Haberler

Çözüm Sürecinde Bir İlk Yaşanacak!

Güncelleme:

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, bugün HDP heyetiyle bir araya gelecek. Masada ilk kez sürecin sağlıklı ilerlemesi için PKK'nın silahsızlanması konuşulacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, sürece yönelik planlamanın devam ettiğini açıklarken, gözler A takımının çözüm hamlesine çevrildi. 6-7 Ekim olayları nedeniyle kesintiye uğrayan görüşmeler bugün saat 13.00'te Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile HDP heyeti arasında yeniden başlıyor.

BU KONU İLK KEZ KONUŞULACAK

İlk kez masada, sürecin sağlıklı ilerlemesi ve demokratik adımların atılması için PKK'nın silahsızlanması konuşulacak. Ankara, çözüm zeminini sağlamlaştıracak adımlar atmaya hazırlanıyor. Yeni sürecin şifresi de, " İmralı'nın silahlı mücadeleye son" çağrısı olacak. Eylem planı kapsamında 2015 normalleşme yılı olacak.

ÇÖZÜM HAREKETLİLİĞİ

Çözüm Süreci Kurulu toplantısından sürece destek kararının çıkmasının ardından, Ankara'da çözüm hareketliliği yaşanıyor. Çekilme takviminin işlemesi, kamu düzeninin tesisi konusunda yeni adımlar atılırken, süreç canlı tutulacak. HDP, Başbakan Akdoğan'la yapılacak görüşme öncesi değerlendirme toplantısı yaptı. Görüşmede, sürecin tıkanma nedenleri, bu konuda atılacak adımlar ve İmralı'ya ziyaret takviminin netleşmesi bekleniyor.

TAKVİM YENİDEN İŞLEYECEK

Geçen hafta yapılan Çözüm Süreci Kurulu toplantısından önemli tespitler çıktı. Kamu Güvenliği Müsteşarlığı'nın eylem planı olarak yürüttüğü çalışmadaki adımlar tarih tarih masaya yatırıldı. Son gelişmelerle güncellenen plana göre atılacak adımlar şöyle:

GÜVEN ZEMİNİ OLUŞTURULACAK

Yeni bir krizin yaşanmaması için hızlı hareket edilecek. Kobani eylemleri ile büyük yara alan sürece güvenin pekişmesi için toplumsal barış, bütünleştirme vurgusu ön plana çıkarılacak.

ÇERÇEVE YASA DOLUYOR

Normalleşme aşaması çerçeve yasada öngörüldüğü şekilde yürütülecek. Silah bırakana ekonomik destek sağlanması da bu kapsamda değerlendirilecek.

İMRALI HEYETİ GENİŞLEYECEK

İmralı görüşmeleri yeniden başlayacak. Dağdan inişi hızlandırması amaçlanıyor. İmralı heyeti değişmeyecek. Heyete Hatip Dicle ve Ceylan Bağrıyanık'ın eklenmesi talebi dikkate alınacak.

KAYITSIZ ŞARTSIZ ÇEKİLME

Çekilme kayıtsız-şartsız tamamlanacak. PKK Türkiye'deki varlığını lağvedecek.

KANDİL'LE TEKNİK GÖRÜŞME

Kandil'le teknik görüşmeler yapılacak. Kademeli dönüş programı netleştirilecek. İlk kademe inişleri suça bulaşmayanlar yapacak. Dönüşler yıl sonuna kadar sürecek.

PİŞMANLIK KRİTERLERİ

Mevcut yasadaki 'pişmanlık' kelimesinin çıkarılması öngörülüyor. Örgüt üyeliği tanımı yeniden yapılacak. Silahı bırakıp teslim olmaları için belli bir süre verilecek, bu süre zarfında teslim olanlar hakkındaki yakalama emri kaldırılabilecek.

TEŞVİK EDİLECEK

Silah bırakmayı teşvik eden düzenlemeler yapılacak. Restorasyon adımlarıyla beraber dağdan inenlerin topluma entegre olması ile ilgili sosyal projeler yaşama geçirilecek.

YABANCI GÖZLEMCİ OLMAYACAK

Uluslararası bir kuruluş ya da ülkenin sürece müdahil olmasına izin verilmeyecek. Ancak, Akil İnsanlar Heyeti arasından oluşturulacak bir heyetin bu işlevi üstlenmesi de seçenekler arasında bulunuyor. (Kaynak: Sabah)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Yalçın Akdoğan İmralı Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (180)

türk:

ayn el arab kobanide en büyük darbeyi yiyen. . . yüzlerce ölü yaralı bırakarak geberen etek fistan giyip kaçan pkk ve yandaşları en zor günlerini yaşıyor. . . başka haber kaynaklarına göre 2000 den fazla pkk li gebermiştir. . . terör örgütü faşist pkk mecburen çözüm diye yalvarmaya mahkum kalmıştır. . . en doğrusu operasyonların olması ve bu canavar ve ruh sağlığı bozuk pkk ve yandaşlarının kökünü kazımak gerekir. . . NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE. . .

37
31
yanıtYanıtla
muratm@m.m:

Bu hayalden vazgec kusura bakma geberen isid ve senin gibi fasistler olmustur binlerce isidli oldu kobanide isid oyle zayifladiki iraktanda gerilemeye basladi gozun aydin ne mutlu kardesis kahrolsun fasizim diywne

yanıt3
yanıt7
mustafa21m@m.m:

Bir yandan baris arkadan iside silah verin biz de yedik kurlerin en buyuk dusmani sizler ciktiniz

yanıt3
yanıt9
genç:

bu dediklerine sen de inanmiyorsun :) musul 2 günde teslim oldu kobani 64 gündrür daha inanıyor kadın ve yaşlıları ile dünya bu direnişi kutlarken siz neyin peşindesiniz faşistler. .

yanıt6
yanıt7
hakkarimobilWeb@haberler.com:

Pkk niye silah biraksin fasislerin neyine guve elim somurgeci devlet doguyu somurup biber gazi ve mermiden baska yatir yapmiyor

21
29
yanıtYanıtla
yunus:

sen önce bi Türkiyemden defol git ondan sonra devam bakariz.

yanıt5
yanıt4
MardinliMobil-IOS:

Herkes kürt ırkını kimliğini kabullenecek bundan rahatsız olduysan mikrofona konuş TIRKO ??

22
26
yanıtYanıtla
haydar:

biz kabullanmayiz, biz diger ülkelerini hos görürüz ama kürtlerden cok gördük bu kabullenecek bisey degil tam tersi, tamami fistanli Halime!!!

yanıt4
yanıt2
gewermobilWeb@haberler.com:

Turkiyede bir savas ciksin bizde tavrimizi belli edecegiz yuz yildir yapmadiginiz iskenge kalmadi sirf turk olmadigimiz icin siz allaha degil turkculuge tapar olmussunuz

19
27
yanıtYanıtla
ayhan:

ozaman Türk degilsen Türkiyede isin ne? yürü git lan adamin azabini bozma kiro. Türklerin gözü bati bati diye yiginak oldu Türkiyenin batisina sizde dogu meydanini bos buldunuz orada gunadiniz yiginak haline geldiniz simdide bölmek istersiniz? 100 yil niye bölmek istemediniz ozaman, cevap ver. yiginak yeri biz hep burdaydik demek degildir. haritayi göz önünde bulundr ve zamanla geriye git, Türklerin oldugu yer kirmizi kürtlerin oldugu yer Yesil, iki renkler küclüyo Yesil kayboldugunda kirmizi hala vardi. ciban gibi biryerden ciktiniz sahibi olan Türkiyeye sahip cikmak istiyonuz. ne utanmaz seylersiniz lan siz, ha yorumunda 100yil demisin, sen 100 yil önce hepsini gördünmü? Dünya taniyor Türklerin misafirperverligini sicakkanligini sen gelmissin iskenceden bahsediyosun, ülkeleri karistirdin herhalde, yürü git lan isine, yorumunun bi yerine katiliyorum, insallah savas cikarda kötü düsünen kürtlere derslerini ögretecegiz.

yanıt4
yanıt2
Tüm 180 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title