Haberler

Çocuklarda Bitkilerle Modern Tedavi

Güncelleme:

Avrupa Birliği Hastanelerinde Uygulanan Çocuklarda Bitkilerle Modern Tedavi Bu Kitapta!

Uygun olmayan ilaç kullanımı çocuklarda gelişim bozukluklarına ve daha ileri derecelerde zararlara yol açabiliyor. Özellikle 12 yaşından önce çocuklara verilen kimyasal-sentetik veya bitkisel ilaçların özenle seçilmiş olmasının gerekliliğine dikkat çekiliyor.

Bilimsel esaslara göre belirlenmiş, yetişkinlerde kullanılan modern bitkisel ilaçlardan ancak üçte biri çocuk hastalıklarının tedavisinde kullanılabiliyor. Dr. Ahmet Toptaş tarafından hazırlanan "Çocuklarda Bitkilerle Modern Tedavi" adlı kitap, Kaynak Yayınları'ndan çıktı.

"Benim İlacım Bitkisel Olsun!"

Avrupa Birliği'nde ki hastanelerde hastanın, doktorundan, kimyasal – sentetik ilaç yerine "modern bitkisel ilaç" yazmasını isteme hakkına sahip olduğunu söyleyen "Çocuklarda Bitkilerle Modern Tedavi" adlı kitabın yazarı Dr. Ahmet Topbaş şöyle konuştu: "Çocuk özel bir varlıktır, hastalıkları da özeldir, tedavisi de çok özelliklidir. Bitkilerle modern tedavinin bilimsel esaslara göre uygulandığı Avrupa'da, çocuklarda kullanılan ilaçlarda, birinci basamak gelişim sınırı 12 yaş olarak kabul edilmektedir. 12 yaşından önce çocuklara verilen kimyasal-sentetik veya bitkisel ilaçlar çok özenle seçilmiş olmalıdır. Uygun olmayan ilaç kullanımı çocuklarda gelişim bozukluklarına neden olmakta ve daha ileri derecelerde zararlara yol açabilmektedir. Bilimsel esaslara göre belirlenmiş, yetişkinlerde kullanılan modern bitkisel ilaçlardan, çocuğun normal gelişim seyrini olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde özel olarak seçilmiş ancak üçte biri çocuk hastalıklarının tedavisinde kullanılabilmektedir. Çocuk hastalıklarında kullanılan, özel olarak belirlenmiş olan bu modern bitkisel ilaçlar ayrıca yaş gruplarına göre de düzenlenmiştir. Örnek olarak nane yaprağı 4 yaşından itibaren çocuklarda çay halinde kullanılabilir. Çocuk hastalıklarında kullanılan, özel olarak belirlenmiş olan bu modern bitkisel ilaçlar ayrıca yaş gruplarına göre de düzenlenmiştir. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde kadınların kullandıkları bazı bitkilerde çocuğun sağlıklı gelişimini engelleyebilmektedir. Bu açıdan bakıldığında bilinçsiz kullanım ve medya yoluyla yapılan sorumsuz yayınlarla insanlarımıza ne ölçüde zarar verildiği tahmin edilebilir."

Bitkisel İlaçların Hasat Yılına Dikkat

Dr. Ahmet Topbaş; modern tedavide kullanılan tıbbi bitkilerin ilaç etkili (Ecza) kısımlarının (Yaprak, çiçek, tohum vb.) hasat edildikten sonra gölgede, havadar bir ortamda kurutulur, mantar üremesine izin vermemek için tek kat halinde serilmesi gerektiğine dikkat çekti. Kurutmadan sonra cam veya bu maksat için üretilmiş kaplı kâğıt-karton ambalajda muhafaza edilmesi gerektiğini, güneşte kurutulan bitkilerin kısımlarının şifa değerini belirleyen etken madde miktarının, büyük bir kısmını kaybettiğini söyledi. Dr. Topbaş; "Kullanım miktarları etken madde üzerinden belirlendiği için bitkisel ilaç etkisiz kalır, tedavide zaman kaybettirir. Güneşte kurutulan yaprak, çiçek gibi bitki kısımları soluk renginden tanınabilir. Ayrıca bitkinin rengi değişmişse (Kahverengine doğru) kullanılmamalıdır. Gölgede uygun şekilde kurutulmuş ve iyi muhafaza edilmiş bitki kısımları canlı renklerini büyük oranda korurlar. Bitki yaprağı ve çiçeği alınırken koklanmalıdır. Odun ve benzeri şeyler yakılarak dumanında kurutma yapılmışsa kokusu bitkiye siner, alınmamalıdır. Bitki yaprak, çiçek, tohumları vb. uygun şekilde kurutulup muhafaza edilse bile zamanla ilaç etkisini belirleyen "Aktif madde" kaybı meydana gelir. Bir yıl beklemiş bir bitkisel ilaç yaklaşık %10-20 oranında "Aktif madde" kaybına uğrayabilir, 2-3 yıl beklemeden sonra ilaç değeri kalmaz. Bu nedenle en son hasat yılında üretilmiş bitki yaprak, çiçek, tohum, kök ve kabukları alınmalıdır. Avrupa'da bitki kısımları (Yaprak, çiçek, kök vb.) fabrikalarda hazır ilaç haline dönüştürüldüğü için tedavide daha başarılı sonuçlar alınmaktadır. Eczanelerde doktorların özel reçetelerini hazırlamak üzere bitkisel ecza bulundurulmaktadır." dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Avrupa Birliği Ahmet Toptaş Ahmet Topbaş Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title