Haberler

Denizli'de Kangal Köpekleri Çobanların Güvencesi Oldu

Güncelleme:

Denizli'de domuzlara karşı doğaya salınan kurtlar koyun sürülerini tehdit edince çobanların imdadına kangal köpekleri yetişti.

Denizli'nin bazı ilçelerinde hızla artan yaban domuzu popülasyonunu kontrol altında tutmak için başvurulan kurtlar da zamanla çoğalınca, çare kangal cinsi çoban köpekleri oldu.

DOĞAYA SALINAN KURTLAR SORUN OLDU

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Afyonkarahisar Bölge Müdürlüğü'nce çiftliklerde yetiştirilen kurtlar; Çal, Bekilli, Çivril ve Baklan ilçelerinde 5 yıl önce hızla artan yaban domuzu popülasyonunu kontrol altında tutmak amacıyla doğaya salındı. Çobanlar, bu kez sürülerini kurtlardan korumanın derdine düştü. Çobanların derdine 'Kurt boğan' denilen kangal köpekleri yetişti.

"TUZAK KURUP KOYUNLARI ALIYORLAR"

Çal'ın Aşağıseyit Mahallesi'nde oturan Cemil Tuncer, 70-80 yıl önce bölgede kurtlar göründüğünü anlatırken, "Zamanla yok olmuşlar. Son yıllarda yine çoğaldılar. Çakal sayısı da çok fazla. Çakallar kuzulara saldırıyor. Ancak, kurtlar tuzak kurup sürünün içinden koyunları rahatlıkla alıyor. Ben bu yıl 3 koyunumu kurtlara kaptırdım. Başka çoban arkadaşlar da koyunlarını kurtlara kaptırdı" dedi.

ÇOBANLARIN EN BÜYÜK GÜVENCESİ

Baklan'da çobanlık yapan Ahmet Karaduman, kurtların normal köpeklerden korkmadıklarını söyledi. Kurt gören bir çok cins köpeğin kaçtığını söyleyen Karaduman, "İyi yetiştirilmiş Kangal cinsi kurt boğan köpeğin varsa, sürü iyi korunuyor. Kurt boğanlar, biz çobanların en büyük güvencesi. Son 1-2 yıldır koyun sürülerine çok fazla kurt saldırısı oldu" diye konuştu.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Denizli Baklan Çal Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (25)

SİVASLI:

Dağdaki kurdun rızkını veren ALLAH''IM insan oğlu neden böyle sürünü korumak istiyorsan kangala, silaha gerek yok malının zekatını ver ne kurt gelir nede ziyan olur

55
17
yanıtYanıtla
mehmed:

Allahım ni koyunda bu işte :))) o sürüye sende katıl

yanıt12
yanıt10
oflaz:

zekatla ne ilgisi var ne beyinsiz insanlarsınız

yanıt13
yanıt25
hasan:

Sivaslı doğru söylüyor zekat verilen mala kurt gelmez derler her şeyin zekatı vardır zekat farz dır

56
12
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

O DA KURDUN RIZKI AÇ MI KALSIN SENEDE 3 KOYUN ÇOK MU :d

42
16
yanıtYanıtla
serdar:

arkadas basliyacam bunlarin cobanligina ulan . dogada hayvanlarin yasayacak alani kalmadi ulan bunlarin yüzünden. . nerede yasayacak o hayvanlar? ne ile beslenecekler? seni Allah yaratti da onlari Allah yaratmadi mi? ülkemin insanlarindan bazen nefret edesim geliyor . . yok ekmek parasi diye diye , denizde balik birakmadilar , karada hayvan birakmadilar . .

41
8
yanıtYanıtla
VARDAR:

İnsanoğlunun bu dünyada yedi milyar olmaya hakkı var mı? Önce bunu sorgulayalım. Adını söylemediğim hala üç çocuk diyor.

yanıt5
yanıt9
remzi arıkan:

Boynunda tasma olmasında sen o zaman gör kurtun gücünü

21
27
yanıtYanıtla
Yaratanin sonsuz hikmetleri:

Bir kangala bir kurd tek başına saldırsın o zaman gör kangalın gücünü kurd hilabazdir fendi degisikdir oyun kuran oyun yapandir kangalda sahibine sadıktır

yanıt12
yanıt5
Dersimli:

Zaten o tasma olmazsa yenmesi cok zor

yanıt13
yanıt2
Tüm 25 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title