Haberler

Çin Devlet Başkanı Şi, Latin Amerika Turunu Tamamladı

Brezilya, Arjantin, Venezuela ve Küba ile çok sayıda anlaşma imzalandı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Güney Amerika turu için ülke basını "Latin Amerika'da Çin melodileri" ifadesini kullandı.

Şi, 15 Temmuz'da başladığı Latin Amerika turu çerçevesinde ziyaret ettiği Brezilya, Arjantin, Venezuela ve Küba'daki temaslarını tamamlayarak Pekin'e döndü.

Şi Cinping'in temasları çerçevesinde enerji, finans, madencilik, tarım, ulaşım ve bilişim alanlarında çok sayıda işbirliği anlaşması imzalandı.

Çin'in resmi yayın organlarından Global Times gazetesi, "Şi Cinping'den Latin Amerika klasik albümü:  Çin melodileri" ifadesini kullandı.

Şi'nin görüşmelerinin samimi havada geçtiği belirtilen haberlerde, "Şi, Çin rüzgarını Latin Amerika'ya taşıdı" denildi.

Şi'nin Brezilya ziyaretinde sivil havacılık, savunma, madencilik, ulaşım, altyapı, enerji, tarım, eğitim ve kültürün yanı sıra enerji yatırımları, bankalar arası kredi anlaşmaları, teknoloji transferi ve siber güvenlik alanlarında işbirliği anlaşmaları imzalandı.

Şi, Brezilya'dan sonra Arjantin'e geçerek mevkidaşı Cristina Kirchner'le bir araya geldi. Görüşmede, Çin ve Arjantin'in uluslararası tehditlere karşı birbirlerine destek vermelerinin önemine işaret edildi. Daha sonra iki ülke arasındaki ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesine yükseltilmesine ilişkin ortak açıklama ile yatırım, finans, altyapı, nükleer enerji ve tarım gibi alanlarda işbirliği anlaşmaları imzalandı.

Şi'nin Venezuela ziyaretinde enerji başta olmak üzere yatırım ve finans alanlarındaki işbirliği gündeme geldi. İki ülke arasında enerji, madencilik, finans, altyapı tesisleri, tarım ve ileri teknoloji gibi alanlarda 16 işbirliği anlaşmasına imza konuldu. Anlaşmalardan birine göre Çin, Venezuela'nın altın ve bakır rezervlerini çıkarmak için 691 milyar dolarlık destek sağlayacak.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile görüşmesinde Şi, her iki tarafın çıkarlarını ilgilendiren konularda koordinasyonun artırılmasının önemini vurguladı.

Şi'nin son durağı Küba'da da ekonomi, ticaret, tarım, biyoteknoloji, yenilenebilir enerji, altyapı, kültür ve eğitim alanlarında anlaşmalar imzalandı. - Şangay

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Venezuela Arjantin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title