Haberler

Cumhuriyet Bayramı Resmi Geçit Töreni Ankara Akm'de Yapıldı

Cumhuriyetin 85. yıldönümü dolayısıyla, Ankara'da Atatürk Kültür Merkezi(AKM) tören alanında resmi geçit töreni gerçekleştirildi.

Cumhuriyetin 85. yıldönümü dolayısıyla, Ankara'da Atatürk Kültür Merkezi(AKM) tören alanında resmi geçit töreni gerçekleştirildi. Törene muhalefet liderlerinden CHP lideri Deniz Baykal ve MHP lideri Devlet Bahçeli katılmazken, şeref tribününde Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ zaman zaman sohbet etti. Cumhurbaşkanı Gül ile Orgeneral Başbuğ geçit töreni boyunca birlikleri ayakta selamladılar.

AKM'deki törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız ile Bakanlar Kurulu üyeleri, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, yabancı misyon şefleri ile subay ve astsubaylar katıldı. Törene ayrıca resmi ziyaret çerçevesinde Ankara'da bulunan Pakistan İslam Cumhuriyeti Başbakanı Mahdum Seyid Yusuf Rıza Gilani de onur konuğu olarak katıldı. Gilani ve Erdoğan töreni birlikte izledi.

Çok sayıda vatandaşın da izlediği törende, ilk olarak Cumhurbaşkanı Gül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, jandarma motorize ekipleri ve süvari birliklerinin eşliğinde, tören birliklerini ve vatandaşları selamladılar, ardından şeref tribünündeki yerlerini aldılar.

İstiklal marşının okunmasının ardından, geçit töreni, öğrencilerin "Cumhuriyet" isimli şiiri okuması ve TRT Çocuk Halkoyunları ekibinin gösterisi ile başladı. Bu sırada Türk Hava Kurumu paraşütçüleri ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı'na mensup subay ve astsubaylardan oluşan TSK Paraşüt Timi 3 bin metreden atlayışlarını yaptı.

Paraşütçüler atlayışlarında Türk Bayrağı, Atatürk posteri ile kuvvet komutanlıklarının flamalarını taşıdı. Atlayışların tamamlanmasının ardından paraşütçüler, Türk Bayrağı ile Atatürk posterini şeref tribününün önüne gelerek açtı.

Tören, TSK Armoni Mızıkası ve karma bandonun geçiş için pistte yerini almasıyla devam etti. Bandonun hemen ardından Tören Kıta Komutanı ve karargah askerleri, gaziler ile kuvvet komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın oluşturduğu Silahlı Kuvvetler Onur Taburu, şeref tribünü önünden geçiş yaptı. Geçit resmi, Kara Harp Okulu Boru Trompet Takımı ile Kara, Deniz, Hava Harp okulları öğrenci taburlarının geçişiyle devam etti.

Törende, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı askerlerinin oluşturduğu taburu, Kurtuluş Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı gazilerini temsil eden askerlerin yer aldığı "Tarihi Bölük"ün geçişi izledi.

Atlı Tören Kıtası'nın geçişi ile devam eden geçit töreni, Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüd Başkanlığına bağlı Mehteran Bölüğü'nün geçişiyle sürdü.

-TÜRK YILDIZLARI NEFES KESTİ-

Topçu Taburu ile Tank Taburu Görev Kuvveti ve Mekanize Piyade Bölüğü geçişlerini yaparken, Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı F-16 ve F-4 uçakları gösteri uçuşu yaptı. Resmi geçit, devlet erkanı ve vatandaşlar tarafından beğeniyle izlenen Türk Hava Kuvvetleri Akrobasi Timi "Türk Yıldızları"nın gösterisiyle sona erdi. Türk Yıldızları'nın gösterileri, Şeref Tribününündeki devlet erkanı ve törenleri izleyen vatandaşlarca uzun süre alkışlandı. (ANKA)

(GO/AS/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title