Haberler

Cumhurbaşkanı Seçimi

Başbakan Erdoğan "balkon konuşması" yaptı: (1) "Bugün demokrasi bir kez daha kazanmıştır, bugün şahsıma oy verenler kadar şahsıma oy vermeyenler de sevenlerimiz kadar sevmeyenlerimiz de kazanmıştır.

Resmi olmayan sonuçlara göre Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün demokrasi bir kez daha kazanmıştır, bugün şahsıma oy verenler kadar şahsıma oy vermeyenler de sevenlerimiz kadar sevmeyenlerimiz de kazanmıştır. Bugün 77 milyon 81 vilayet kazanmıştır. Hiç kuşkusuz bugün yeni Türkiye, büyük Türkiye, öncü Türkiye kazanmıştır" dedi.

Cumhurbaşkanı seçim sonuçlarını İstanbul'da takip eden ve ardından Ankara'ya geçen Başbakan Erdoğan, daha sonra çok sayıda vatandaşın toplandığı AK Parti Genel Merkez binasına geldi.

Parti binasının balkonundan vatandaşlara hitap eden Erdoğan, konuşmasına, "Kardeşlerim, aziz milletim, sevgili vatandaşlarım,  sizleri bu tarihi günde demokrasinin ve milli iradenin bu zafer gecesinde en kalbi muhabbetlerimle selamlıyorum. Cumhuriyet tarihimizde ilk kez gerçekleşen halk oyuyla cumhurbaşkanı seçiminin ülkemize, milletimize, tüm dost ve kardeş ülkelere hayırlı olmasını Rabbimden niyaz ediyorum" sözleriyle başladı.

"Şahsımı Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Cumhurbaşkanı olarak tayin eden aziz milletime buradan şükranlarımı sunuyorum" diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Sandık başına giden her bir kardeşime teşekkür ediyorum. Bize oy versin ya da vermesin oyunu kullanan, bu tarihi günde tarih yapılmasına ve yazılmasına katkıda bulunan her bir vatandaşıma teşekkür ediyorum. Yurt dışında bütün zorluklara rağmen sandığa gidip, bu tarihi seçimde ilk kez oy kullanan kardeşlerime, gümrük kapılarında oy kullanan kardeşlerime huzurlarınızda teşekkür ediyorum. 81 vilayetimizde bize hayır duaları eden kardeşlerime bugün buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. Dost ve kardeş ülkelerden bizlere hayır dualarını gönderen özellikle de bugün Avusturya'dan Amerika'ya, Güney Afrika Cumhuriyeti'nden Bosna Hersek'e, Japonya'dan Almanya'ya kadar Türkiye için, milletin adayı için dualar eden tüm gönül dostlarına teşekkür ediyorum."

-"Sevenlerimiz kadar sevmeyenlerimiz de kazanmıştır"

"Kardeşlerim bugün bu seçimi kazanan sadece Recep Tayyip Erdoğan değil, bugün milli irade bir kez daha kazanmıştır" diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bugün demokrasi bir kez daha kazanmıştır, bugün şahsıma oy verenler kadar şahsıma oy vermeyenler de sevenlerimiz kadar sevmeyenlerimiz de kazanmıştır. Bugün 77 milyon 81 vilayet kazanmıştır. Hiç kuşkusuz bugün yeni Türkiye, büyük Türkiye, öncü Türkiye kazanmıştır. Kardeşlerim sadece Türkiye değil bugün Bağdat da, İslamabad da, Kabil, Beyrut, Saray Bosna, Üsküp de kazanmıştır. Bugün Şam, Halep, Hama, Humus, bugün Ramallah, Nablus, Gazze, Kudüs de kazanmıştır. Kardeşlerim bugün 77 milyon kadar yer yüzünde aziz milletimizin kardeşleri, dostları, kader arkadaşları, gönüldaşları da kazanmıştır. Sevincimize ortak olan herkese, bugün buradaki bu büyük alandaki coşkuyu ülkelerinde, gönüllerinde yaşayan herkese özellikle tek tek teşekkür ediyorum. Herkese selamlarımı, sevgilerimi yolluyorum."

-"Çankaya halkıyla bütünleşmiştir"

Meydanlardaki mitinglerde 'ramazan, oruç, sıcak' demeden coşkularını paylaşan ve kapı kapı dolaşarak kendileri için oy isteyenlere de teşekkür eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Size ne kadar teşekkür etsem azdır. Kardeşlerim, aziz milletim, 1 Temmuz'da adaylığımız açıklandığında bunun bir fatiha olduğunu söylemiştik. Evet bugün Türkiye'de, milletimiz adına kutlu bir fatihayı, yani kutlu bir açılışı hep birlikte idrak ediyoruz. Bugün bir dönemin kapılarını kapatıyor artık yeni bir döneme doğru ilk adımı atıyoruz. 3 Kasım 2002'de milletin partisinin iktidara gelmesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi ile millet kucaklaşmıştı. Bugün milletin doğrudan seçtiği cumhurbaşkanıyla artık Çankaya ile millet arasındaki tüm engeller ortadan kalkmıştır. Çankaya halkıyla bütünleşmiştir. Şeyh Edebali'nin 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' öğüdü bugün tam manasıyla tecelli etmiştir. Uzun yıllar boyunca demokrasinin üzerinde bir vesayet aracı olarak muhafaza edilmeye çalışılan Çankaya, bugün itibarıyla milli iradenin tam egemenliği altına girmiştir. Sahibi millet olan devletin parlayan yıldızı, bizzat millet tarafından artık ehline emanet edilmiştir. Evet, bugün tarihi bir gün. Bugün devletin milletle muhabbetle kucaklaştığı gün. Bugün ceberrut, zorba, kibirli, milletine tepeden bakan devlet anlayışının son kırıntılarının ortadan kalktığı, şefkatle kucaklayan, milletiyle varolan, milletiyle güçlenen devlet anlayışının zafer kazandığı gün."

Erdoğan, artık devlet ve milletin iki ayrı istikameti bulunmadığına vurgu yaparak, "Bugünden itibaren devlet ve millet aynı istikamete bakıyor" değerlendirmesinde bulundu.

- Ankara

Kaynak: AA / Politika

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title