Haberler

Cumhuriyet 93 Yaşında

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Malatya, Kilis ve Adıyaman'daki törenlerle kutlandı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Malatya, Kilis ve Adıyaman'daki törenlerle kutlandı.

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Türkiye Cumhuriyeti'nin 93. Kuruluş Yıl Dönümü dolayısıyla Valilik girişinde tebrikleri kabul etti.

Gaziantep Valiliğinde Cumhuriyet'in kuruluşunun 93. yılı kutlamaları kapsamında düzenlenen törene, AK Parti Gaziantep Milletvekili Ahmet Uzer, CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekeci, 5. Zırhlı Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ali Ekiyor, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, askeri, mülki, idari ve siyasi erkan, rektörler, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Vali Yerlikaya, törende tebrikleri kabul etti.

Şanlıurfa

Şanlıurfa'da Valilikte başlayan kutlamalar kapsamında Vali Güngör Azim Tuna, 20. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Hakkı Köseali ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet İnan tebrikleri kabul etti.

Cumhuriyet Caddesi'nde devam eden törende, Tuna, Köseali ile İnan, araçla halkı ve öğrencileri selamladı.

Öğrencilerin günün anlam ve önemini belirten şiirleri okumasının ardından bir konuşma yapan Vali Tuna, tüm halkın Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın diğer bayramlardan farklı olduğunu belirten Tuna, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu bayrama millet olarak 15 Temmuz'da cumhuriyetin manasına, özüne, aslına sadık kalarak darbeye boyun eğmeyen, iradesini çiğnetmeyen, milletin sözünün üstüne söz tanımayan vatan evlatları olarak giriyoruz. Bu bayrama destanını ezberden okuduğumuz ecdadımıza layık olmanın haklı onur ve gururuyla giriyoruz. Cumhuriyet Bayramı'nı her yıl büyük bir coşkuyla kutlarken cumhuriyetimizin hangi temeller üzerinde yükseldiğini iyi anlamalı ve bunu çocuklarımıza iyi anlamalıyız."

Program geçit töreniyle sona erdi.

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş'ta da Valilikte başlayan kutlamalar kapsamında Vali Vahdettin Özkan, 2. Zırhlı Tugay Komutanı Tankçı Albay Uğur Bülent Acarbay ile Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç tebrikleri kabul etti.

Trabzon Caddesi'nde devam eden törende, Özkan, Acarbay ile Erkoç, araçla vatandaşları ve öğrencileri selamlayarak bayramlarını kutladı.

Vali Özkan, törende yaptığı konuşmada, milletin tarihteki en parlak başarılarından biri olan Cumhuriyetin 93. yılını kutladıklarını belirtti.

Cumhuriyetin milletin tarih sahnesinde yeniden dirilişinin adı olduğunu dile getiren Özkan, cumhuriyetin, memleketin dört bir yanında, Atatürk'ün önderliğinde, kahraman Anadolu halkının olağanüstü bir gayret ve fedakarlığıyla başlattığı mücadelenin destansı bir sonucu olduğunu söyledi.

Kurtuluş Savaşı ruhuyla küresel zalimlerin maşası olan PKK ve türevlerinin fitne sokmasına izin verilmeyeceğini vurgulayan Özkan, "Yine küresel emperyalizmin ürettiği, yaptıklarıyla İslam'a en büyük zararı veren DEAŞ terör örgütünün maskesini düşüreceğiz." dedi.

Milletin, 15 Temmuz gecesi FETÖ kalkışmasına karşı da aynı ruhla cumhuriyetine ve demokrasisine sahip çıktığına işaret eden Özkan, şöyle devam etti:

"40 yıldır bütün kurumlarımıza sızmış bu hainler, 15 Temmuz gecesi asker üniforma giymiş terörist bir grup olarak karşımıza çıktı. O kadar gözleri dönmüş ki milletin iradesinin tecelligahı Türkiye Büyük Millet Meclisine, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne ve vatandaşlarımızın üzerine tankla ve F16'larla saldırıda bulundular. Milletimiz bilsin ki bu kalkışma sadece kamu yönetimini ele geçirme hareketi değildir. Bu aynı zamanda Türk evlatlarının geleceğini gasp etme kalkışmasıdır. İnsanların düşüncelerini bile zindana alacak terörist bir saldırıydı. Eğer başarılı olsalardı kendilerine köle olmayan hiçbir insana ve düşünceye hayat hakkı tanımayacaklardı."

Milletin üstüne tankları süren ve küresel güçlerin maşası olan hainlerin, bu milletin Çanakkale'yi ve Kurtuluş Savaşı'nı yaşadığını ve nice zaferler gördüğünü hatırlayamadığını belirten Özkan, "Aziz milletimiz, 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanımızın önderliğinde bu hainlerin gasp ettiği tanklara, uçaklara göğsünü siper etmiştir. Milletimiz demokrasisinden ve bölünmez bütünlüğünden taviz vermeyeceğini bir kez daha tüm dünyaya göstermiştir." diye konuştu.

"Yalan, hile, casusluk FETÖ'nün fıtratıdır" sözlerine yer veren Özkan, FETÖ'cü teröristlerin kazandığı tiyatral yetenekle, değişik maskelerle, meşru toplumsal gruplardan ve kişilerden görünerek yaptıkları algı operasyonlarının da sonuç vermeyeceğini sözlerine ekledi.

Öğrencilerin günün anlam ve önemini belirten şiirleri okumasının ardından program, geçit töreniyle son buldu.

Malatya

Malatya'daki 29 Ekim törenleri Malatya Valisi Mustafa Toprak'ın makamında tebrikleri kabul etmesiyle başladı.

İnönü Caddesi'nde devam eden törenin açılışında konuşan Vali Toprak, Kurtuluş Savaşı boyunca cereyan eden gelişmelerin necip milletin bekasının ve milletler camiası içerisinde hakkettiği yeri almasının yegane yolunun, kanla, irfanla kurulan cumhuriyetten geçtiğini belirtti.

Her zerresi şehit kanıyla yoğrulmuş Anadolu'nun ebedi Türk yurdu olmasını, bu bölgede güçlü ve istikrarlı bir Türkiye'nin bulunmasını istemeyen düşmanların daima var olduğunu dile getiren Toprak, şöyle dedi:

"Üstelik günümüzde tehdit ve saldırıların niteliği daha hain, daha alçak bir mahiyet kazanmıştır. Kimi zaman PKK, kimi zaman FETÖ/PDY, kimi zaman DEAŞ, kimi zaman DHKP-C ya da daha başka isimler alan yıkıcı, bölücü hıyanet şebekeleri de malum düşmanlara uşaklık yapmış, ekmeğini yiyip suyunu içtiği vatanına ihanet etmiş, büyük bir hayasızlıkla kendi milletine silah doğrultmuştur. Tarihinde pek çok defa sırtından hançerlenmek istenen aziz Türk milleti, 15 Temmuz akşamında eşi görülmemiş bir hıyanetle karşı karşıya kalmıştır. Gelecekte de nefretle anılacak 15 Temmuz ihanet kalkışmasının figüranları bu alçakça teşebbüsleriyle vatanımıza, milletimize ve insanlığa ihanet etmiştir."

İç ve dış düşmanların çok önemli bir ayrıntıyı atladıklarını, o da Türk milletinin dünyanın vatan, millet, devlet ve bayrak sevgisi en yüksek milleti olduğunu vurgulayan Toprak, "Türk milleti, 15 Temmuz sürecinde ülkemizde oynanan senaryonun yanı sıra uygun zaman ve zemin oluştuğunda pek çok ülkede darbe yapabilecek hain yapılanmayı da deşifre etmiştir. Dün Çanakkale'de, Sakarya'da, Dumlupınar'da varını yoğunu ortaya koyarak düşmanlarını Anadolu'dan def eden yüce Türk milleti, bugün de birliğine, bütünlüğüne ve bağımsızlığına yönelik her türlü saldırıyı yok etme kudretindedir." ifadelerini kullandı.

Öğrenciler tarafından şiirlerin okunması, halk oyunları gösterisi ve geçit töreniyle devam eden törende, katılımcılara Malatya kayısısı dağıtıldı.

Öte yandan CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şube Başkanı Yunus Millioğulları ve Eğitim-İş-SEN Malatya Şube Başkanı tarafından Atatürk Anıtı'nda çelenk sundu. Törene CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da katıldı.

Ağbaba, törenin ardından yaptığı konuşmada, yokluk içinde bir kurtuluş mücadelesi verildiğini anlatarak, "Mustafa Kemal Atatürk, askerin silahı yok ama bağımsızlık inancıyla 7 düvele meydan okuyarak savaşı veriyor ve Türkiye Cumhuriyeti'ni kuruyor. Bu mücadele sadece Türkiye için değil, emperyalizmin sömürgenin baskısı altında yüzlerce yıl kıvrana bütün mazlum halklara örnek oluyor." dedi.

Adıyaman

Adıyaman'da Cumhuriyet Bayramı'nın 93. yılı Valilik bahçesinde düzenlenen törenle kutlandı.

Törende Adıyaman Valisi Abdullah Erin, Adıyaman AK Parti Milletvekili Salih Fırat, Garnizon Komutanı Albay Davut Kulalar, Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, İdare Mahkemesi Başkanı Alper Ergüder, Emniyet Müdürü Fikret Salmaner, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü yer aldı.

Vali Erin, burada yaptığı konuşmada, tarih boyunca Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni yıkmak isteyen dış mihrakların olduğunu belirterek, şu ifadelere yer verdi:

"Sadece Anadolu coğrafyasının değil, insanlık tarihinin en haksız işgallerinden birini bertaraf etmek için memleketin bir yanında din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı olmaksızın başlatılan istiklal mücadelemizin bize bıraktığı en önemli miraslardan biri kuşkusuz 29 Ekim 1923'de ilan edilen cumhuriyettir. Bağımsız yaşama arzusuyla icra edilen bu büyük zaferi sürekli hale getirmek isteyen, hedefi en başta tam bağımsızlık ve muhasır medeniyetler seviyesini aşmak olarak belirleyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu hedeflere ancak cumhuriyet ve demokrasi ile varabileceğini ön görmüştür. Ancak geçmişten bugüne milletimizi bu hedeften uzaklaştırmak için bazı mihraklar elinden gelen her şeyi yapmaktadır." diye konuştu.

Öğrencilerin şiirler okuduğu törende kompozisyon, şiir ve resim yarışmalarında birinci olan öğrencilere başarı belgesi ile madalyaları verildi.

Tören geçit töreniyle sona erdi.

Kilis

Kilis'te Valilikte başlayan törenlerde Vali İsmail Çataklı, AK Parti Kilis Milletvekili Reşit Polat ve Belediye Başkanı Hasan Kara, tebrikleri kabul etti.

Cumhuriyet Meydanı'nda devam eden törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajının okunduğu törende konuşan Vali Çataklı, Cumhuriyetin 93. yılının çok önemli ve tarihi nitelikte olaylara sahne olduğunu belirtti.

Yıllarca devlet kademelerinde sinsice yuvalanmış dış güçlerin taşeronlarının 15 Temmuz gecesi ihanetlerini dışa vurduğunu dile getiren Çataklı, millet iradesine, egemenliğine ve ülke bütünlüğüne kastedildiğini hatırlattı.

Milletin 15 Temmuz gecesi FETÖ ve arkasındaki hainlerin ellerini canı pahasına kırdığını vurgulayan Çataklı, "Tarihte eşine az rastlanır destansı bir direniş örneği sergileyerek Cumhuriyetimizin demokratik niteliğini taçlandırmıştır. Kilisli vatandaşlarımızın da o gece ortaya koydukları sağlam ve kararlı duruş her türlü övgünün üzerindedir. O gece milletimiz egemenliğin sahibinin kendisi olduğunu, üzerinde hiçbir irade, hiçbir otorite tanımadığını bütün dünyaya göstermiştir." sözlerine yer verdi.

Konuşmaların ardından tören, düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi ve halk oyunları gösterileriyle son buldu.

Kaynak: AA / Güncel

Şanlıurfa Gaziantep 29 Ekim Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
title