Haberler

Cim Bom Tarih Yazmaya Hazırlanıyor

Güncelleme:

Temsilcimiz G.Saray, bu akşam Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde Real Madrid ile karşılaşacak.

İLK 11'LER BELLİ OLDU:

REAL MADRİD:

Diego López

Essien

Ramos

Varane

Coentrao

Xabi

Khedira

Özil

Di María

Ronaldo

Benzema

GALATASARAY:

Muslera

Eboue

Semih

Dany

Riera

Melo

Hamit

Sneijder

Selçuk

Burak

Drogba

Şampiyonlar Ligi'nde temsilcimiz Galatasaray 12 yıl aradan sonra yeniden çeyrek final heyecanı yaşıyor. Rakibi ise kupanın en güçlü adaylarından Real Madrid. Saat 21:45'te Santiago Bernabeu'da başlayacak mücadeleyi Svein Oddvar Moen yönetecek.

İki takımda da mücadele öncesinde sakat futbolcu bulunmuyor. Real Madrid cephesinde Jose Mourinho, hafta sonunda takımın önemli futbolcularından Xabi Alonso, Sami Khedira, Mesut Özil ve Angel Di Maria'yı dinlendirmişti. Ayrıca hafta sonu sakatlığı yüzünden forma giyemeyen Fransız futbolcu Varane'nin ise oynaması bekleniyor. Jose Mourinho sakatlığı geçen ve takım ile bir idmadna çıkan tecrübeli kaleci Iker Casillas'ı ise maç kadrosuna almadı.

Galatasaray'da ise işler yolunda gidiyor. Sarı-kırmızılı takımın tecrübeli teknik patronu Fatih Terim, mücadele öncesi düzenlediği basın toplantısında Real Madrid'e saygı duyduklarını ankcak onlardan korkmadıklarını ifade etti. Terim'in bugün Real Madrid karşısında Schalke'yi deplasmanda 3-2 mağlup eden kadro ile çıkması bekleniyor.

Avrupa KUPALARINDA 246. SINAV

Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi çeyrek final ilk ayağındaki Real Madrid maçıyla birlikte Avrupa kupalarında 246. kez sahne alacak. İlk olarak 1956-1957 sezonunda Avrupa arenasında boy gösteren Galatasaray, UEFA Şampiyon Kulüpler Kupası ve UEFA Şampiyonlar Ligi'ne 22 kez katıldı.

Bu iki organizasyondaki 141 maçta 52 galibiyet, 35 beraberlik, 54 mağlubiyet aldı. Rakip fileleri 185 kez havalandırırken kalesinde 199 gol gördü. Galatasaray, en büyük başarısını ise 1999-2000 UEFA Kupası finalinde Arsenal'i seri penaltı vuruşları sonunda 4-1 yenerek elde etti, Ağustos 2000'de UEFA Süper Kupa maçında Real Madrid'i Mario Jardel'in biri altın olmak üzere attığı iki golle yenmeyi bildi.

Galatasaray, UEFA Şampiyon Kulüpler Kupası'ndaki en iyi derecesini 1988-1989 sezonu içerisinde elde etti. Sırasıyla SK Rapid Wien ( Avusturya, 1-2 ve 2-0), Neuchatel Xamax ( İsviçre, 0-3 ve 5-0) ve AS Monaco ( Fransa, 1-0 ve 1-1) karşısında tur atlayan sarı-kırmızılılar, yarı finalde Steaua Bükreş'e 0-4 ve 1-1'lik skorlarla elenerek kupanın dışında kalıyordu.

SINIRDA 5 FUTBOLCU VAR

Galatasaray'da ilk Schalke 04 maçında sarı kart gören oyunculardan Dany Nounkeu, Selçuk İnan ve Nordin Amrabat, bu sezon UEFA Şampiyonlar Ligi'nde iki sarı karta ulaşarak ceza sınırına geldiler. Bu üç oyuncu dışında ikişer sartı kartı olan Albert Riera ve Burak Yılmaz da sınırdalar. Oyuncular, Real Madrid maçında kart görmeleri halinde Ali Sami Yen Spor Kompleksi'ndeki rövanş mücadelesinde forma giyemeyecekler.

Galatasaray, ŞAMPİYONLAR LİGİ'NDE REKOR İÇİN SAHADA

UEFA Şampiyonlar Ligi Son 16 Turu rövanş karşılaşmasında Almanya temsilcisi Schalke 04'ü deplasmanda 3-2 yenen Galatasaray, turnuvada bu sezon üst üste altıncı maçında namağlup kalarak bu kategoride kendisine ait olan Türkiye rekorunu tekrarlamış oldu.

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde sezona Manchester United (0-1) ve Sporting Clube de Braga (0-2) mağlubiyetleriyle başlayan Galatasaray, İstanbul'da 1-1 berabere kaldığı CFR Cluj deplasmanındaki 3-1'lik galibiyetin ardından Manchester United'ı 1-0, Sporting Clube de Braga'yı ise 2-1 yenerek toplam 10 puanla H Grubu'nu ikinci sırada tamamlayarak son 16 takım arasına kalmayı başardı. Bu aşamada Almanya temsilcisi FC Schalke 04 ile eşleşen Fatih Terim'in öğrencileri, evinde 1-1 berabere kaldığı rakiplerini Almanya'da 3-2 yenerek çeyrek finale kaldı. ve UEFA Şampiyonlar Ligi'ndeki yenilgisizlik serisini altı maça çıkardı.

Galatasaray, DEPLASMANDAKİ DÖRDÜNCÜ GALİBİYET İÇİN SAHADA

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde bu sezon dış sahada oynadığı son iki maçta CFR Cluj (3-1) ve SC Braga (2-1) karşısında mücadeleden galibiyetle ayrılan Galatasaray, FC Schalke 04 deplasmanında kazanarak Avrupa kupaları tarihinde dördüncü kez bir sezonda en az üç dış saha galibiyeti almayı başarmıştı.

REAL MADRİD İLE RESMİ MAÇLARDA 4. KEZ

Galatasaray, Real Madrid ile kulüp tarihinde üç kez resmi karşılaşmalarda mücadele etti. İlk olarak 2000 senesinde UEFA Süper Kupa için birbirlerine rakip olan iki takımdan Real Madrid, Stade de Louis II'ye 1999-2000 sezonunun UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu olarak çıkıyordu. Galatasaray ise aynı sezonda UEFA Kupası'nı müzesine götürmüştü. ve iki takımın mücadelesinde ilk hamleyi yapan Galatasaray oldu.

Karşılaşmanın ilk yarısında Hakan Ünsal'ın düşürülmesiyle kazanılan penaltı vuruşunu gole çeviren yeni transfer Mario Jardel, Galatasaray'a üstünlüğü getiriyordu. Maçın 79. dakikasında hakem Günter Benko'nun penaltı kararının ardından Raul, 11 metreden skorda yine dengeyi sağlayan vuruşu yapmıştı. Uzatma bölümünde olağanüstü pas serüveni sonrası topla buluşan Fatih Akyel'in şutunu takip eden Mario Jardel şampiyonu belirliyordu.

Real Madrid Başkanı Florentino Perez'in Los Galacticos projesi, henüz ilk yılında önemli bir hedeften yoksun kalmıştı. O güne kadar Real Madrid müzesinde yer almayan tek kupa, kaptan Bülent Korkmaz ve Suat Kaya'nın ellerinde gökyüzüne doğru yükseliyordu.

MUHTEŞEM BİR GERİ DÖNÜŞ

İki takım, aynı sezonun ikinci yarısında bir kez daha karşılaşmak durumunda kalmıştı. UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 2000-2001 sezonu çeyrek final aşamasında rakibini İstanbul'da konuk eden Galatasaray, devre arasına Ivan Helguera ve Claude Makelele'nin golleriyle 2-0 geride girdikten sonra 47. dakikada Ümit Davala'nın penaltı vuruşuyla farkı bire indirdi.

İkinci yarının başında oyuna dahil olan Fatih Akyel'in Hasan Şaş'a gol vuruşu için sağ kanattan verdiği pasta dakikalar 66'yı gösteriyordu. Bitime 15 dakika kala ise yine Fatih Akyel'in sağdan ortasını klas bir kafa vuruşuyla bitiren Mario Jardel, Galatasaray adına unutulmaz geri dönüşü tamamlayan golü atacaktı. Kalan bölümde Brezilyalı yıldızın bir golü ofsayt gerekçesiyle geçerli sayılmasa da Galatasaray tarihi için gurur verici bir geceydi. Ancak rövanşta Real Madrid, evinde Galatasaray'ı Raul (2) ve Ivan Helguera'nın golleriyle 3-0 yeniyordu.

REAL MADRİD İLE ÖZEL TURNUVALARDA İKİ KEZ

Galatasaray, Real Madrid ile 5 Ağustos 2000 günü Almanya'nın dev kulüplerinden Bayern Münih'in 100. kuruluş yıl dönümü nedeniyle Münih'te düzenlenen Opel Masters 2000 Futbol Turnuvası üçüncülük maçında karşılaştı. Faruk Atalay'ın altıncı dakikada serbest vuruş golüyle öne geçen takımımız, beş dakika sonra Vedat İnceefe'nin kendi kalesine attığı golle avantajını kaybetse de, karşılaşmanın 13. dakikasında Marcio ile yeniden öne geçti. İkinci yarıda ise Savio ve Raul'un gollerinin ardından sahadan 3-2 mağlup ayrıldı.

Galatasaray, 2011-2012 sezonu başında ise Trofeo Santiago Bernabeu'de Real Madrid'in konuğu oldu. İspanya kulübünün geleneksel sezon başı turnuvasındaki karşılaşmada Selçuk İnan'ın golüyle skor avantajını eline alan Galatasaray, daha sonra Sergio Ramos ve Karim Benzema'nın gollerine engel olamayarak maçı 2-1'lik skorla kaybetmişti.

Galatasaray, İspanya'DAN BİR TAKIMLA 26. KEZ

Galatasaray, İspanya temsilcileriyle daha önce 25 kez karşılaştı. İç sahada oynadığı 12 maçtan beş galibiyet ve iki beraberlik çıkaran Galatasaray, evinde Fc Barcelona (2-1, 1994-1995), Athletic Bilbao (2-1, 1998-1999), Real Mallorca (2-1, 1999-2000), Deportivo (1-0, 2000-2001) ve Real Madrid (3-2, 2000-2001) karşısında sahadan galibiyetle ayrılmayı başardı. Barcelona ile 1993-1994 sezonunda, Villarreal ile 2003-2004 sezonunda golsüz berabere kaldı. Galatasaray, deplasmanda ise 12 karşılaşmadaki tek galibiyetini 1999-2000 sezonunda Real Mallorca'yı 4-1 mağlup ederek aldı.

Atletico Madrid ile 1973-1974 sezonunda 0-0, Barcelona ile 2001-2002 sezonunda, Villarreal ile 2003-2004 sezonunda 2-2 ve Atletico Madrid ile 2009-2010 sezonunda 1-1'lik skorla berabere kaldı. Galatasaray, Ağustos 2000'deki UEFA Süper Kupa maçında ise Real Madrid'i 2-1 yenmeyi başardı. Galatasaray, İspanya temsilcilerine karşı 25 maçta 26 gol atarken kalesinde 38 gol gördü.

Drogba İSPANYOLLAR'I SEVİYOR

UEFA Şampiyonlar Ligi kariyerinde kaydettiği 39 golle turnuva tarihinin grup aşamasından itibaren en skorer dokuzuncu oyuncusu olan Didier Drogba, İspanya temsilcilerine karşı rakip fileleri toplam 11 kez havalandırdı. Turnuvadaki ilk maçına Eylül 2003'te Marsilya formasıyla Real Madrid önünde çıkan Fildişili yıldız, takımı adına bir gol atarken devam eden kariyerinde Valencia (4), Fc Barcelona (3), Atletico Madrid (2) ve Real Betis önünde toplam 10 kez daha gol sevinci yaşadı. Didier Drogba, İspanya'da ise dört farklı statta (Santiago Bernabeu, Camp Nou, Mestalla, Vicente Calderon) toplam beş gol atmayı bildi.

Didier Drogba, UEFA Şampiyonlar Ligi'nin her aşamasında en az bir gol atmayı başaran isimlerden biri. Turnuvanın son dokuz sezonunda yer alan yıldız oyuncu, grup aşamasında 26 gol atarken, son 16 turunda üç, çeyrek finallerde altı, yarı finallerde ise üç gol attı. Tecrübeli oyuncu, iki kez çıktığı UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde de bir gol kaydetti.

Selçuk İnan TURNUVANIN EN PASÖR ÜÇÜNCÜ İSMİ

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde son sekiz takım arasına kalan Galatasaray'ın orta sahadaki yıldız ismi Selçuk İnan, sezonun geride kalan bölümünde turnuvanın en fazla pas yapan üçüncü oyuncusu oldu. Galatasaray ile sekiz maçta toplam 555 pas girişiminde bulunan milli oyuncu, bu paslardan 403'ünü takım arkadaşlarına gönderdi. Pas isabet oranında yüzde 73'e ulaşan 28 yaşındaki yıldız, bu kategoride Barcelona'dan Xavi (958 pas, 856 isabet, yüzde 89) ve Porto'dan Joao Moutinho'nun (603 pas, 465 isabet, yüzde 77) gerisinde kaldı.

Selçuk İnan; UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Burak Yılmaz'ın CFR Cluj maçındaki üçüncü golü, Manchester United karşılaşmasında galibiyeti getiren golü, İstanbul'daki Schalke 04 maçında tek golü ve rövanş mücadelesinde Hamit Altıntop'un golü öncesinde son pası veren isimdi. Turnuvada dört defa asist yapan yıldız oyuncu, "gol pası" sıralamasında Zlatan Ibrahimovic ve Angel Di Maria'nın arkasında yedi isimle üçüncü sırayı paylaşıyor.

Galatasaray & REAL MADRİD: WESLEY SNEİJDER VE HAMİT ALTINTOP

Galatasaray'da daha önce Real Madrid forması giyen iki oyuncu bulunuyor. Ara transfer sezonunda Galatasaray'a katılan Wesley Sneijder, 2006-2007 sezonunda Ajax ile olağanüstü bir performans sergiledikten sonra Real Madrid'e katılmıştı. İspanya'da La Liga kariyerine ezeli rakip Atletico Madrid maçında galibiyeti getiren serbest vuruş golünü atan Hollandalı yıldız, ikinci maçında Villarreal deplasmanında biri serbest vuruştan olmak üzere iki gol kaydetti. Serbest vuruş serisi üçüncü haftadaki Almeira karşılaşmasında devam etti. İlk sezonunda lig şampiyonluğuna ulaşan Sneijder, takımına dokuz gol ve yedi asistle katkı verdi. İkinci sezonda ise toplam 28 maça çıktıktan sonra Internazionale takımına geçti.

Sezon başında sarı-kırmızılı takıma katılan Hamit Altıntop ise Real Madrid formasıyla 2011-2012 sezonunda beş La Liga, dört UEFA Şampiyonlar Ligi ve iki Copa del Rey maçı olmak üzere toplam 12 karşılaşmada şans buldu. Milli oyuncu, Real Madrid adına tek golünü de La Liga'daki Sevilla deplasmanında kaydetti. Jose Mourinho ile beraber çalışan tecrübeli orta saha oyuncusu, bu sezon son 16'da yer alan takımlardan Schalke 04, FC Bayern Münih, Real Madrid ve Galatasaray'da forma giyerek saygı uyandıran kariyerini tekrar hatırlattı.

Galatasaray'ın halihazırdaki kadrosunda yer alan oyunculardan Didier Drogba (2004-07, Chelsea), Wesley Sneijder (2009-10, Internazionale) ve Hamit Altıntop (2011-12, Real Madrid), daha önce Portekizli teknik adam Jose Mourinho ile birlikte çalışmışlardı.

BERNABEU GOLCÜLERİ ALBERT RİERA, DİDİER DROGBA VE FELİPE MELO

Galatasaray kadrosundaki oyunculardan Albert Riera (RCD Mallorca, Espanyol, Liverpool), Didier Drogba ( Olympique Marsilya), Felipe Melo ( Racing Santander, Almeria), Emmanuel Eboue ( Arsenal) ve Tomas Ujfalusi ( Atletico Madrid) daha önceki kariyerlerinde Real Madrid karşısında resmi karşılaşmalarda forma giymişti. Albert Riera, Mayıs 2003'te RCD Mallorca ile Santiago Bernabeu'de ve Ekim 2007'de Espanyol ile Barselona'da Real Madrid'e birer gol attı. Didier Drogba, Eylül 2003'te Şampiyonlar Ligi'ndeki ilk maçında Marsilya formasıyla Madrid'de Real Madrid ağlarını havalandırdı. Felipe Melo ise Aralık 2005'te Racing Santander için oynadığı La Liga maçında Real Madrid'e gol atmıştı.

Galatasaray'ın 2011-2012 sezonu başında Real Madrid'e Trofeo Santiago Bernabeu'de 2-1'lik skorla mağlup olduğu karşılaşmada Selçuk İnan da bir gol kaydetmeyi başarmıştı.

JOSE MOURİNHO, ŞAMPİYONLAR LİGİ ÇEYREK FİNALİNDE 7'DE 7

Real Madrid'in Portekizli teknik adamı Jose Mourinho, İspanya takımının başında evindeki 16 Şampiyonlar Ligi maçında 13 kez sahadan galip ayrıldı. Bu sezon grup aşamasında Borussia Dortmund, Son 16 turunda ise Manchester United ile berabere kalan Real Madrid Jose Mourinho yönetimindeki Şampiyonlar Ligi maçlarında iç sahada sadece Barcelona'ya yenildi. Real Madrid, 18 Ocak 2012 günü İspanya Kral Kupası'nda Barcelona'ya 2-1 mağlup olduktan sonra Estadio Santiago Bernabeu'deki 37 resmi maçı kaybetmedi. Jose Mourinho, dört farklı takımla oluşturduğu UEFA Şampiyonlar Ligi kariyerindeki çeyrek final eşleşmesinde hiç hata yapmayarak yedi denemede de yarı finali gördü.

Jose Mourinho, UEFA Şampiyon Kulüpler Kupası ve UEFA Şampiyonlar Ligi tarihinde iki farklı takımla şampiyonluğa ulaşan üç teknik adamdan biri: Ernst Happel (Feyenoord 1970 ve Hamburg 1983), Ottmar Hitzfeld (Dortmund 1997 ve Bayern Münih 2001).

Kaynak: Haberler.Com / Spor

UEFA Şampiyonlar Ligi Real Madrid Galatasaray Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title