Haberler

Cumhurbaşkanlığı Seçiminde Yurt Dışında Açık Yerlerde Sözlü Propaganda Yapılamayacak

Yüksek Seçim Kurulu, (YSK) cumhurbaşkanı seçiminde propaganda serbestliği ve süresinde uyulması gereken usul ve esasları belirledi.

Yüksek Seçim Kurulu, (YSK) cumhurbaşkanı seçiminde propaganda serbestliği ve süresinde uyulması gereken usul ve esasları belirledi. Yurt içinde yapılacak seçim propaganda gezilerine, Başbakan ve bakanlarla, milletvekillerinin makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla katılamayacak. Gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlamalar ile törenler yapılamayacak ve resmi ziyafetler verilemeyecek. Söz konusu yasaklar aday olması halinde görevde bulunan Cumhurbaşkanı için de geçerli olacak. Başbakan, bakanlar, milletvekilleri ile aday olması durumunda görevde bulunan Cumhurbaşkanı ve diğer adayların seçim propagandası ile ilgili olarak yapacakları gezilere hiçbir memur katılamayacak.

Yüksek Seçim Kurulu'nun cumhurbaşkanı seçiminde propaganda serbestliği ve süresinde uyulması gereken usul ve esaslara ilişkin genelgesi Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Genelgeye göre adayın kullanacağı belirtilen tüm yetkiler, aday tarafından bizzat ya da yazılı olarak yetkilendireceği ve YSK'ya veya yetkili il ya da ilçe seçim kurullarına bildireceği kişiler eliyle kullanılabilecek. Siyasi partiler, destekledikleri aday lehine açık veya kapalı yer toplantıları yapabilecek. Açık yerlerde propaganda, 11 Temmuz - 9 Ağustos 2014, ikinci oylamaya kalması halinde ise 11 - 23 Ağustos 2014 tarihleri arasında yapılacak. Seçim zamanında, genel yollar üzerinde, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesisler ile ilçe seçim kurullarınca gösterileceklerden başka meydanlarda toplu olarak sözlü propaganda yapılmasının yasak olacak. İlçe seçim kurulları, hangi meydanlarda toplu olarak sözlü propaganda yapılabileceğini belirleyecek. İlçe seçim kurulu, seçim çevresi içindeki miting alanlarını 26 Temmuz 2014 Cumartesi gününe kadar belirleyecek ve adalara bildirecek. Adaylar da bildirimden itibaren 3 gün içinde yararlanmak istedikleri miting alanlarını ve süresini yazılı olarak ilçe seçim kuruluna iletecek.

-YURT DIŞINDA AÇIK YERLERDE SÖZLÜ PROPAGANDA YAPILAMAYACAK-

Birden fazla Cumhurbaşkanı adayının sözlü propaganda yapmak için başvurması halinde, ilçe seçim kurulları, toplantı, meydan, gün, sıra ve saatleri 30 Temmuz 2014 Çarşamba gününe kadar ad çekme yöntemi ile belirleyip ilgililere bildirecek. Belirlenen miting alanına aynı gün ve saatlerde sözlü propaganda için birden fazla aday tarafından başvurulması halinde propaganda süresi en az 2 saat olacak. Birbirini takip eden propagandalar arasında en az 2 saatlik ara bırakılacak. Adaylar arasında anlaşma sağlanamadığı takdirde, propaganda sırası ad çekme yöntemi ile belirlenecek.

31 Temmuz 2014 Perşembe günü sabahından, 9 Ağustos 2014 Cumartesi günü saat 18.00'e, ikinci oylamaya kalması halinde ise 11 Ağustos 2014 Pazartesi günü sabahından, 23 Ağustos 2014 Cumartesi günü saat 18.00'e, kadar olan propaganda serbestliği süresinde denetim ve gözetim yetkisinin ilçe seçim kurullarında, 31 Temmuz 2014 Perşembe gününden önceki zamanlarda ise yetki mülki makamlarda olacak. Açık yerlerde, güneşin batmasını müteakip ikinci saatin sonundan, güneşin doğmasına kadar toplu olarak sözlü propaganda yapılamayacak. Yurt dışında açık yerlerde sözlü propaganda yapılamayacak. Kapalı yerlerde propaganda, 11 Temmuz - 9 Ağustos 2014, ikinci oylamaya kalması halinde 11 - 23 Ağustos 2014 tarihleri arasında seçime katılan adaylar adına yapılabilecek. Kapalı yer toplantısı yapmak isteyen adaylar, üç kişilik bir heyet kuracak ve en yakın zabıta amir veya memuruna, köylerde ise muhtarlara haber verilecek. 3 kişilik heyet, toplantının düzenini sağlayacak, kanunlara karşı hareketleri, edep törelerine aykırı veya suç işlemeye kışkırtıcı mahiyet taşıyan söz veya fiilleri önlemekle görevli olacak. Mabetlerde, okullarda, kışla, karargâh, ordugâh gibi, askeri bina ve tesislerle askeri mahfillerde ve kamu hizmeti görülen diğer yerlerde kapalı yer toplantısı yapılamayacak.

-CUMHURBAŞKANI ADAYLARI YURT DIŞINDA SEÇİM BÜROSU AÇAMAYACAK-

Adaylıkların kesinleştiği 11 Temmuz 2014 Cuma gününden itibaren Cumhurbaşkanı adayları, seçim çalışmalarını yürütmek üzere yurt içinde seçim büroları açabilecek. İkinci oylamaya kalması durumunda, YSK tarafından geçici sonuçların ilân edileceği 11 Ağustos 2014 Pazartesi gününden itibaren adaylar, mevcut seçim bürolarında faaliyetlerine devam edebilecek, ancak ikinci oylamaya katılmaya hak kazanamayan adaylar seçim bürolarını kapatacak. Devlet ve diğer kamu tüzel kişileri ve bunlara bağlı kuruluşlar, devletin ve diğer kamu tüzel kişilerinin doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak katıldığı teşebbüs ve ortaklıklar, özel gelir kaynakları ve özel imkânları kanunla sağlanmış kamu yararına çalışan dernekler ve devletten yardım sağlayan ve vergi muafiyeti olan vakıflarda, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üretici birlikleri, kooperatif birlikleri, bankalar ve sendikalara ait bina ve tesisler, seçim bürosu amacıyla kullanılamayacak. Cumhurbaşkanı adayları yurt dışında seçim bürosu açamayacak. Seçim büroların, saat 9.00'dan 23.00'e kadar halka açık faaliyette bulunabilecek. Seçim bürolarındaki ilân ve reklam malzemeleri 9 Ağustos 2014, ikinci oylamaya kalması halinde 23 Ağustos Cumartesi günü saat 18.00'de kaldırılacak ve büroların faaliyetleri son bulacak.

-ADAYLAR VATANDAŞLARA SESLİ VEYA YAZILI MESAJ GÖNDEREREK PROPAGANDA YAPAMAYACAK-

Adaylar, yurt içinde yayımlanan yazılı basında ilân ve reklam yoluyla veya internet sitesi açarak sözlü, yazılı ve görüntülü propaganda yapabilecek. Ancak, adaylar yurt dışında yayımlanan yazılı basında ilân ve reklam yoluyla yazılı ve görüntülü propaganda yapamayacak. Adaylar, vatandaşların elektronik posta adreslerine, taşınabilir ya da sabit telefonlarına görüntülü, sesli veya yazılı mesaj göndererek propaganda yapamayacak. Siyasi partiler kendi üyelerine destekledikleri aday ile ilgili olarak sesli, görüntülü veya yazılı mesajları gönderebilecek. 31 Temmuz, 9 Ağustos tarihleri arasında, ikinci oylamaya kalması 15 - 23 Ağustos tarihleri arasında, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçlarıyla, kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adayların lehinde veya aleyhinde, vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılamayacak. Bu sürelerin dışında yurt içinde yapılacak kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler ve mini referandum gibi yayınlarda; tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uyulması zorunlu olacak.

Yurt dışında hiçbir şekilde kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler ve mini referandum gibi yayınların yapılamayacak. Kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması sırasında, araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığı, denek sayısı, araştırmanın kim tarafından finanse edildiği açıklanacak.

-HEDİYE DAĞITILMAYACAK-

Adaylar, halkın huzur ve rahatını bozmadan, sadece yurt içinde açık yerlerde, güneşin batmasını müteakip ikinci saatin sonuna kadar hoparlörle propaganda yapabilecek. Başka bir aday adına açık ya da kapalı yer toplantısı yapılan saatlerde, bu toplantıların yapıldığı yer ve binalardan işitilecek ve bu toplantıları rahatsız edecek biçimde hoparlörle propaganda yapılamayacak. Adaylar, kendilerini tanıtıcı nitelikte broşür, el ilânları, poster, afiş veya ses ve görüntü içeren CD/DVD gibi her türlü yayını sadece yurt içinde dağıtabilecek. Siyasi partiler ve adaylar herhangi bir hediye ve eşantiyon dağıtamayacak ve dağıttıramayacak veya üçüncü kişiler ya da kurum ve kuruluşlar aracılığıyla yapamayacak. Siyasi partiler ve adaylar, halkın huzur ve refahını bozmamak, yaya ve taşıt trafiğini engellememek koşuluyla önceden izin almaksızın sadece yurt içinde stant açabilecek. Propaganda için kullanılan el ilânlarında ve diğer her türlü matbuat üzerinde Türk Bayrağı ve dini ibareler bulundurulamayacak. Adaylar sadece yurt içinde açık veya kapalı yer toplantıları ile taşıtlarında, afiş, poster, pankart ve benzeri ilân ve reklam malzemelerini serbestçe kullanabilecek. Vatandaşlar sadece yurt içinde, konutlarına, iş yerlerine veya taşıtlarına, adaylara ait bayrak, afiş veya poster gibi tanıtıcı malzemeleri asabilecek veya yapıştırabilecek, bu ilân ve reklâmlar her türlü vergi ve harçtan muaf olacak. Konut veya işyeri olarak kullanılmayan binalar ile iskâna açılmamış ya da inşaat halindeki yapılara, adaylara ait bayrak, afiş veya poster gibi tanıtıcı malzemeler asılamayacak. Seçim propaganda süresinin son günü olan 9 Ağustos 2014 Cumartesi günü saat 18.00'den sonra, ilân ve reklam malzemeleri, siyasi partilerin genel merkez, il, ilçe ve belde teşkilat binaları da dâhil, asılamayacak.

-BAŞBAKAN PROPAGANDA GEZİLERİNE, MAKAM OTOMOBİLİ İLE KATILAMAYACAK-

Şehir içi veya şehir dışında, toplu taşıma amacıyla kamu hizmetlerinde kullanılan hava, kara, deniz ve raylı sistem taşıtlarında yer alan reklam yerleri ve araçlarında, propaganda içeren yayın yapılamayacak. Devlet, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyelerle bunlara bağlı daire ve müesseseler, iktisadi devlet teşekkülleri ve bunların kurdukları müesseseler ve ortaklıkları ile diğer kamu tüzel kişiliklerinde memur ve hizmetli olarak çalışanlar ilân dağıtamayacak.

Devlet, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyelerle bunlara bağlı daire ve müesseseler, iktisadi devlet teşekkülleri ve bunların kurdukları müesseseler ve ortaklıkları ile diğer kamu tüzel kişilikleri, umumi menfaatlere hâdim cemiyetler ve Bankacılık Kanununa tabi teşekküllere ait kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla, (açılış ve temel atma dâhil) törenler tertiplenemeyecek, nutuklar söylenemeyecek ve demeçler verilemeyecek. Yurt içinde yapılacak seçim propaganda gezilerine, Başbakan ve bakanlarla, milletvekillerinin makam otomobilleri ve resmî hizmete tahsis edilen vasıtalarla katılamayacak. Gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlamalar ile törenler yapılamayacak ve resmi ziyafetler verilemeyecek. Söz konusu yasaklar aday olması halinde görevde bulunan Cumhurbaşkanı için de geçerli olacak. Başbakan ve bakanlar ile aday olması durumunda görevde bulunan Cumhurbaşkanının da, seçimle ilgili çalışmalarında ve konuşmalarında 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun hükümleriyle bağlı olacak. Başbakan, bakanlar, milletvekilleri ile aday olması durumunda görevde bulunan Cumhurbaşkanı ve diğer adayların seçim propagandası ile ilgili olarak yapacakları gezilere hiçbir memur katılamayacak.

Kaynak: ANKA / Güncel

Yüksek Seçim Kurulu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title