Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milyon Tuvalete Gitme Parası Oldu"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Paranın ayarıyla oynamayacaksın.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Paranın ayarıyla oynamayacaksın. Geldiğimizden beri yaptığımız bu işte. Paranın ayarıyla oynadılar. Ne yaptılar, birin yayına altı tane sıfır koydular. Bir kuruşa, bir liraya tuvalete giderken, bir milyona tuvalete gider hale geldik. Öyle mi? Eskiden zengin kime dendiğinde, milyonere. Bir adam milyonerse zengindir ama öyle bir hale geldi ki milyon tuvalete gitme parası oldu" dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) heyetini Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabulde, Hocalı Katliamı'nın 23. Yıl dönümünün yarın geride bırakılacağını belirterek, Hocalı Katliamı'nda şehit edilen 106'sı kadın 83'ü çocuk 70'den fazlası yaşlı toplam 613 Azerbaycan Türk'e rahmet dilediğinide bulunarak konuşmasına başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hocalı Kasabası'nın esasen Azerbaycan toprağı olan ve halen işgal altında bulunan Dağlık Karabağ bölgesinde yer aldığını belirtti.

1992 yılında kasabalarında katliama maruz kalan Azerbaycan Türklerinin yakılarak, gözleri oyularak, başları kesilerek hunharcı katledildiğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şehitlerimizin aziz hatıralarını bu vesileyle bir kez daha yad ediyorum. Başta değerli dostum İlham Aliyev olmak üzere tüm Azerbaycanlı dostlarımıza, kardeşlerimize başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Allah bir daha Azerbaycanlı kardeşlerimizi ve onlarla birlikte hiçbir milleti, hiçbir toplumu böyle zulümlere, böyle katliamlara maruz bırakmasın diyorum" diye konuştu.

Dünyada ve Türkiye'de esnaf ve sanatkarların ekonominin en önemli aktörlerinden birisi olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de esnaf ve sanatkarın çok daha farklı bir konumu olduğunu dile getirdi.

"SINIRSIZ KAZANMA, SINIRSIZ KAR ETME…"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de esnaf ve sanatkarın orta direk denilen toplumun maddi ve manevi omurgasını teşkil eden kesimi oluşturduğunu belirterek, "Esnaf ve sanatkarımızın kurumsallaşmasının bizim tarihimizdeki, kültürümüzdeki karşılığını biliyorsunuz. Nedir? Ahiliktir, ahilik teşkilatıdır. Bugünde ahiliğin terbiyesi, ruhu, adabı, erkanı esnaf ve sanatkarlarımız arasında büyük ölçüde yaşamaya devam ediyor. Türkiye bugüne pek çok ekonomik ve sosyal krizi dünyadaki benzerlerine göre en az tahriple, en az sıkıntıyla atlata bildiyse bunda ahilik kültürünün büyük rolü, büyük bir payı vardır. Biz etkileri hala devam eden küresel ekonomik kriz başladığından buyana tüm uluslararası platformlarda bir görüşü ifade ediyor, bir çağrıyı tekrarlıyoruz. Diyoruz ki, sınırsız kazanma, sınırsız kar etme… Bu hırs devam ettiği müddetçe dünya bu krizlerden kurtulamaz. Batıda yaşanan refah düzeninde sadece bir kişinin günlük tüketimine Afrika'daki bir insanın haftalar boyu tükettikleri ulaşamıyorsa burada bir sorun var demektir. Bir şirketinin geliri, bir kıtanın geliriyle mukayese ediliyorsa burada bir çarpıklık var demektir. Biz işte bu duruma itiraz ettik, ediyoruz. Bu manzaraya sebep olan küresel sistemin sürdürüle bilir olmadığını söylüyoruz" dedi.

"MİLYON TUVALETE GİTME PARASI OLDU"

Ahilik kültüründe esnafın sabah gelerek besmeleyle dükkanını açtığını, akşam kazandığını cebine koyarak şükürle dükkanını kapattığını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sadece kendi kazancını düşünmekle kalmaz, komşunun siftahını da hesaba katar. Böyle bir anlayışın olduğu yerde haksız rekabetmiş, emeğin sömürülmesiymiş, hak yenmesiymiş bütün bunların yaşanması mümkün müdür? Dikkatinizi çekiyorum bunlar, kanunla, yönetmelikle, yasakla, zorlamayla olacak işler değildir. Eğer bu anlayış sizin benliğinize kök salmamışsa her mevzuatın bir arka kapısı, her yasağın bir deliği bulunur. Biz sadece ve sadece esnaf kültürümüze, ahilik geleneğimize sıkı sıkıya sahip olarak dahi tüm krizlerle başa çıkabiliriz. Yusuf Has Hacip neredeyse bin yıl önce Kutadgu Bilig de ne diyor biliyormusunuz, 'paranın ayarıyla oynama, halka adaletle hükmet. Kuvvetlinin zayıfa tahakküm etmesine müsaade etme. Haydutları ortadan kaldır. Yolları açık ve emin tut.' Mesele bu… Bugün bize lazım olanda işte budur değerli arkadaşlar. Paranın ayarıyla oynamayacaksın. Geldiğimizden beri yaptığımız bu işte. Paranın ayarıyla oynadılar. Ne yaptılar, birin yayına altı tane sıfır koydular. Bu nedir bu, bu paranın ayarıyla oynamaktır. Biz ne yaptık, bir gecede bu altı tane sıfırı attık. Niye? Paranın kendisine ayar verelim dedik, o ayarı verdik. ya sizler esnaf olarak çılgına dönüyordunuz. Hesap yaparken bile zorlanıyordunuz. Hesap makineleri bile ihtiyaca cevap vermiyordu. Öyle mi? Nerelerden nerelere geldik. Bir kuruşa, bir liraya tuvalete giderken, bir milyona tuvalete gider hale geldik. Öyle mi? Eskiden zengin kime dendiğinde, milyoner… Bir adam milyonerse zengindir ama öyle bir hale geldi ki milyon tuvalete gitme parası oldu. İşte bunları yıktık, artık bunlar yok. 12 yıllık başbakanlık döneminde olduğu gibi bugün de cumhurbaşkanı olarak bu değerlere sıkı sıkıya bağlıyım. Sizlerinde bu değerlere olan bağlılığınızdan şüphe etmiyorum" diye konuştu.

Bu sırada ayağa kalkan bir esnafın "Allah başımızdan eksin etmesin" diye bağırması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "sağolasın" diyerek karşılık verdi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Azerbaycan Ak Saray Türkiye Politika Güncel Haberler

title