Haberler

Cumhurbaşkanı Gül: Çanakkale Kara Savaşları, Türk Tarihi İçin Varoluş Savaşlarından Biri

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye-Yeni Zelanda ilişkilerinin doğduğu anın Çanakkale Savaşları olduğunu belirterek, "Bu savaş aynı zamanda birçok insanlık dersleri ve centilmenliklerle de dolu olan bir savaş. İşte oradan doğan dostluk bugün güçlü bir şekilde devam etmekte ve en üst seviyede karşılıklı ziyaret gerçekleşmektedir" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye- Yeni Zelanda ilişkilerinin doğduğu anın Çanakkale Savaşları olduğunu belirterek, "Bu savaş aynı zamanda birçok insanlık dersleri ve centilmenliklerle de dolu olan bir savaş. İşte oradan doğan dostluk bugün güçlü bir şekilde devam etmekte ve en üst seviyede karşılıklı ziyaret gerçekleşmektedir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'ye bir devlet ziyareti gerçekleştiren Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae ile ortak basın toplantısı yaptı.

Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Gül toplantıda yaptığı açıklamada, Yeni Zelanda Genel Valisi Mateparae'yi ülkemizde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yeni Zelanda ile Türkiye arasındaki mesafenin uzak olmasına karşın iki ülke arasında çok samimi ve yakın ilişkilerin bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, bu ilişkilerin doğduğu anın ise Çanakkale Savaşları olduğunu belirtti ve doksan dokuz yıl önce Türk tarihi için varoluş savaşlarından biri olan Çanakkale Kara Savaşları'nın, Yeni Zelanda için de bir ulus bilincinin oluşmasına yol açan bir savaş olduğunu aktardı.

-"ÇANAKKALE SAVAŞLARI, BİRÇOK İNSANLIK DERSLERİ VE CENTİLMENLİKLERLE DOLU OLAN BİR SAVAŞ"-

Cumhurbaşkanı Gül, "Bu savaş aynı zamanda birçok insanlık dersleri ve centilmenliklerle de dolu olan bir savaş. Bunu tarihçiler en güzel biçimde anlattılar. İşte oradan doğan dostluk bugün güçlü bir şekilde devam etmekte ve en üst seviyede karşılıklı ziyaret gerçekleşmekte. Her sene Çanakkale Savaşlarının yıl dönümünde Anzak Bölgesi diye bildiğimiz bölgeden ve Yeni Zelanda'dan, Avustralya'dan binlerce insan gelmekte ve onlar da kendi tarihlerini bu şekilde yâd etmekte" dedi. Önümüzdeki yılın Çanakkale Savaşı'nın 100. yıl dönümü olacağını da hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül bunun için hazırlıklar yapıldığını anlattı.

-İKİ ÜLKE ARASINDA KARŞILIKLI VERGİ MUAFİYETİ ANLAŞMALARI-

Cumhurbaşkanı Gül, gerçekleştirdikleri hem baş başa, hem de heyetler arası görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkileri bu dostluk temelinde nasıl geliştirileceğini konuştuklarını belirtti. İki ülkenin başbakanlarının 2010 yılında yayınladığı ortak bildiri ile ilişkilerin daha ileri götürülmesi hedeflerinin de konulduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, "İki ülke arasında karşılıklı vergi muafiyeti anlaşmaları imzalandı. Ümit ediyoruz ki yakında yatırımların teşviki ve garantisi ile ilgili anlaşmalar da imzalanır. Bu çalışmalar devam ediyor. Ticaretimiz çok büyük değil, bunu büyütebiliriz. Diğer alanlardaki faaliyetlerimizin hepsine çok önem veriyoruz. Ben Sayın Vali'ye bir kez daha hoş geldiniz diyorum. Bu ziyaretinizin iki ülke arasındaki ilişkilere yeni bir sayfa açmasını da temenni ediyorum" diye konuştu.

Yeni Zelanda Genel Valisi Mateparae de yaptığı açıklamada, ülkemizde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kendilerine gösterilen misafirperverlikten dolayı da teşekkür eden Yeni Zelanda Genel Valisi Mateparae, ülkesinin ikili ilişkilere önem verdiğini vurguladı.

Kaynak: ANKA / Güncel

Abdullah Gül Yeni Zelanda Çanakkale Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title