Haberler

Çözüm Süreci Tasarısı İçişleri Komisyonu'nda

AK Parti Grup Başkanvekili Aydın: "Büyük bir sorunun çözümü arifesindeyiz" CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi: "Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra yaklaşımının ne olacağını bilmek mümkün değil" MHP Grup Başkanvekili Halaçoğlu: "Tasarı, çözüm süreci adı altında PKK ile masaya oturmak anlamına geliyor" HDP.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, çözüm sürecinde ekonomik, siyasal ve hukuki ne gerekiyorsa yapılması gerektiğini ifade ederek, "Büyük bir sorunun çözümü arifesindeyiz" dedi.

Çözüm sürecine ilişkin Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı'nın TBMM İçişleri Komisyonu'ndaki görüşmeleri devam ediyor.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın açtığı usul tartışmasında konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Aydın, komisyon toplantısının tarihi olduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin geleceği, aydınlık yarınları açısından herkesin katkısını bekliyoruz" dedi.

Türkiye'nin 100 yıllık sorundan kurtuluşun arifesinde olduğunu vurgulayan Aydın, "Ayağımıza pranga olan sorunları çözmeye haiz durumdayız" diye konuştu.

Tasarının konusunun suç olduğuna ilişkin ithamların ağır olduğunu ve kabul edilemeyeceğini dile getiren Aydın, çözüm sürecinin devlet politikasına dönüşmesi ve yasal dayanağa kavuşması için tasarının önem taşıdığını söyledi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, güneydoğuda devlet hakimiyetinin kalmadığını savundu ve tasarının Anayasa'ya aykırı olduğunu öne sürdü.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise Türkiye'nin bugün geleceğini görüştüğünü belirterek, bütün siyasetçiler ve milletvekillerinin tarihi sorumlulukla karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Görüş farklılıkları olabileceğini dile getiren Kaplan, tasarının yok sayılamayacağını söyledi ve sorumluluk içinde hareket edeceklerini kaydetti.

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri ise tasarının yasalaşmaması gerektiğini savunarak, "Mondros Antlaşmasını imzalayanlar da sizler gibi konuşuyordu. Cehenneme giden yollar iyi niyet taşlarıyla döşelidir diye boşuna denmemiş" dedi.

Bu sırada MHP Grup Başkanvekili Vural, tasarının görüşülmemesine ilişkin itirazına Meclis Başkanlığı'nın cevap verdiğini belirterek, itirazının, Anayasa'ya aykırılığın komisyon tarafından değerlendirilmesi gerektiği gerekçesiyle reddedildiğini söyledi.

Usul tartışmasının ardından tutumunda değişiklik olmadığını açıklayan Komisyon Başkanı Mehmet Ersoy, tasarının geneli üzerindeki görüşmelere geçti.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın sunumunun ardından siyasi parti gruplarının üyeleri görüşlerini açıkladılar.

"Hangi adımların atılacağı bilinmiyor"

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, hükümetin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kürt sorununun çözümü konusunda izlediği yolun tutarsız ve çelişkilerle dolu, güven vermeyen yol olduğunu savundu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra yaklaşımının ne olacağını bilmek mümkün değil. Tasarı yasalaştıktan sonra hangi adımların atılacağını kimse bilmiyor.

Tasarının, Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik manevrası olduğunu öne süren Hamzaçebi, sorunun asıl çözüm yerinin parlamento olduğunu söyledi. Hamzaçebi, tasarıya konulan düzenlemelerin halihazırda hükümetin görev alanında olduğunu ifade ederek, "Dolayısıyla yeni bir şey yok. Hükümetin kendine görev vermesi kadar garip bir durum olamaz" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu da hükümetin Anayasa ile yükümlü olduğu düzenlemeleri bu tasarıyla kendine görev olarak verdiğini dile getirdi.

Tasarının Kürtler ve ihtiyaçlarıyla ilgili olmadığını ifade eden Halaçoğlu, "Tasarı doğrudan doğruya PKK'yı muhatap alıyor, çözüm süreci adı altında PKK ile masaya oturmak anlamına geliyor. PKK'nın Kürtler'i temsil edip etmediği konusunda hükümetin karar vermesi lazım" diye konuştu.

Halaçoğlu, tasarının çerçevesinin belli olmadığını anlatarak, süreçte alınacak tedbirlerin neler olduğunun açıkça yazılması gerektiğini söyledi. Tasarının kamu görevlilerine suç işleme hürriyeti verdiğini ifade ederek, "Yapılacak işin suç olmadığını belirten bir yasa dünyada var mıdır?" dedi.

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, tasarıyı "100 yıllık sorunun çözümünde ilk adım" olarak niteledi.

Kürt sorununda binlerce canın yitirildiğini, ağır bedeller ödendiğini belirten Buldan, "Çocukları askerde ve dağlarda olan, onların sağ salim dönmesini bekleyen anne-babalar var. Acıları yarıştırmak bize yakışmaz, acıları ortaklaştırmak ahlaki sorumluluğumuzdur. 1.5 yıllık sürede bir can bile gitmedi, hiçbir annenin yüreği yanmadı. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da yeni Türkiye yolunda ortak geleceği inşa etmek zorunda olduklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Büyük bir sorunun çözümü arifesindeyiz. Bu sorun sadece AK Parti'nin sorunu değil, bölgenin sorunu değil, Türkiye'nin sorunu. Sorumluluk hisseden herkesin katkı vermesi lazım. Ekonomik, hukuki, siyasal ne gerekiyorsa yapmak durumundayız. Bir ve beraberiz. Eşit ve adil bir şekilde bu ülkede yaşamak durumundayız. Sorunun çözümünde önemli aşamaya geldik. Vatandaş son 1.5 yılda kan akmamasından mutluluk duyuyor.

Terörle, silahla, öldürmeyle, olağanüstü rejimle, sıkı yönetimle bu sorun çözülmüş olsa 1990'lı yıllarda çözülürdü. Ölümlerin, şiddetin en yoğun olduğu dönemdi. Hukuk bir ülkede her yerde eşit uygulanmalı. OHAL ile bölünme tehdidi daha fazlaydı. Biz bölünme değil, milli birlik ve kardeşlik diyoruz. Çözümde samimiyiz, kararlıyız."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da tasarının ölümlerin durmasına zemin hazırlıyorsa daha ileri götürülmesi gerektiğini söyledi. CHP'nin Kürt sorununun çözümüne katkı için yaptığı girişimlerin yanlış anlaşıldığını ya da ciddiye alınmadığını anlatan Tanrıkulu, AK Parti'nin daha sonra CHP'nin yapmak istediklerini ya da önerilerini hayata geçirdiğini ifade etti.

Aydın'ın sözlerine karşı sataşma gerekçesiyle söz alan Halaçoğlu, "Terörün bitmesine karşı çıktığımızı söylemedim. Duygusal konuşmadım. Tasarıyı hukuki yönden tenkit ettim. 2 yıldır kimse ölmedi mi? Polis ölmedi mi? Yolların kapatılması, gidemediğiniz yerler ülkede asayiş olduğunu mu gösteriyor? Demagoji yapmasın kimse" diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise yıllardır yaşananların ve can kayıplarının sorunun çözümünde artık farklı yol ve yöntem zorunluluğunu ortaya koyduğunu vurguladı. Hükümetin kararlı iradesini önemsediklerini ve takdir ettiklerini kaydeden Baluken, "Süreci yasal zemine oturtmak taviz olarak algılanmamalı. Bunun verilmeyecek hesabı yok bizce. Kürtleri yasalarda ve Anayasa'da tanımlamaktan kaçmamak gerekir" diye konuştu.

Tasarının geneli üzerindeki görüşmelere öğleden sonra devam edilecek. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Ahmet Aydın Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title