Haberler

Çomü'de Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörlüğü tarafından düzenlenen 'Güncel Sorunlarıyla 2'nci Uluslararası Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu', Troia Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörlüğü tarafından düzenlenen 'Güncel Sorunlarıyla 2'nci Uluslararası Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu', Troia Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılışına Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, üniversite yöneticileri, Alevi dernek temsilcileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan sempozyum, icra edilen semah gösterisi ile devam etti. Sempozyum koordinatörü ve ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yönem açılış konuşmasında, Aleviliğin köklerinin geçmişe dayalı güncel bir olgu olduğunu ifade ederek, sempozyumun toplum barışına katkı sunmayı ve bilimsel gerçekliği ortaya çıkarmayı amaçladığını belirtti.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ise uluslararası düzeydeki bu sempozyumu ikinci kez düzenlediklerini hatırlatarak, "22 yaşındaki bir üniversitenin Alevilik gibi Türkiye'nin önemli güncel sorunlarından birine ilk defa bir toplantıyla evsahipliği yapması bir yönüyle sevindirici, diğer yönüyle de son derece üzücü bir durumdur. Ülkemizde çok ciddi bir ifade özgürlüğü problemi olduğu kanaatindeyim. Bunun formal sebepleri var. Anayasamız, yasalarımız, yönetmeliklerimiz bunların iyileştirilmesi, geliştirilmesi gerekiyor. Ama bir de toplumsal olgunluk, birbirimize tahammül sorunları gibi informal sebepler var. Bundan dolayı insanlar köşelerine çekiliyor, kendi içlerine kapanıyor ve kimlikleriyle, ne olduklarıyla kendilerini ortaya koymakta zorlanıyorlar" dedi.

Türkiye üniversitelerinde Alevilik üstüne yapılan yayınların kütüphanelerin doldurması gerektiğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Laçiner, "Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak bizler Türkiye'nin sorunlarına eğilme, problemlerine dokunma sorumluluğunu yerine getirmeye çalışıyoruz. Cumhuriyetin şunca yılı geçirdiğini düşünecek olursak, bir asra yaklaşmış olan ülkede İkinci Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu aslına bakarsanız ayıptır, utanılacak bir şeydir. Bunun 50'nci, 60'ncı yılı olmalıydı. Türkiye üniversitelerinde Alevilik üstüne yapılan yayınlar kütüphaneler doldurmalıydı. Elimizde bu kadar az materyal olmamalıydı" diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Muğla Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Ethem Ruhi Fığlalı tarafından açılış konferansı verildi. Fığlalı, Anadolu Aleviliği'nin önemine değinerek, bu tür organizasyonların insanların birbirlerini tanıması için önemli olduğunu belirtti. Sempozyumda Türkiye'nin farklı üniversitelerinden çok sayıda akademisyen Alevilik ve Bektaşilik üzerine sunumlar yaptı. - Çanakkale

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sedat Laçiner Ülgür Gökhan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Arda Güler GOL izle! Real Sociedad – Real Madrid Arda Güler GOL izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title