Haberler

Cumhuriyet'in İlk Diplomalarından Biri

Öztürk ailesince 85 yıldır korunan ve Cumhuriyet tarihinin ilk ilkokul diplomalarından biri olduğu bildirilen belgenin sureti, sergilenmesi amacıyla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim edildi.

Kütahya'nın Domaniç ilçesinde, Öztürk ailesince 85 yıldır korunan ve Cumhuriyet tarihinin ilk ilkokul diplomalarından biri olduğu bildirilen belgenin sureti, sergilenmesi amacıyla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim edildi.

Alınan bilgiye göre, Cumhuriyet'in ilk yıllarında, Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı Hisar köyü olarak anılan Domaniç'te 3 sınıflı ilkokul bulunuyordu. Kurtuluş Savaşı'nın izlerinin henüz silinemediği o yıllarda ilkokulu başarıyla bitirmek zor olduğundan, sadece zengin ailelerin çocukları okula devam edip başarılı olabiliyordu.

Ailesi zengin olan ve sonradan Öztürk soyadını alan Hasan Hüsnü, ilkokulu 50 puan alarak, "pekiyi" derecesiyle bitirerek, 1926 yılında diplomasını aldı. Cumhuriyet'in kuruluşundan üç yıl sonra mezun olan Hasan Hüsnü Öztürk, teklif almasına rağmen öğretmenlik yapmadı.

Merhum Hasan Hüsnü Öztürk'ün oğlu Abdullah Öztürk, Osmanlıca yazılar bulunan diplomayı uzun yıllar özenle sakladı. Diplomadaki yazıları merak eden Öztürk, Osmanlıca bilen bir öğretmene tercüme ettirdi.

Eğitmen "Faik Hoca"nın imzası bulunan diplomada, buğday tenli, ela gözlü, orta boylu olduğu belirtilen Hasan Hüsnü'nün, ilkokuldan en yüksek derece olan 50 puanla mezun olduğu yazılıydı.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, diplomanın bir suretini binada sergilemek amacıyla Öztürk'ten istedi. Öztürk'ten diplomanın suretini teslim alan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde görevli Naci Uzuncan, bu tarihi belgenin çok değerli olduğunu söyledi.

Cumhuriyet tarihinin ilk diplomalarından birinin Hasan Hüsnü Öztürk'e ait olduğunu dile getiren Uzuncan, "Bu, Domaniç'te alınan ilk ilkokul diploması. Tarihi değeri olan belgenin örneğini Müdürlüğümüzün en nadide köşesinde muhafaza edeceğiz. Bu manevi değere sahip çıkarak gelecek nesillere aktaracağız. Şimdiye kadar diplomayı koruyan ailemize çok teşekkür ederim" dedi.

- KÜTAHYA

Kaynak: AA / Güncel

Eğitim Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title