet kavramının tam manasıyla var olduğuna ve egemenliğin doğrudan millete ait olduğunu söyledi. Can, Çözüm Süreci Türkiye'nin bir bütün olarak Demokratikleşmesiyle ilgili bir şey, anayasa hepimizin var olmasıyla ilgili bir şey, anayasa özgürlükle ilgili bir şey bu nedenle anayasanın işe yarar bir şekilde yapılması gerekir şeklinde fikirlerini dile getirdi.

"Türkiye ancak 100 yıllık yalanlarını bir kenara bırakarak yeni anayasa tartışmalarına başlayabilir." şeklinde konuşan Can, "Devlet iktidarını demokratikleştirmeden, toplumun bütün farklılıklarının siyasal işleyişlerine katılımını sağlamadan anayasa üzerine yapacağımız tartışmanın çok bir anlamı olmayacaktır. Bu nedenle yeni anayasa çalışmalarında herkesin siyasi maskelerini çıkararak bu işe girişmesi gerekir." dedi.


Anayasa'daki tekçiliğin devam ettiği sürece eşitlik ve özgürlükten bahsetmemizin mümkün olmayacağını belirten Can, etnik ve kimliğe dayalı unsurların anayasadan çıkarılması gerektiğini vurguladı. Panel soru ve cevap kısmının ardından sona erdi.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Dicle Üniversitesi Osman Can Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title