Haberler

Çifte Mavi Bayrak Kocaeli'ye Çok Yakıştı

Güncelleme:

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi çevre yatırımlarıyla Kocaeli'ye ikinci Mavi Bayrağı da kazandırdı.

Hedef Körfez'de onlarca Mavi Bayraklı plaj

Türkiye'nin in en önemli sanayi kentlerinin başında gelen Kocaeli, son dönemde yapılan yatırımlarla kültür, eğitim ve çevre kenti olma yolunda hızla ilerliyor. Geçtiğimiz yıl olmaz denileni başaran ve Körfeze, Karamürsel Altınkemer Plajı'na Mavi Bayrak kazandıran Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, yaptığı çalışmaların karşılığını alarak Kandıra Cebeci Sahili'ne de Mavi Bayrak kazandırmayı başardı.

MAVİ BAYRAK CEBECİ'YE ÇOK YAKIŞTI

Kandıra Cebeci Sahili, düzenlenen törenle Mavi Bayrağı'na kavuştu. Eş zamanlı olarak Karamürsel Altınkemer Sahili'nde düzenlenen törenle gönlere çekilen Mavi Bayrak Cebeci Sahili'ne çok yakıştı.

KATILIM YOĞUNDU

Cebeci Sahili'nde gerçekleşen ve Türkiye genelinde diğer mavi bayrak alan sahillerin de açıklandığı Mavi Bayrak törenine Kocaeli Valisi Ercan Topaca, AK Parti İl Başkanı Mahmut Civelek, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Fikri Işık, Zeki Aygün ve Mehmet Ali Okur, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Genel Sekreter Ersin Yazıcı, Genel Sekreter Yardımcıları, ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

ÖZEL GÖSTERİLER

Kerpe, Kefken gibi Karadeniz'in incisi iki tatil beldesine komşu, Pembe Kayalıklar gibi doğal güzelliklere sahip Kandıra'da düzenlenen törende, katılımcılara özel gösteriler sunuldu.

TEMİZ ÇEVRE TEMİZ DENİZ

Tiyatro sanatçıları çevre bilincine dikkat çekmek için çevreci modacıların atıklardan tasarladığı kostümleri özel koreografiler eşliğinde "Temiz Çevre, Mavi Deniz" gösterisini gerçekleştirdi.

PARAŞÜTLERLE HEDİYELER YAĞDI

Paramotor uçuşuyla paraşütçüler, heyecanla izlenen gösterilerini sunarken; Mavi Bayrak gökyüzünden paraşütçüler tarafından alana indirildi. Paraşüt gösterisi sırasında vatandaşlara gökyüzünden küçük paraşütlerle hediyeler dağıtıldı.

DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ SPORCUMUZ GÖNDERE ÇEKTİ

Mavi Bayrak aslen Kandıralı olan Dünya Engelliler Halter Şampiyonası'nda Dünya Üçüncüsü Özlem Becerikli tarafından göndere çekildi.

ÇEVREYİ KORUMAK İÇİN ÖNLEMLER ALINDI

Törende konuşan Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli'nin sanayi kenti olduğunu, geçmişte çevre konusunda çok büyük acıların yaşandığını belirterek, artık yaşanmaması için tüm önlemlerin alındığını söyledi. Vali Topaca, çevre hassasiyetlerinin en önemli göstergesinin alınan Mavi Bayraklar olduğunu kaydetti.

BAŞKAN BÜYÜK BİR ÇEVRECİ

Kocaeli Milletvekili Fikri Işık da yaptığı konuşmada Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin çevre r büyük önem verdiğini söyleyerek, Başkan İbrahim Karaosmanoğlu'nun büyük bir çevreci olduğunu kaydetti. Arıtma tesisleriyle körfezin temizlendiğini belirten Işık, Karadeniz ve Marmara sahillerine komşu olan Kocaeli'nin önemli bir turizm kenti olduğunu vurguladı.

17 ARITMA TESİSİ KURULDU

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise sanayi kenti olan Kocaeli'de İzmit Körfezi'nin yıllarca hoyrat bir şekilde kullanıldığını ve arıtma tesisinin olmadığı kentte, denize girmek bir yana sahile bile yaklaşılamadığını söyledi. Kirlilikten dolayı balıkların zehirlenerek su üstüne çıktığı bir su kütlesi halini alan Kocaeli sahilleri için 17 arıtma tesisi yaptıklarını ve temizlik çalışmaları yürüttüklerini açıklayan Karaosmanoğlu, böylece Darıca'dan Karamürsel'e kadar yapılan sahil parkları ile kent halkının Marmara denizi ile yeniden barıştığını dile getirdi.

DENİZİN KİRLETİLMESİNE İZİN VERİLMEDİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi dışında hiçbir belediyede olmayan Deniz Denetim uçağı ile 2007 yılının Ağustos ayından bu yana kirliliğe sebep olan gemi ve deniz araçlarını tespit ettiklerini belirten Karaosmanoğlu, "Atık alım gemileri ve deniz temizleme teknelerini de devreye sokarak Körfez'i temizledik. Sahilleri temizlemek için yaz sezonunda 3 kum temizleme makinesi ve 30 mevkici personel ile çalıştık" diye konuştu.

20 BİN METREKÜP KUM NAKLEDİLDİ

Temizlik çalışmaları sonucunda Kocaeli genelinde toplam 28 bin metrekarelik 22 kumsal oluşturduklarını aktaran Karaosmanoğlu, "Tam 20 bin metreküp kum nakliyle oluşturulan kumsalları Kocaeli sakinlerinin, yerli ve yabancı turistlerin hizmetine sunduk. Yaz sezonu boyunca 1 milyondan fazla günübirlik turistin ziyaret ettiği Kocaeli plajlarının toplam uzunluğu 70 kilometreyi buluyor. Babalı, Dikili, Tuzağzı, Cebeci, Kefken, Kovanağzı, Kumcağız, Kerpe, Sarısu, Seyrek, Bağırganlı sahilleri ile Körfez Kirazlıyalı, Başiskele, Kavaklı, İhsaniye, Karamürsel, Dereköy, Ereğli, Ulaşlı, Halıdere, Derince, Yarımca, Tavşancıl sahilleri deniz ve güneşin keyfini çıkarmak isteyenlerin uğrak yerleri oldu" şeklinde konuştu.

32 KRİTERE UYDUK, ENGELLİLERİ UNUTMADIK

Başkan Karasomanoğlu, Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı'nın çevre ve turizm konusunda belirlediği 32 kritere uyarak belediyenin hizmete açtığı Karamürsel Altınkemer Halk Plajı ve Kandıra Cebeci Sahili'nin Mavi Bayrak ile onurlandırıldığını kaydetti. Mavi Bayrak almak için yüzme suyu kalitesi, deniz suyu analizlerinin ilanı ile çevre eğitimi ve bilgilendirme gibi kriterlere uygunluk arandığını kaydeden Başkan Karaosmanoğlu, 190 metre uzunluğundaki plajda engelli vatandaşlar için de her türlü olanağın mevcut olduğunu anlattı. Ayrıca can kurtarma ve ilkyardım imkanları olan plajda bir adet de amfi tiyatro bulunduğunu söyleyen Karaosmanoğlu, tüm bu çalışmalar sonucunda oluşan Kocaeli'nin turizm potansiyeli hakkında da bilgiler verdi.

TARİH VE KÜLTÜR BAŞKENTİ KOCAELİ

Kocaeli'nin tarihi ve doğal güzellikleri ile dünya üzerinde önemli yere sahip olduğunu ifade eden Karaosmanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yaylalarından dağlarına, Kartepe turistik tesislerinden Sekapark'ına, Mimar Sinan'ın tarihi camilerinden yürüyüş parkurlarına, Kandıra kıyılarından kış turizmine, Kartacalı Komutan Hanibal'dan Macar Kralı Tökeliİmre'nin mezarına ve bir çağ açıp çağ kapatan İstanbul'un Fatihi Sultan 2. Mehmet'in vefat ettiği otağına kadar pek çok turistik öğeyi barındırıyoruz. Bu şehir, aynı zamanda bir dönem Büyük Roma İmparatorluğu'na da başkentlik yapmış büyük bir kültür ve medeniyet merkezidir. Kocaeli güneş-deniz, yayla, doğa yürüyüşü ve kış turizmi açısından ülkemizin önde gelen şehirlerinden birisidir"

YAZ VE KIŞ TURİZMİNİN ADRESİ

Türkiye'nin sayılı hayvanat bahçelerinden birisi olan Darıca Kuş Cenneti ve Hayvanat Bahçesi'nin bir cazibe merkezi olduğunu belirten Başkan Karaosmanoğlu, "Kartepe ise kış sporları açısından çok uygun bir mekân olup; turistik oteli, telesiyejleri ve diğer turistik tesisleriyle Marmara Bölgesi'nin Uludağ'dan sonra en büyük kış turizmi merkezidir. Diğer yandan Kerpe, Kefken gibi plajlarımız ise yaz turistleri için vazgeçilmez yerlerdir. Dünyaca ünlü "Pembe Kayalıklar" ise yurt dışından dahi turistlerin gelip ziyaret ettiği müstesna bir doğa harikasıdır. Bütün bunların yanı sıra dünyaca ünlü Kartacalı Komutan Hanibal'ın kabri ve ülkesindeki engizisyondan kaçmak zorunda kalan Macar Kralı Tökeli İmre'nin ilk mezarı da yine ilimiz sınırları dâhilindedir. İzmit Körfezi ve Sapanca Gölü ülkemizde su sporlarının yapıldığı önemli merkezlerdendir" diye konuştu

DOĞA SPORLARI DA UNUTULMADI

Dünyada giderek yayılan doğa yürüyüş sporu için içinde yürüyüş parkurlarıyla ilgili ayrıntılı bilgiler içeren bir kitap hazırladıklarını dile getiren Karaosmanoğlu, GPS kodlarından haritalara kadar pek çok ayrıntıların bulunduğu Türkçe ve İngilizce olan bu kitabın 4. baskısını yaptıklarını belirtti.

TURİZM YATIRIMCILARINA DESTEK SÖZÜ

Kentimizdeki pek çok tarihi eseri restore ettik ve gelecek nesillere ulaştırılmasını sağladıklarını dile getiren İbrahim Karaosmanoğlu, sözlerini şöyle noktaladı: "Turizm konusunda yatırım yapmak isteyenlere kentimizin her bir köşesi uygundur. Bu konuda yatırım yapmak isteyenlere Büyükşehir Belediyesi olarak imkânlar dâhilinde her türlü yardımı ve kolaylığı sağlarız"

TURÇEV'DEN KOCAELİ'YE ÖVGÜ

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TURÇEV) Başkanı Rıza Epikmen de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi`nin çevreyle ilgili faaliyetlerini överek Türkiye'deki tüm Mavi Bayrakların Kocaeli'deki törenle göndere çekildiğini belirtti. Başkan Rıza Epikmen, Kocaeli'nin daha önce Karamürsel Altınkemer Sahili`nde de bayrak aldığını hatırlatarak Büyükşehir Belediyesi`nin hayata geçirdiği çalışmalarla Kocaeli`nin çehresinin adeta yeniden yapılandığının altını çizdi

383 PLAJ, 21 MARİNA VE 13 YAT

Epikmen, Türkiye genelindeki 383 plaj, 21 Marina ve 13 Yat'ın Kocaeli Cebeci'de temsili olarak düzenlenen törenle Mavi Bayraklarına kavuştuklarını söyledi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İbrahim Karaosmanoğlu Karamürsel Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title