Haberler

Çukurova Turkcell'deki Paylarını Geri Almak İçin Anlaşma Yaptı

Güncelleme:

Çukurova ve Alfa, Turkcell'deki payların geri alımı konusunda anlaştı. İngiliz Yüksek Mahkemesi anlaşmayı onaylarken Çukurova yüzde 13,8'lik payını geri alacak.

İngiliz Yüksek Mahkemesi (Privy Council), Turkcell'in dava konusu olan hisselerine ilişkin Çukurova ve Turkcell'in Rus ortağı Alfa Grubu'nun ödeme konusunda anlaştığını açıkladı.

"ANLAŞMA OLDU MAHKEME YAPILMAYACAK"

İngiliz Yüksek Mahkemesi'nden yapılan yazılı açıklamada, "16 Temmuz tarihinde yapılan duruşmanın ardından taraflar hisse ödemesine olanak sağlayacak koşullara ilişkin anlaşmaya varmıştır. Tarafların anlaşması kurul tarafından 24 Temmuz tarihinde onaylanmıştır. 30 Temmuz tarihli duruşma yapılmayacaktır" bilgisi paylaşıldı.

"TALEPLER TARAFLARA YÖNLEDİRMELİ"

İngiliz Yüksek Mahkemesi açıklamasında, tarafların aralarındaki anlaşmanın detaylarına ilişkin bilgi vermezken, "Mahkememiz (JCPC) taraflar arasındaki ticari anlaşmanın içeriğine dair talepleri değerlendiremeyecektir. Bu talepler taraflara yönlendirilmelidir" ifadelerine yer verildi.

Privy Council'in 9 Temmuz 2013 ve 5 Şubat 2014 tarihli kararlarına göre, Çukurova Holding'in Alfa Gurubu ile dava konusu olan yüzde 13,8'lik payını geri almak için 24 Haziran 2014 tarihine kadar Altimo'ya 1,57 milyar dolar ödemesi gerekiyordu.

HİSSELER YÜKSELDİ

Anlaşmanın ardından Turkcell hisseleri yüzde 3.8 yükseldi. Çukurova'nın anlaşma için ödeme yaptığı öğrenildi.

DETAYLAR AÇIKLANMADI

Privy Council, taraflar arasındaki ticari anlaşmanın detaylarını açıklamadı. Privy Council'den bugün yapılan açıklamada, "16 Haziran'daki duruşmanın ardından taraflar hisse geri alımının finansmanına imkan veren şartlar konusunda anlaşmaya vardı. Taraflar arasındaki anlaşma (mahkeme tarafından) 24 Temmuz'da onaylandı ve 30 Temmuz'da yapılması planlanan duruşma gerçekleşmeyecek" denildi.

ÇUKUROVA KİLİDİ B PLANIYLA ÇÖZDÜ

Çukurova Grubu’nun patronu Mehmet Emin Karamehmet'in, Rus Alfa Grubu’nun elindeki yüzde 13.8’lik Turkcell hisselerini geri alabilmek için gerekli finansmanın temini için Ülker ile daha önce anlaşmaya vardığı iddia edilmişti. Fakat Gözde Girişim Sermayesi üzerinden sağlanması planlanan 1.6 milyar dolarlık hisse bedelinin aktarımı için Hazine'nin devreye girerek bu anlaşmaya vize vermediği ortaya çıkmıştı.

İngiliz Yüksek Mahkemesi Privy Council, Turkcell’in sahibi Mehmet Emin Karamehmet’e 1.6 milyar dolarlık borcunu ödemesi için 1 ay ek süre vermiş ve son ödeme tarihini 30 Temmuz olarak belirlemişti.

Privy Council, Nisan ayı sonundaki kararında Çukurova Grubu’nun Turkcell’in Altimo tarafından rehnedilen yüzde 13.8 hissesini geri alarak şirkette hissedar kalabilmesi için 24 Haziran’a kadar Altimo’ya 1.6 milyar dolar ödemesine hükmetmişti.

Gözde Girişim Sermayesi ile yapılacak finansal mühendislik anlaşmasına Hazine vetosunun ardından Karamehmet'in B planını devreye soktuğu iddiaları ortaya atılmıştı. Privy Council'den bugün gelen açıklama, sorunun B planıyla çözüldüğünü ortaya koydu. Fakat B planının yani finansörün kim olduğu halen açıklanmış değil.

GÖZDE GİRİŞİM'İN KAPISINI ÇALMIŞTI

Çukurova Turkcell'deki hisselerini almak için 1.6 milyar para arıyordu. Turkcell’in ortağı Rus Altimo’dan yüzde 13.8’lik hissesini geri alması için Murat Ülker’in yönetim kurulu başkanı olduğu Gözde Girişim’in kapısını çalmıştı.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Mehmet Emin Karamehmet Çukurova Grubu Murat Ülker Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

ahmet yerlikaya:

murat ulker bizim paralara kondu simdide yahudiye pes kes cekiyor

2
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title