Haberler

Çölleşmeyle Anılan Karapınar'da Adeta "Vaha" Yarattı

Güncelleme:

Ali Osman Büyüksırıtoğlu, 24 yıl önce yerleştiği Karapınar'da adeta bir vaha yarattı. Bahçesinde yaklaşık 2 bin ağaç, suni gölet ve 40 farklı hayvan türü bulunuyor.

Konya'nın erozyon ve çölleşmeyle anılan ilçesi Karapınar'da yaşayan doğa tutkunu Ali Osman Büyüksırıtoğlu'nun yaklaşık 2 bin ağacı, suni göleti ve 40 farklı hayvan türünü barındıran bahçesi adeta vahayı andırıyor.

ÇÖLÜN ORTASINDA BİR VAHA

Erozyonun neden olduğu çölleşme tehlikesine karşı 1960'lı yıllarda mücadelenin başlatıldığı Karapınar'da, inşaat ve hafriyat işleriyle uğraşan 66 yaşındaki Büyüksırıtoğlu'nun bir süre önce oluşturduğu bahçesi, doğanın korunması konusunda örnek çabalar arasında gösteriliyor. Çevresinde "Kumcu Osman" olarak bilinen Büyüksırıtoğlu'nun Reşadiye Mahallesi'ndeki 2 bine yakın farklı türdeki ağaçla yeşile bürünmüş bahçesinde iki süs havuzu buluyor. 20 bin metrekarelik bahçede deve kuşu, tavus kuşu, şahin ve çok sayıdaki kümes hayvanının yanı sıra angut, ördek ve flamingolar da yer alıyor.

KARAPINAR DENİLİNCE AKLA "ÇÖLLEŞME" GELİYORDU

İki yıl önce bahçesine getirdiği 13 yavru flamingoyu özel besinler ve veteriner hekim gözetiminde yetiştiren Büyüksırıtoğlu'nun, ağaç sevgisi ve hayvanlara olan ilgisi görenlerin dikkatini çekiyor. Bahçesinin kapılarını AA muhabirine açan Büyüksırıtoğlu, Karapınar denildiğinde ilk akla gelenin "çölleşme" ve "erozyon" olduğunu söyledi. Toprağın çölleşme tehlikesinden kurtarılması için başlatılan ağaçlandırma çalışmalarına son dönemde halkın da yoğun ilgi göstermeye başladığını dile getiren Büyüksırıtoğlu, sulama imkanlarının da artmasıyla bölgede yeşil dokunun yavaş yavaş fark edilmeye başlandığını vurguladı.

YOL ÇEVRESİNE 4 BİN ADET FİDAN DİKTİ

İlçede kum ocağı işletmek üzere 24 yıl önce Reşadiye'ye yerleştiğini anlatan Büyüksırıtoğlu, bölgenin çehresini değiştirmek için 10 kilometrelik yolun çevresine 4 bin fidan diktiğini aktardı. Büyüksırıtoğlu, ilçeye giden karayolu üzerinde yolcuların sıcak ve bunaltıcı havalarda istirahat edebilmeleri için çeşme ve mesire alanı yaptırdığını belirtti.

KARADENİZ'E GELMİŞ GİBİ HİSSEDİYORLAR

Büyüksırıtoğlu, şöyle devam etti: "Burası yaz aylarının çok sıcak geçtiği bir yer. Yıllarca erozyona maruz kalmış çorak bir bölge. Kıraç bir bölgenin ortasında yer alan bahçeme gelenler, gördükleri karşısında şaşkınlıklarını gizleyemiyor. İnsanlar sıcaktan bunalıp da buraya geldiklerinde, 'Burası vaha gibi' diyorlar. Bahçemdeki yeşil dokuyu görünce, sanki Karadeniz'e gelmiş gibi hissettiklerini anlatıyorlar."

"BU AĞAÇLAR BENİM EVLADIM"

Büyüksırıtoğlu, doğayı ve hayvanları çok sevdiğini dile getirerek şunları kaydetti: "Bahçemde deve kuşu, tavus kuşu, şahin ve çok sayıdaki kümes hayvanı var. Göletimizde flamingo besliyoruz. Flamingolar özgürlüklerine düşkün kuşlar. Onları bir yere bağlamak zor. Yavruyken aldım ve onlar için bin metrekarelik suni gölet yaptım. Buraya alıştılar. Angut, ördek ve kazlarla gölette yüzüyorlar. Bahçemi ve buradaki hayvanları görmek için birçok yerden ziyaretçi geliyor. Buraya yöredekiler 'Kumcu Osman'ın yeri diyorlar. Kalabalık ortamlarda yapamıyorum. Burada evim var. Bu ağaçlar benim evladım. Burayı terk edemem. Her gün ağaçlarla ilgilenmek beni mutlu ediyor."



Kaynak: AA / Güncel

Karapınar Reşadiye Konya Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title