Haberler

Cumhurbaşkanı Yahyaga, Priştine'deki Saldırıları Kınadı

Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, düzenlenen protesto gösterileri sırasında şiddet eylemlerini kınadı.

Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, düzenlenen protesto gösterileri sırasında şiddet eylemlerini kınadı. Herkesin protesto hakkına sahip olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, eylemin organizatörlerini dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Cumhurbaşkanı Yahyaga yayımladığı basın bildirisinde, Priştine'de Başbakanlık binasının da taşlandığı protesto gösterisini, halkın taleplerini dile getirmek için demokratik bir hak olarak değerlendirdiğini anlatırken şöyle dedi:

"Ancak, bir grup protestocu tarafından kamu binasına ve özel işletmelere verilen zararı kınıyorum. ve organizatörlerden Kosova Polisine yapılan saldırı, kamu ve özel işletmelere verilen zarara karşı mesafeli durmalarını istiyorum. Tüm tarafları sakin olmaya ve protesto yapılacaksa bile olgunluk içerisinde yapılmasına davet ediyorum."

Başbakan İsa Mustafa protestoları, LDK Şubesi'nin 25'inci kuruluş yıldönümü kutlamaları için gittiği İpek'te değerlendirdi. Gazetecilerin protestoları sorması üzerine Başbakan Mustafa, şöyle dedi:

"Protesto, halkın demokratik hakkıdır. Ancak ben inanıyorum ki tüm sorunlar hükümetin stratejik politikaları çerçevesinde çözülebilir ifadelerini kullandı. Göstericilerin, Yablanoviç'in görevinden alınması talebinin hatırlatılması üzerine ise Başbakan, Kosova'nın en büyük sorunu şu anda Bakan Yablanoviç değil."

BAŞBAKANLIK BİNASINA 200 BİN EUROLUK ZARAR

Sakin başlayan ancak göstericilerin bir bölümünün taşlı saldırılarıyla şiddet olaylarının yaşandığı protesto gösterisi olaylı bitti. Göstericiler, toplanmanın bitmesinin ardından meydandaki taşları sökerek, başbakanlık binasının camlarını kırdılar. Her biri 1600- 1800 Euro arasında değişen toplam 93 camın kırıldığı tespit edildi. Camların değeri ve takılmasının yaklaşık 200 bin Euro'ya mal olacağı açıklandı. Protesto gösterisinde verilen toplam zararın tutarının Pazartesi günü açıklanması bekleniyor.

KAFELERE SALDIRDILAR

Vetvendosye Hareketi tarafından düzenlenen protesto gösterisinin sona ermesinin ardından patlak veren şiddet olaylarında protestocular Priştine merkezindeki kafelere saldırdı. Başbakanlık binasını bir saat süreyle taş yağmuruna tutmasının ardından polisin müdahalesi ile karşılaşan protestocular, Priştine merkezindeki kafelerin sandalyelerini kırarak, kafelerde oturanlara saldırdı. Kafelere maddi hasar veren proestocular bir kafenin sahibini de yaraladı.

Kosova Radyo Televizyonunun Sırp dilinde yayın yapan RTK-2 muhabiri Aleksandra Yovanoviç ve kameraman Boyan Koşani düzenlenen protestolar sırasında göstericiler tarafından saldırıya uğradı. Muhabir Aleksandra Yovanoviç yürüyüş yapan kalabalığın arasında anons yaptığı sırada göstericilerden biri muhabire hakaret ederken bir diğeri de fiziksel saldırıda bulundu. Kameramanın da, çekim yapmasına izin verilmedi. Saldırıyı sert bir dille kınayan RTK Yönetimi, bildiri yayınladı. Bildiride, "Protesto herkesin hakkıdır, ancak hangi dilde olursa olsun basın ve gazetecilik demokratik bir haktır. RTK Yönetimi için hangi kanalda çalışırsa çalışsın, hangi dili konuşursa konuşsun tüm muhabirler, kameramanlar ve tüm çalışanlar kurumumuzun temsilcisidir. RTK-2 kanalındaki muhabirlere yapılan her saldırı, kurumumuza ve basın ile ifade özgürlüğüne yapılan saldırıdır" ifadelerine yer verdi.

Sırp muhabir ve kameramana yapılan saldırı Kosova Gazeteciler Birliği tarafından yazılı bir açıklama ile kınandı. - Priştine

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İsa Mustafa Priştine Kosova Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title