Haberler

Cumhurbaşkanı Adayı ve Başbakan Erdoğan, Sakarya'da

Erdoğan, kent meydanında halka hitap etti: (3) "(Suriye'deki iç savaş) Burada yaşama mücadelesi veren, bize sığınarak yardım isteyen bir milyon 150 bin insan var. Biz bunları bombalara mı terk edelim? Onun için biz ensar olmaya devam edeceğiz.

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'deki iç savaşa işaret ederek, "Burada yaşama mücadelesi veren, bize sığınarak yardım isteyen bir milyon 150 bin insan var. Biz bunları bombalara mı terk edelim? Onun için biz ensar olmaya devam edeceğiz. Ben vatandaşlarıma bu kardeşlerime sahip çıkmalarını tavsiye ediyorum" dedi.

Kent meydanında halka hitap eden Erdoğan, MHP tabanındaki rahatsızlığın daha da büyüdüğünü belirterek, MHP tabanının pasif bir hale getirildiğini ve onların da AK Parti'nin milli değerlere nasıl sahip olduğunu bildiğini söyledi.

Erdoğan, "Bahçeli iş başındaydı, başbakan yardımcısıydı. IMF'den 23,5 milyar dolar borçla bize devretti. Aynı şekilde Merkez Bankası bizim milli bankamız mıydı? Milli bankamızdı. Kasada ne vardı? 27,5 milyar dolar. Bakınız, IMF'ye olan borcu biz sıfırladık. Şu anda IMF'ye borç yok. Milli bankamız Merkez Bankası'nın döviz rezervi 27,5 milyar dolardı. Geçen yıl 135 milyar dolara çıkmıştı. Gezi olaylarından sonra maalesef düştü, 120 milyar dolara kadar indi. Şİmdi tekrar 135 milyar dolara çıkardık" diye konuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin DSP ve ANAP ile beraber olduğu hükümette 5 yıllığına iktidar olduğunu belirten Erdoğan, "Niye bırakıp kaçtın? Sakarya depreminin altında kaldı bunlar. Düzce, Gölcük depremin altında kaldı bunlar. Kalkamadılar. Battılar, bittiler, kaçıp gittir. Yolsuzluk her şey orada vardı" dedi.

Erdoğan, ancak kendilerinin iktidarları döneminde Van depreminin yaşandığını anımsatarak, bir yılda 5 katrilyon harcayarak Van'ı ayağa kaldırdıklarını ifade etti.

Aynı zamanda Bingöl, Simav depremlerinin yaşandığını, buraları da bir yılda ayağa kaldırdıklarını dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Niye? Evelallah biz sağlam duruyorduk. Bizim iktidarımız yolsuzlukların iktidarı değildi. Biz güçlüydük. Bir taraftan borçları ödüyorduk, bir taraftan yatırımlar yapıyorduk. Soruyorum? Yolsuzlukların iktidarında 79 senede 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapılan Türkiye'de biz 12 yılda 17 bin kilometre bölünmüş yol yaptık. Bizim farkımız. 205 bin derslik yaptık, Cumhuriyet tarihinin yarısından fazla. Daha hala yapmaya devam ediyoruz.  Göreve geldik, 76 tane üniversitemiz vardı, şimdi 175 üniversitemiz var. Üniversite olmayan ilimiz yok. 81 vilayetimizin tamamında üniversite var."

"Karşımızda eski Türkiye'yi savunanlar var"

Başbakan Erdoğan, bununla da kalmadıklarını vurgulayarak, iktidarlarından önce Türkiye'de 26 havaalanı olduğunu, bu rakamın kendi dönemlerinde 52'ye yükseldiğini bildirdi.

İstanbul'da, Karadeniz'in kıyısında şimdi yıllık yolcu kapasitesi 150 milyon olan bir havalimanı yaptıklarını hatırlatan Erdoğan, " Türkiye'ye bu yakışır. Eğer milliysen, milliyetçiysen bunu yapacaksın. Öyle lafla milliyetçilik olmaz. Bunlar kafatası milliyetçisi. Ben MHP'ye gönül veren kardeşlerimize söylüyorum. Millete hizmet yarışında Bahçeli maalesef çok çok geride kaldı, nal topluyor. Milletini sevenlerin inanıyorum ki, çatısı altında toplanacağı hareket bu harekettir" şeklinde konuştu.

Erdoğan, yeni Türkiye mücadelesi verdiklerine, karşılarında bir blok halinde eski Türkiye'yi savunanlar, isteyenler ve arzulayanlar olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Diyorlar ki, 'çok borçlandık'. Yalan. Göreve geldik, milli gelirimiz neydi biliyor musunuz? 230 milyar dolar. Şu anda milli gelirimiz ne biliyor musunuz? 820 milyar dolar. Peki, milli gelire borç oranı neydi? Biz göreve geldiğimiz zaman 100 liranın 73 lirası borçtu, şimdi 100 liranın 35 lirası borç. Bak nereden nereye geldik. Borç yiğidin kamçısıdır. Ama böyle hem ödeyeceksin hem yatırım yapacaksın. Biz bunu başardık."

"Yeni Türkiye diyenler 'Erdoğan' diyecek"

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan, kendi iktidarlarından önce enflasyonun yüzde 30 olduğunu, bunun şimdi tek haneli rakamlara düştüğünü dile getirerek, devletin borçlanma faizinin yüzde 63'ten tek haneli rakamlara indiğini söyledi.

Erdoğan, kendilerinden önce Türk parasının etrafında bol bol sıfırlar olduğunu, bu sıfırları da iktidarları döneminde attıklarını ve paranın uluslararası piyasada değerini artırdıklarını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Unutmayın, 10 Ağustos'ta eski Türkiye ile yeni Türkiye arasında bir tercih yapacaksınız. İnanıyorum ki, yeni Türkiye diyenler 'Erdoğan' diyecek, eski Türkiye diyenler 'diğerleri' diyecek. Eski Türkiye'de ne var? Ekonomik krizler var. Eski Türkiye'de yolsuzluk, yoksulluk var, yasaklar var. Eski Türkiye'de koalisyonlar var. Kendi çıkarlarından başka hiçbir şeyi düşünmeyen zümreler var. Eski Türkiye'de başörtüsü yasağı var. Kimliklere yasak, kültürlere yasak var. Ah Ah... Benim hanım kardeşlerim, üniversiteye başörtüsüyle girebiliyor muydunuz? Nerede o CHP? Yok muydu? Vardı? MHP de vardı. Ne yaptılar? Ama biz ne dedik; 'sabır'. Hallettik mi? Hallettik. Meslek liselerinin önünü açtık mı? Açtık. Katsayı engelini kaldırdık mı? Kaldırdık. Şimdi artık üniversitelere benim kızım başörtülü giriyor mu? Giriyor. İstediği üniversiteye giriyor mu? Devlet dairelerinde dahi başörtülü olarak çalışabiliyor mu? Mesele bu. İşte yeni Türkiye bu. Bunu sizler zaten görüyorsunuz, yaşıyorsunuz. Türkiye'de demokrasi var. Yeni Türkiye'de özgürlükler var. Yeni Türkiye'de toplumsal barış var. Yeni Türkiye'de büyük ama daha da büyüyen ekonomi var. Eğer bugün dünyada ekonomide 17. büyük ülkeysek, buraya yatarak gelmedik, çalışarak geldik. Şu anda G20 ülkesiysek, durup dururken buraya girmedik."

Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar

Erdoğan, yeni Türkiye'de öz güven, heyecan, umut, bölünmüş yollar, yüksek hızlı tren, yeni okullar, hastaneler, şehir hastaneleri olduğuna işaret ederek, "Yeni Türkiye'de istikrar var, güven, dürüstlük var. Yeni Türkiye'de bölgesinde öncü, örnek, mazlumlara el uzatan, alan değil veren el olan bir Türkiye var" diye konuştu.

Göreve geldiklerinde Türkiye'nin fakir ülkelere 45 milyon dolar ödediğini, bu rakamın şimdi 3,5 milyar dolara yükseldiğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Şimdi artık kabuğunun içine sıkışmış bir Türkiye yok. Nerede bir mazlum sesi varsa Türkiye orada. Filistin'den ses mi geliyor, Filistin. Mısır, Mısır. Libya, Libya. Suriye, Suriye. Irak, Irak. Bak son günlerde yine birileri Suriye'den ülkemize iltica eden, buraya gelen kardeşlerimize yönelik maalesef bazı yerlerde provokatif eylemler var. Ben kimler tarafından bunların yapıldığını biliyorum ama bu süreçte bunu seslendirmeyeceğim. Ama gerekirse açıklarım. Şu anda seslendirmeyeceğim. Biz muhacirin ne olduğunu, ensarın ne olduğunu çok iyi biliriz. Bombalardan kaçan, 'el aman' diyenlere biz kapımızı kapatamayız. Düşünebiliyor musunuz? Şimdi burada yaşama mücadelesi veren, bize sığınarak yardım isteyen 1 milyon 150 bin insan var. Biz bunları bombalara mı terk edelim? Onun için biz ensar olmaya devam edeceğiz. Ben vatandaşlarıma bu kardeşlerimize sahip çıkmalarını tavsiye ediyorum."

- Sakarya

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Sakarya Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title