Haberler

Cumhurbaşkanı Seçimi Dünya Basınında

Güncelleme:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi, uluslararası basında geniş yer aldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesi, uluslararası basında geniş yer aldı.

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinin manşetinde yer alan haberde, "Erdoğan, Türkiye Cumhurbaşkanı seçildi" başlığı kullanıldı. Gazete haberinde, ülke tarihinde ilk kez halkın cumhurbaşkanını seçtiği ve Erdoğan'ın daha ilk turda seçimleri kazanarak rakiplerini yendiği kaydedildi.

Der Tagesspiegel gazetesinde de manşette yer alan "Erdoğan'ın zaferi" başlıklı haberde, Başbakan Erdoğan'ın seçimleri net bir şekilde oyların yüzde 52'sini alarak kazandığı vurgulandı.

Süddeutsche Zeitung gazetesinin manşetindeki  "Erdoğan Türkiye'nin Cumhurbaşkanı oldu" başlıklı haberde, Erdoğan'ın halkın oylarının salt çoğunluğuyla cumhurbaşkanı seçildiğini, şimdi devletin zirvesine daha fazla güç vermek istediğini kaydetti. Haberde, "Başbakan Erdoğan'ın seçimi kazandığının belli olmasının ardından Eyüp Sultan Camisi'ne giderek şükür namazı kıldığı" belirtildi.

AK Parti döneminde ekonomide yaşanan gelişmelere dikkat çekilen haberde, 2002 yılında Erdoğan başkanlığında iktidara gelen AK Parti'nin ülkede kişi başına düşen milli geliri üç kat arttırdığı ve birçok ekonomik başarıya imza attığı vurgulandı.

Die Welt gazetesinin ilk sayfasında yer alan haberde,  Erdoğan'ın zafer yaşadığı, Türkiye tarihinde ilk kez halkın cumhurbaşkanını doğrudan seçtiğine yer verildi.

Bild gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmasını kısa bir haberle duyurdu.

"Yeni Türkiye'nin başlangıcı"

İngiliz yayın kurumu BBC ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı konuşmadan bölümler yayınlayarak, "Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'ndeki balkondan binlerce destekçisine zaferin sadece kendisine oy verenlerin değil, tüm Türklerin olduğunu söyledi" ifadeleri kullanıldı.

AK Parti'nin şimdi yeni bir parti liderine ve başbakana karar vermesi gerektiğini aktaran BBC, "Analistler, bu kişinin Erdoğan'ın kontrol edebileceği bir kişi olacağı yorumunda bulunuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Sky haber kanalı ise Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilerek, en az 5 yıl daha Türk siyasetinde yer alacağını vurguladı. Başbakan Erdoğan'ın "Bugün birkez daha demokrasi kazandı" sözlerini hatırlatan Sky, Başbakan'ın birlik mesajı verdiğini kaydetti.

Financial Times (FT) gazetesi, birinci sayfasından duyurduğu haberde, "Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı yarışında zaferini ilan ederken, Türkiye için dönüm noktası" başlığını kullandı.

Erdoğan'ın balkon konuşmasında, eski husumetleri geride bırakarak yeni bir anayasa çağrısı yaptığını belirtilen haberde, Erdoğan'ın seçim sonuçlarını "Yeni Türkiye'nin başlangıcı" olarak nitelediği kaydedildi.

"Erdoğan'a karşı çıkanlar ise bu sonuçlarla birlikte daha otoriter bir yönetimin kapılarının aralandığını düşünüyor" denilen haberde, Erdoğan'ı destekleyenlerin ise ekonomik ve sosyal alanlarda reformların devam etmesini beklediğini bildirdi.

Times gazetesindeki haberde ise Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlarının Erdoğan'a "bu zamana kadar eşi görülmemiş bir güç" kazandırdığı belirtilerek, "Türkiye dün ilk kez doğrudan oy seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olarak Recep Tayyip Erdoğan'ı seçti. Erdoğan, Mustafa Kemal Atatürk'ten beri en güçlü ve dönüşümcü lider olarak tarihe damgasını vurdu" ifadelerini kullandı.

Times, Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının Erdoğan'ın ilk kez ülkenin yarısından fazlası tarafından destek gördüğüne işaret ettiğine dikkati çekerek, Erdoğan'ın daha fazla demokrasi ve daha büyük bir eşitlik anlayışın sunacak olan "Yeni Türkiye"yi kurmayı vaadettiğini belirtti.

Gazete, Erdoğan'ın yaklaşık yüzde 52 oranında oy aldığını, bunu muhalefet partileri tarafından ortaklaşa aday gösterilen Ekmelettin İhsanoğlu için "yenilgi" olduğunu ifade etti.

Guardian gazetesi, "Erdoğan cumhurbaşkanlığına değişim getirecek" başlıklı haberinde, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından birlik mesajları verdiğini aktardı.

Daily Telegraph gazetesi de "Tarihi seçim Erdoğan'a Türkiye'de daha fazla yetki verdi" başlıklı haberinde, seçim sonuçlarının Başbakan Erdoğan'ın kontrol gücünü artırdığı belirtildi.

Haberde, "Türkiye'nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ülkenin ilk cumhurbaşkanlığı seçiminde dün gece tarihi bir zafer kazanarak, ülkenin gelecek beş yıl boyunca lideri olarak yerini sağlamlaştırdı" ifadeleri kullanıldı.

Haberde, Türkiye'de "geleneksel olarak cumhurbaşkanlığı makamının Başbakan'a oranla daha az öneme sahip" olduğu belirtilirken, seçim sonuçlarının "Erdoğan'ın ülkeyi dönüştürmek tutkulu planlarının ilk basamağı" olduğu yorumu yapıldı. Gazete ayrıca, Erdoğan'ın seçim kampanyasında birçok şehri ziyaret ederek cumhurbaşkanının sorumluluklarının artıracağını söylediği belirtildi.

Bu arada birçok İngiliz yayın kurumunun seçim sonuçlarını Anadolu Ajansı'na dayandırarak vermesi dikkati çekti.

Fransız basınından seçimlere yoğun ilgi

Le Monde gazetesinin sürmanşetinde yer alan haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sandıktan zaferle çıkmasının beklendiği ancak "aldığı oy oranına rağmen hala Türkiye'de toplumun bir kesiminin kendisine şiddetle karşı çıktığını" yazdı.

Le Figaro gazetesindeki, "Erdoğan, ilk turda seçildi" başlıklı haberde, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun beklentileri karşılayamadığını, Selahattin Demirtaş'ın da yaklaşık yüzde 10 oy alarak partisini Türkiye'de her kesimin kabul edeceği bir konuma taşıdığı kaydedildi. Halkın yüzde 25'inin sandığa gitmediği belirtilen haberde, 31 Mart yerel seçimlerinde katılımın çok daha yüksek olduğu hatırlatıldı.

Le Parisien'deki "Erdoğan, Türkiye'nin kutsal cumhurbaşkanı" başlık haberde ise Başbakan Erdoğan'ın halktan en az üç çocuk yapmalarını istediği hatırlatılarak, Erdoğan'ın toplumu giderek muhafazakar bir kılıfın içine sokmaya çalıştığı iddia edildi.

- "Erdoğan'ın zaferi, Ankara'nın sultanı"

Başbakan Erdoğan'ın seçim zaferi İtalyan basınında da geniş yer buldu.

Ülkenin ana akım gazetelerinden La Repubblica'da yer alan haberde, "Erdoğan'ın zaferi, Ankara'nın sultanı" başlığı kullanılarak, Ankara'da büyük kutlamalar olduğunu kaydedildi.

Başbakan Erdoğan'ın yönetimde olduğu ilk dönemde çok net şekilde reformist bir yol izlediği hatırlatılan haberde, Türkiye'nin dünyayı şaşırtacak şekilde değiştirdiğini, ekonomik büyümede rakamlarının hızla yükseldiği belirtildi.

Corriere della Sera, "Türkiye'de Erdoğan için bir halk oylaması" başlıklı haberinde, Erdoğan'ın seçimi ilk turda kazanmasının ardından başkanlık sistemine geçişin yolunun başlayabileceği ifade edildi.

İlk kez halkın doğrudan oylarıyla seçilen 60 yaşındaki Erdoğan'ın, modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün yanında tarih kitaplarında yer alacağı belirtildi. Haberde, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın başbakanlık için favori olduğu, mevcut Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de sahneden çıkmaya hazırlandığı dile getirildi.

La Stampa gazetesinde de Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimini ilk turda kazandığını ama bunun seçim öncesi anketlerde ve tahminlerde öngörüldüğü gibi olmadığı kaydedildi.

Erdoğan için siyasi hayatının zorlu döneminin şimdi başladığı değerlendirmesi yapılan haberde, Erdoğan'ın başkanlık sistemini getiren  anayasal reformnu geçirmesiyle sınırsız güce erişebileceği yazıldı.

Il Giornale gazetesi "Erdoğan yine kazandı" başlıklı haberinde Erdoğan'ın yıllardır popularitesini korumayı başardığı yazıldı.

- "Erdoğan 70 milyon Türk'ün devlet başkanı olacak"

Avusturya devlet televizyonu ORF'de yayınlanan haberde, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan birinci oylamada mutlak çoğunluğu sağlayarak cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı" ifadelerini kullanıldı.

Erdoğan'ın balkon konuşmasının "uzlaştırıcı" olduğuna dikkat çekilen haberde, Başbakan Erdoğan burada yeni bir başlangıç sözü verildiği belirtildi. Başbakan Erdoğan'ın Avusturya'da oy kullanan seçmenin yüzde 80'inin oyunu aldığı aktarıldı.

Heute gazetesindeki haberde de seçimin lik turunda yüzde 50'nin üzerinde oy alan Erdoğan'ın balkon konuşmasında  uzlaştırıcı bİr üslup kullandığını yazdı. Erdoğan'ın "Yeni bir dönem başlayacak" sözleri hatırlatılan habrde, "Erdoğan 70 milyon Türk'ün devlet başkanı olacak" yorumunda bulunuldu.

Haberde, Erdoğan'ın "Bugün, halkın iradesi bir kez daha galip geldi. Bugün demokrasisi bir kez daha galip geldi. Kökeni ne olursa olsun herkes eşit vatandaşlarımızdır" sözlerine yer verildi.

Die Presse gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın "Millet kendi iradesini ifade etmiştir" ifadeseni başlık yaparak, "Erdoğan ilk turda mutlak bir oy çoğunluğu ile seçimleri kazandı" ifadeleri kullanıldı.

Der Standard gazetesi ise "Türk siyasetinin rekortmeni yine başardı. Erdoğan açık ara ile kazandı. Erdoğan oyların yüzde 52 aldı, muhalefet seçimde haksızlık var' dedi" ifadelerine yer verdi.

İsviçre basını

Basler Zeitung gazetesi, Erdoğan'ın kazandığı zaferin ardından yaptığı konuşmada, geçmişin kavgalarını geçmişte bırakarak, "yeni bir dönem" istediğini aktardı. Gazete, Erdoğan'ın beşer yıllık iki dönem cumhurbaşkanı olarak kalmayı hedeflediğini bildirdi.

Blick gazetesi ise Erdoğan'ın seçim sonucunun belli olmasının ardından, Osmanlı padişahlarının tahta çıkmadan önce yaptıkları gibi tarihi Eyüp Sultan Camisi'ne giderek dua ettiğini anımsatarak, Erdoğan'ın daha çok mütedeyyin halk tarafından desteklendiğine dikkati çekti.

Le Temps gazetesi ise Erdoğan'ın Türkiye'deki gücünü sağlamlaştırdığını bildirdi. Gazete, Erdoğan'ın uzlaşıyı teşvik ederek geçmişte yaşadığı sıkıntıları bir kenara bırakmak, 2023 yılına kadar iktidarda kalmak istediğini kaydetti.

Neue Züricher Zeitung ise, Erdoğan'ın seçim kampanyasının son haftalarında milliyetçi bir söylem kullanmasının sağ seçmenin oylarını almasını sağladığını belirtti. Gezete, Erdoğan'ın demokrasiyi geliştirmek ve çözüm sürecini başarıya ulaştırmak için millete hizmet edeceklerini söylediğini aktardı.

Tages Anzeiger gazetesinde yayımlanan yorum haberde ise Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin kendisi için yeterli olmadığı ifade edildi.

Erdoğan'ın Türkiye'deki politik sistemi değiştirerek, ABD'deki gibi başkanlık sistemi kurmak istediği belirtilen haberde, Erdoğan'ın son 11 yılda pekçok Türk'ü gururlandıracak şeyler yaptığını bildirdi.

Hollanda basını

Hollanda medyası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasına geniş yer ayırdı.

"Erdoğan ilk seferde cumhurbaşkanı" başlığıyla haberi veren ülkenin en yüksek tirajlı gazetesi de Telegraaf, halkın ilk kez doğrudan katıldığı seçimde Başbakan Erdoğan'ın oyların yaklaşık yüzde 52'sini aldığını yazdı.

Volkskrant gazetesi ise Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'nin yeni cumhurbaşkanı seçilmesinin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından da onaylandığını yazdı. Erdoğan'ın oyların yüzde 50'den fazlasını aldığı için seçimin ikinci turunun yapılmayacağını belirten gazete, daha önce meclis tarafından belirlenen cumhurbaşkanın ilk kez halk tarafından seçildiğini kaydetti.

Türkiye'de cumhurbaşkanın törensel bir fonksiyonu bulunduğu savunulan haberde, Erdoğan'ın Fransa'dakine benzer bir başkanlık sisteminden yana olduğu vurgulandı.

NRC gazetesi de seçimden galip ayrılan Erdoğan'ın aktif bir cumhurbaşkanlığı istediğini kaydetti.

Recep Tayyip Erdoğan'ın bu kapsamda anayasa değişikliği kanalıyla cumhurbaşkanının yetkilerinin genişletilmesinden yana olduğuna işaret edilen haberde, muhaliflerin ise Türkiye'nin otoriterleşme endişesi taşıdığı ileri sürüldü.

Bulgaristan basını

Ülkenin en ciddi ekonomik gazetelerinden olan Kapital'de yer alan, "Erdoğan'ın önceden bilinen zaferi" başlıklı haberde, gazeteci Krasimir Yankov'un izlenimleri okuyucuya aktarıldı.

Ülkenin en yüksek tirajlı 24 Saat gazetesindeki "Erdoğan Türkiye'nin yeni bir çağa girdiğini ilan etti" başlıklı haberde, Erdoğan'ın seçim sonrası ilk konuşmasında sosyal birlik ve mütabakat çağrısı yaptığı vurgulandı.

Yüksek trajlı Standart gazetesi, "İlk kez cumhurbaşkanının direk olarak seçebilen Türkler yine Erdoğan'ı tercih ettiler" başlıklı haberde, yapılan araştırmalar doğrultusunda Erdoğan'ın zaferini ilan ettiği bildirildi.

Seçim gününde Türkiye'de en aktif çalışan Bulgar gazeteci Nikolay Krıstev, Bulgaristan Ulusal Radyosu'nda "Ankara'daki Bulgaristan göçmenlerinin büyük bir bölümü oyunu Erdoğan'a verdi" ifadesini kullandı.

Göçmenlerin görüşlerini aktaran Krıstev, "Son 12 yılda Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı reformlar Türkiye'yi gerçekten kalkındırdı. Cumhurbaşkanı olmaya hak eden tek aday odur" dedi.

- Yunan basını: "Erdoğan 5 yıl daha Türkiye'nin başında"

Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçları Yunan basınında da büyük yankı buldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk turda cumhurbaşkanı seçilmesiyle ilgili haberlerini birinci sayfadan veren basın-yayın organları, Türkiye'de ilk kez yapılan doğrudan başkanlık seçiminin mutlak galibinin Erdoğan olduğunu ve alınan sonuçlara göre en az beş yıl daha ülkenin başında kalacağı yorumunda bulundu.

Yunan Haber Ajansı AMNA, "Erdoğan: Türkiye'nin halk tarafından doğrudan seçilen ilk cumhurbaşkanı" başlını kullandığı haberinde, Türkiye'de ilk kez yapılan doğrudan başkanlık seçimlerinin ilk turunda oyların salt çoğunluğu alan Erdoğan'ın seçimin galibi olduğunu duyurdu.

Erdoğan'ın ülkenin siyasi yaşamındaki etkin varlığını sürdürmeye devam edeceğiği değerlendirmesinde bulunduğu haberinde, "Bu durum (Erdoğan'ın seçimleri kazanması) tenkitçilerinin uyarılarına rağmen, ülkesinin siyasi yaşamındaki egemenliğini en az 5 yıl daha uzatacak" ifadelerini kullandı.

Ethnos gazetesi, Türkiye'deki seçim sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından internet sitesinde yayımladığı "Erdoğan ilk turda halkın oylarıyla 'Sultan'" başlıklı haberinde, Başbakan Erdoğan'ın ilk turda oyların salt çoğunluğunu alarak "gösterişli bir şekilde başkanlığa tırmandığını" yazdı.

To Vima gazetesi, Türkiye'deki başkanlık seçiminin mutlak galibinin Erdoğan olduğunu belirttiği haberinde, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin, Türkiye'nin güçlü adamına ülkesinde başlattığı "muhafazakar" reformları 5 yıl daha sürdürmesi için açık çek anlamına geldiğini yazdı.

Ta Nea ve Elefteros Tipos gazeteleri de Erdoğan'ın ilk turda oyların çoğunluğunu alarak seçimleri kazandığını ve en az beş yıl daha Türkiye'nin başında kalacağını belirtirken, haftalık Proto Thema gazetesi ise haberinde "Sultan Zirvede" başlığını kullandı.

Bosna Hersek ve Hırvatistan

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimi kazanması, Bosna Hersek'teki gazetelerde geniş şekilde yer aldı.

Ülkedeki en köklü gazetelerden biri olan "Oslobodjenje" gazetesi haberi "Erdoğan zafer kazandı" başlığı ile duyururken, dünkü cumhurbaşkanı seçiminde Türk halkının ilk kez doğrudan cumhurbaşkanını seçitiğine ve bu nedenle seçimin "tarihi bir seçim" olduğuna vurgu yapıldı.

Başbakan Erdoğan'ın resmi olmayan seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Ankara'daki AK Parti Genel Merkezi'nde yaptığı "balkon konuşması"ndan alıntıların da yer aldığı haberde, özellikle "millet iradesi" kavramına vurgu yapıldığı gözlendi. Haberde ayrıca, yurt içi ve yurt dışındaki kutlamalar da yer aldı.

Ülkenin yüksek tirajlı gazetelerinden "Dnevni Avaz" da cumhurbaşkanı seçimine geniş yer ayırdı. "Erdoğan yeni cumhurbaşkanı seçildi" başlığı ile yayımlanan haberin detaylarında, Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'nin yeni cumhurbaşkanı olduğu belirtildi.

Bir diğer Balkan ülkesi Hırvatistan da Türkiye'deki seçimleri yakından takip etti.

Ülkenin önemli gazetelerinden biri olan "Jutarnji List" cumhurbaşkanı seçimine ilişkin hazırladığı analiz haberde, Erdoğan'ın gelecek 10 yılda Türkiye'nin hükümdarı olabileceğine vurgu yapıldı.

Başbakan  Erdoğan'ın seçim kampanyalarında kullandığı "Durmak Yok Yola Devam" sloganından yola çıkarak Erdoğan'ın "durdurulamaz" olarak nitelendirildiği haberde, Erdoğan'ın 2019 yılında yapılacak cumhurbaşkanı seçimlerini de kazanabileceği belirtildi.

Azerbaycan ve Rusya basını

Türkiye'deki seçim sürecini yakından takip eden Azerbaycan medyası, oy kullanma işleminin bitiş ve kapanışını, sayım sürecini ve sonuçları anında okurlarıyla paylaşırken, Erdoğan'ın kazanması flaş haber olarak verildi.

Seçimi izlemek için Türkiye'ye muhabir gönderen Yeni Müsavat gazetesinin internet sitesi üç manşetini seçimlere ayırırken, "Erdoğan seçimi yüzde 52 ile önde bitirdi" başlığını kullandı. Seçim sürecinin, oy verme işleminini, adayların oy kullanmasının detaylarıyla anlatıldı haberde, "Seçim günü yüksek katılım gösteren kardeş ülke halkı daha bir tarihi ilke imza attı, ilk sonuçlara göre ikinci tura gerek kalmadı" yorumu yapıldı.

Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesini "Türk halkı ilk kez cumhurbaşkanı seçti" başlığıyla haberleştiren Azadlık Gazetesinde de "Türkiye'nin en önemli fakat en heyecansız seçimi yapıldı. Uzmanlar, Türkiye'de geleneksel seçim coşkusunun olmamasını sonuçların önceden belli olmasına bağlıyor. Fakat sonuçların önceden belli olması, usulsüzlük yapıldığı anlamına değil, diğer rakiplerin Erdoğan'la rekabet edecek güçte olmadığı anlamına geliyor" şeklinde yorumlandı.

Haberinde Anadolu Ajansını kaynak gösteren axar.az ve publika.az siteleri  "Erdoğan Türkiye'nin 12. cumhurbaşkanı oldu" başlığını atarken, teleqraf.com sitesi, "Erdoğan zaferini kutluyor" başlığıyla yayımladığı haberde, AK Partililerin parti merkezleri önünde yaptığı kutlamalara yer verdi.  Modern.az haber sitesi de, seçim sonucunu, "Erdoğan halkın seçtiği ilk prezident oldu" başlığıyla duyurdu.

Türkiye'ye özel muhabir gönderen ve haberi "Erdoğan Türkiye'nin halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanıdır" başlığıyla veren avropa.info sitesi de, seçim süreci ve oy verme işlemiyle ilgili farklı haberler yayımladı.

Azerbaycan medyası, Azerbaycan'da yapılan seçim sonuçlarına ve Bakü'deki sandıklardan Ekmeleddin İhsanoğlu'nun birinci çıkmasına geniş yer ayırdı.

Rus haber ajanslarından Ria-Novosti "Erdoğan yüzde 52 oyla Cumhurbaşkanlığı yarışını kazandı" başlığıyla servis ettiği haberde, Türkiye'de ilk defa cumhurbaşkanını halkın doğrudan seçtiğine vurgu yapıldı. Ayrıca ajans, adaylardan Ekmeleddin İhsanoğlu'nun seçimleri kazanan Erdoğan'ı tebrik ettiği haberlerini de abonelerine ulaştırdı.

İtar-Tass ajansı ise "Erdoğan, Türkiye'nin ilk doğrudan cumhurbaşkanı seçimi kazandı" üst başlığıyla yayınladığı oldukça geniş haberde, seçimlerin ikinvi tura kalmadan sonra erdiği belirtti.

Rusya'nın önemli gazetelerinden Argumentı i Faktı internet sitesinde,"Erdoğan Cumhurbaşkanlığı seçimini kazandı" başlıklı bir haber yayımladı.

Vzglayd gazetesi ise Erdoğan'ın parti binasının balkonundan vatandaşlara hitap ettiği konuşmada, Filistinli yararlıları tedavi için Türkiye'ye getirileceğini söylemesini ön plana çıkarttı.

Kommersant gazetesi, "Erdoğan yönetim şeklini değiştirdi" başlıklı haberinde, "Türkiye'de 2008 yılında kabul edilen kanun değişikliği gereği cumhurbaşkanını parlamento değil, halk seçti" ifadeleri yer aldı.

İlk kutlayan Atambayev oldu

Kırgızistan Devlet TelevizyonU (KTRK), Türkiye'de gerçekleştirilen cumhurbaşkanı seçimi ve AK Parti Genel Başkanı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 12. Cumhurbaşkanı seçilmesini, "Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı" başlığıyla duyurdu.

Seçim sonrası Erdoğan'ın ilk açıklamasına yer verilen haberde, kendisini ilk kutlayan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in olduğu vurgulandı.

Erdoğan'ın bankon konuşmasından sonra kendisini kutlamak için balkona çıkan Atambayev'in büyük alkış topladığı ifade edilirken, "12 sene evvel kredi bulamayan, borç bulamayan ülke vardı. Şimdi güçlü, kendisi başka ülkelere yardım veren, kredi veren, gündem belirleyen bir Türkiye var. Yaşasın Türkiye. Yaşasın Kırgız-Türk dostluğu" ifadesine yer verildi. - Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Ekmeleddin İhsanoğlu Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title