Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı ve BM Genel Sekreter Vekili'nin Ortak Basın Toplantısı 1

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Uluslararası toplumun Somali'de daha aktif şekilde sahaya inmesini ve faaliyetlerinin de artmasını arzu ediyoruz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Uluslararası toplumun Somali'de daha aktif şekilde sahaya inmesini ve faaliyetlerinin de artmasını arzu ediyoruz. Bilhassa yatırımlar konusunda artık daha cesur, daha kararlı adımların atılması gerekmektedir

Türkiye, tüm devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla, resmi ve gönüllü çalışanlarıyla, Somali'nin yeniden inşasına omuz vermektedir

Somali, ülkemizin Afrika kıtasına yönelik bakış açısının, bizim Afrikalı kardeşlerimizle kurmak istediğimiz ilişkinin adeta sembolü olmuştur. Somali ile beraber Türk tipi yardım modeli artık literatürde tartışılır, kabul görür hale gelmiştir

Haber-Kamera Mehmet AKTARAN - Gülseli KENARLI İstanbul DHA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası toplumun Somali'de daha aktif şekilde sahaya inmesini ve faaliyetlerinin de artmasını arzu ediyoruz. Bilhassa yatırımlar konusunda artık daha cesur, daha kararlı adımların atılması gerekmektedir dedi.

Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ve BM Genel Sekreter Vekili Jan Eliasson ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısında yaptığı açıklamada şunları söyledi

Somali hükümeti ve bugün burada bulunan bölgesel başkanlar seçim sistemi konusunda gerçekten takdire şayan bir çaba gösterdiler. Uzlaşı kültürünün yerleşmesi, sorunların barışçıl yollardan, uzlaşıyla çözüme kavuşturulması için kıymetli bir adım attılar. Bu vesileyle, ben bir kez daha kendilerini tebrik ediyorum. Seçimlerin barış, huzur ve güven içinde gerçekleştirilmesine büyük önem atfediyoruz. Yine bugün gündüz değindim; bir atasözü var Somali'nin, 'Kardeş insanın tıpkı omuzu gibidir' diyor. Türkiye, tüm devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla, resmi ve gönüllü çalışanlarıyla, Somali'nin yeniden inşasına omuz vermektedir. Somali, ülkemizin Afrika kıtasına yönelik bakış açısının, bizim Afrikalı kardeşlerimizle kurmak istediğimiz ilişkinin adeta sembolü olmuştur. Somali ile beraber Türk tipi yardım modeli artık literatürde tartışılır, kabul görür hale gelmiştir. Uluslararası toplum, bölge ülkeleri ile işbirliği halinde inşallah Somali huzura erene kadar, tam anlamıyla bir barış ve istikrar ülkesi olana kadar da bu çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Bu desteğimizin bir tezahürü olarak, dünyadaki en büyük büyükelçiliğimizi de Mogadişu'da inşa ettik. İnşallah önümüzdeki aylarda, büyük ihtimalle Nisan veya Mayıs ayında büyükelçiliğimizi açmak üzere tekrar Somali'yi ziyaret etmeyi planlıyorum. Uluslararası toplumun Somali'de daha aktif şekilde sahaya inmesini ve faaliyetlerinin de artmasını arzu ediyoruz. Bilhassa yatırımlar konusunda artık daha cesur, daha kararlı adımların atılması gerekmektedir.

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEN MOGADİŞU'YA OTOBÜS

Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti

Dün düzenlenen Somali İş ve Yatırım Forumu'nun, uluslararası yatırımcılara örnek olmasını temenni ediyorum. Türkiye olarak biz, bazı ayni ve nakdi yatırımları buna dahil etmiyorum, sadece bütçe çıkışı olanları söylüyorum, 5 yıl içerisinde yaptığımız ayni ve nakdi destek 370 milyon dolardır. Bu bütçe çıkışı olan. Bunun yanında, sivil toplum kuruluşlarımızın yaptığı ise 130 milyon dolardır. Ayrıca özel sektör yatırımlarımıza baktığımız zaman, onlar da yaklaşık 100 milyon dolar civarındadır. Bütçeden bütçeye verdiğimiz bir sözümüz var Her ay 2 milyon dolar gibi bir desteği de biz Somali yönetimine aktaracağız. Bu arada gerek büyükelçilik binamız, gerekse yanında deniz üssü... Bunlar da bizim orada ekstra yaptığımız bir yatırımdır. Bütün bunlarla beraber, şu ana kadar bir de İstanbul Büyükşehir Belediyemizin çok ciddi manada Somali'de yaptığı yatırımlar var. Bugün de yine, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız, Mogadişu'da toplu taşıma olmadığı için, kendileriyle görüştük, kendilerinden rica etti, 30 tane otobüsü bütün motoruyla, lastiklerini sıfırlamak suretiyle ve klima sistemli olmak üzere Mogadişu Belediyesi'ne en kısa zamanda seçim öncesi ulaştıracaklar. Şüphesiz ki kullanılmış, ama bütün bakımı yapılmak suretiyle, yedek parçaları ile beraber Somali'den elemanları alıp, onları da İstanbul'da eğitecekler. Tamir, bakım, vs. Bu konuda orada herhangi bir aksama, sıkıntı olmasın diye. Bu adımları atmak suretiyle, bir toplu taşıma sürecini de Mogadişu'da seçim öncesi başlatmış olacaklar.

VERİLEN DESTEKLER SAYESİNDE, DEVLET KURUMLARI KAPASİTELERİNİ GENİŞLETEBİLİRLER

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud da, basın toplantısında, Somali'ye verilen destekler sayesinde, devlet kurumları kapasitelerini genişletebilirler. Şu anda belki mükemmel değiliz ama ilerlemelerimiz sürüyor. Bugün Somali'de kontrol altına alınamayan, yönetilmeyen hiçbir bölge, hiçbir toprak kalmadı. Her eyalet kendi halkı tarafından seçilen kendi bölgesel yönetimleriyle yönetiliyor. Bunlar federal yönetimin bir parçası diye konuştu.

BM Genel Sekreter Vekili Jan Eliasson da, Dünyadan kötü haberler geliyor ama Somali'den iyi haberler geliyor. Son yıllarda bir devlet tesisi çalışması yaptık ve 'Artık vazgeçemeyeceğiz' dedik. Geçmişte uluslararası toplumun bırakıp gittiği, halkın umudunu tamamen kaybettiği zamanlar olmuştur. Ama bu sefer bunu yapmadık. Önümüzdeki 6 ay çok kritik, çok önemli bir siyasi süreç yaşanacak. Seçim süreci yaşanacak. Özellikle kadınların ve çocukların katılımı önemliydi. Paralel toplantılarda bu iki konunun ele alınması çok önemli. BM Güvenlik Konseyi'nin iki önemli kararı var. Kadın ve gençliğin barışın tesisindeki önemine vurgu yapılıyor dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Mogadişu İstanbul Somali Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title