Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüksek Seçim Kurulunun sandık taşıma taleplerini reddetmesine ilişkin, "Temenni ederim ki bu seçimlerde, 7 Haziran seçimlerinde yaşadığımız sıkıntıları bölgede yaşamayız. Eğer yaşarsak bunun sorumlusu da Yüksek Seçim Kuruludur.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüksek Seçim Kurulunun sandık taşıma taleplerini reddetmesine ilişkin, "Temenni ederim ki bu seçimlerde, 7 Haziran seçimlerinde yaşadığımız sıkıntıları bölgede yaşamayız. Eğer yaşarsak bunun sorumlusu da Yüksek Seçim Kuruludur. Çünkü şartlar ortadadır" dedi.

Erdoğan, "Milyonlarca Nefes Teröre Karşı Tek Ses" etkinliğine katılacağı Fransa'nın Strazburg kentine hareketinden önce, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtladı.

Suriye sınırında güvenli bölge oluşturulmasına ilişkin soru üzerine Erdoğan, bu konunun gündemlerinden çıkmayacağını belirterek, "Çünkü biz güvenli bölgenin tesis edilmesini Amerika'ya teklif ettik. Aynı şeyi Rusya'ya da teklif ettik. Niye teklif ettik? Buradaki insanlar aynı zamanda kendi topraklarına da dönmek istiyorlar" dedi.

Erdoğan, güvenli bölgenin tesis edilebilmesi için de uçuşa yasak bölgenin olmasının şart olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Aksi taktirde güvenli bölge diye hazırladığınız yerler hepsi ölüme açık havzalar gibi olmuş olur ki bu da tabii adil bir yaklaşım olmaz. Eğit-donat... Bu çalışmaları biz yapıyoruz. Başkaları da yapıyor. Ama şimdi eğit-donat çalışmalarını yaparken yine Türkiye yalnız bırakılırsa herhalde bu da insaf dışı bir yaklaşım olur. Biz yapıyoruz, yine yapmaya devam edeceğiz. Onu da söyleyeyim."

"Eğit-donatta gayretimizi sürdürmeye devam edeceğiz"

Bir gazetecinin "ABD Başkanı Obama'nın bir açıklaması oldu. Eğit-donat programı konusunda istenilen oranda başarılı olunamadığını söyledi. Sizin bu konudaki değerlendirmeniz ne olacak?" şeklindeki sorusu üzerine ise Erdoğan, şu anda bu işin tam manasıyla mevzisinde Türkiye'nin olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"İşin içinde olan biziz. Biz elimizden geleni yaptığımız için diyoruz ki biz şu anda başarılıyız çünkü elimizden geleni yapıyoruz. Tabii Amerika bu konuda eğer başarılı olamadığını anlıyorsa, başarılı olması için ne gerekiyorsa bunu yapması lazım. Nedir? Bizim şu anda yetkilendirdiğimiz birimlerle Amerikalı birimlerin demek ki çok daha sıcak ilişki içerisinde olması lazım. Ona göre de bu adımları atmamız lazım. Ama şöyle 'Bir uğradım, görüşelim' deyip ondan sonra kaybolursan tabii ki eğit-donatta da başarılı olamazsın. Bizden bu konuda ne istendiyse biz bunu güne kadar yaptık. Fiziki mekanlar olarak yaptık, en ideal imkanları hazırladık ve kendileri de gelip buraları gördükleri zaman, 'Gerçekten bizde bu tür fiziki mekanlar, imkanlar yok' diyerek hep takdirlerini bildirdiler. Bundan sonraki süreçte de biz aynı şekilde eğit-donatta da gayretimizi sürdüreceğiz."

"Eğer bölgede sorun yaşarsak sorumlusu Yüksek Seçim Kuruludur"

Erdoğan, "Yüksek Seçim Kurulunun sandık taşıma taleplerini reddetmesi"yle ilgili soruya ilişkin de burada bir kavramın yanlış tespit edildiğini düşündüğünü dile getirerek, "Sandık taşıma olarak değil, burada sandıkların yer belirlenmesi olarak bunu değerlendirmek lazım. Zaten YSK'nın yanlışa düştüğü yer de burası olmuştur" diye konuştu.

Oy kullanma mahallerini ilçelerde ilçe seçim kurullarının belirlediğini, onların üzerinde de il seçim kurulları olduğunu ifade eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yüksek Seçim Kurulu aslında bunlarla pek ilgilenmez. Daha çok dar kapsamlı olarak ilçe, il buralar. Yani o nerede kullanılacak, hangi sandık nereye yerleştirilecek bunların belirlenmesini bunlar yapar. Şimdi ise bu seçimlere giderken özellikle belli bölgelerdeki sıkıntıları da göz önüne alarak vatandaşın demokratik hakkını en ideal şekilde kullanabileceği imkanları hazırlama sorumluluğu kimdedir? İlçe seçim kurulundadır, il seçim kurulundadır. Bunlar vatandaşın demokratik hakkını en ideal şekilde kullanabilmesi için bunu hazırlaması lazım. Yoksa taşımalı sistem vesaire bunlar anayasa değişikliği gerektiren konular. Dolayısıyla bunların şu anda zaten yapılması mümkün değil. Kaldı ki parlamentodaki siyasi partiler de bu tür bir anayasa değişikliğine pek yanaşmadılar. Şimdi durum böyle olunca ama sandık mahallerinin belirlenmesi konusunda bazı ilçe seçim kurulları ne yaptı? Belli yerler belirledi. Şimdi Yüksek Seçim Kurulunun almış olduğu bu karar aynı zamanda o kararları da adeta yok farz etmiş oldu. Bu bakımdan temenni ederim ki bu seçimlerde, 7 Haziran seçimlerinde yaşadığımız sıkıntıları, bölgede yaşamayız. Eğer yaşarsak bunun sorumlusu da Yüksek Seçim Kuruludur. Çünkü şartlar ortadadır."

Erdoğan, bilgisine, ilmine değer verdikleri insanların dahi bu konuda sıkıntı yaşadığını ifade ederek, "Mesela dün bir dostumla görüştüm, 'Eşim oyunu kullanamadı. Eşimin oyunu oradaki kurul üyesi kullandı. O anda ben de dışarı çıkmıştım. Eşim, 'Beni yaktın' diyerek bana feryat etti' dedi. Dışarıdan anlatıldığı gibi değil bunlar. Bölge o noktada 7 Haziran'da çok sıkıntılı bir süreç yaşadı ama şu anda İçişleri Bakanlığımız bütün tedbirlerini en üst düzeyde almak suretiyle inşallah bu zararı asgariye indirerek, vatandaşın çok daha rahat oy kullanma imkanını hazırlar" şeklinde konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Recep Tayyip Erdoğan Strazburg Fransa Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title