Haberler

Çinli Heyet, İthalat İçin Antalya'da

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Satıcı, Çin'de faaliyet gösteren firmalarla yaptıkları görüşmelerden olumlu sonuçlar almaları halinde Türkiye'nin yaş meyve ve sebze ihracatında dünyada birinci sıraya yükselebileceğini belirtti.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Satıcı, Çin'de faaliyet gösteren firmalarla yaptıkları görüşmelerden olumlu sonuçlar almaları halinde Türkiye'nin yaş meyve ve sebze ihracatında dünyada birinci sıraya yükselebileceğini belirtti.

BAİB'den yapılan açıklamaya göre, Rusya ile yaşanan krizin ardından ihracatta alternatif pazarlar oluşturmak amacıyla Çinli firmalarla görüşmeler gerçekleştirildi. Yılda 5 milyar dolarlık gıda ve tarım ürünü ithal eden Çinli firmaların yetkililerinden oluşan 8 kişilik heyetle Antalya'da toplantı düzenlendi.

Heyet üyeleri, Türkiye'den kiraz, limon, nar, fındık, kuru incir, kuru kayısı, zeytin, zeytinyağı, un, süt tozu, bal ve tavuk satın almak istediklerini belirtti.

BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, Çin heyetine Türkiye'nin yaş sebze meyve üretimi ve ihracatı hakkında bilgi verdi. Dünya yaş meyve sebze ihracatında İspanya'nın birinci sırada yer aldığına işaret eden Satıcı, " Türkiye, yaş meyve sebze ihracatında dünyada 13. sırada yer alıyor. Eğer Çinli firmalarla yaptığımız görüşmeler sonrasında işbirliğini gerçekleştirirsek, Türkiye yaş meyve sebze ihracatında birinci sıraya yükselir." ifadelerini kullandı.

Son 20 yılda Türkiye'nin yaş meyve sebze üretimi ve ihracatının ciddi oranda arttığını kaydeden Satıcı, 100'ün üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. Satıcı, Türkiye ile Çin arasındaki ticareti geliştirmek ve Çin'e ürünleri ihraç edebilmek için öncelikle karantina anlaşması imzalanması gerektiğinin altını çizdi.

"Çin pazarını önemsiyoruz"

Akdeniz Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak da turunçgil ve meyve üretiminde iddialı olduklarını, bölgede tüm meyvelerin yetiştiğini ifade etti.

Çin pazarını önemsediklerini vurgulayan Kavak, "Çin halkıyla ilişkilerimizi geliştirmeyi önemsiyoruz. Ticari ilişki, halklar arasında dostluğu da geliştirecek" değerlendirmesinde bulundu.

Çin Tarım Ürünleri Pazarlama Derneği ve Pekin Xinfadi AŞ Başkanı Zhang Yuxi ise Türkiye'de 5 gün boyunca ziyaret ve incelemeler gerçekleştireceklerini bildirdi.

Söz konusu ziyareti, G20 Zirvesi'nde yapılan anlaşma çerçevesinde gerçekleştirdiklerine değinen Yuxi, şunları kaydetti:

"Tarım ürünlerinizi görüp, almaya geldik. Türkiye'den ithalatımız kiraz ile başlayacak. Ben Pekin'de meyve sebze satıyorum. 30 ülkeden ürün alıyorum, umarım 31. ülke Türkiye olur. Türkiye'den ithalatımız yok denecek kadar az, onun için ürün alacağımız bir sonraki ülke Türkiye olsun istiyoruz. 1,5 milyar nüfusumuz var. Biz de üretiyoruz ama yetmiyor."

Kaynak: AA / Ekonomi

Mustafa Satıcı Antalya Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title