Haberler

CHP Uşak Milletvekili Yalım Açıklaması

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'un yeni Anayasa'da Atatürk adının nasıl yer alacağına ilişkin açıklamaları konusunda, "Eğer Atatürk olmasaydı, şu andaki danışman konumunda olan kişinin ismi Mehmet olur muydu veya Türkçe isim olur muydu?

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'un yeni Anayasa'da Atatürk adının nasıl yer alacağına ilişkin açıklamaları konusunda, "Eğer Atatürk olmasaydı, şu andaki danışman konumunda olan kişinin ismi Mehmet olur muydu veya Türkçe isim olur muydu?" dedi.

Yalım, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Genel Kurul'da Türkiye Maarif Vakfı ile ilgili görüşmeler gerçekleştirildiğini anımsatarak, Milli Eğitim Bakanlığının ve eğitim sisteminin kesinlikle böyle bir vakfa ihtiyacının bulunmadığını ileri sürdü.

Vakfın, "Paralel Devlet Yapılanması"na bağlı, 160 ülkedeki 2 binin üzerindeki okulu pasifize etmek için kurulduğunu ve Milli Eğitim Bakanlığının yeni bir paralel kuruluşu olacağını belirten Yalım, vakfın mütevelli heyetine atananların 72 yaşına kadar görevde kalabileceklerini ve bu kişilere diplomatik pasaport verileceğini kaydetti.

Yalım, 900 bin atanmayı bekleyen öğretmenin bulunduğunu anımsatarak, "Sayın Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bu tip vakıflara ihtiyacı yok ülkemizin. Gelin, atanmayı bekleyen birçok öğretmenin intiharlarına engel olalım." diye konuştu.

Öğretmen adaylarının en azından 100-120 bininin bu yıl atanması gerektiğini, İsmet Yılmaz'ın, AK Parti iktidarları dönemindeki 6. Milli Eğitim Bakanı olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'deki milli eğitim sistemi, artık yap boz tahtasını geçti." değerlendirmesinde bulundu.

CHP'li Yalım, Bakan Yılmaz'dan, atama bekleyen 900 bin öğretmene ilişkin hangi dalda, kaç kişinin atanacağının bir an önce açıklamasını talep etti.

Yabancı uyruklu gençlerin, üniversite sınavına girmeden fakültelere yerleştirildiklerini aktaran Yalım, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının çocuklarının ise ikinci sınıf vatandaş konumuna düşürüldüğünü savundu.

Türk vatandaşı üniversite öğrencileri devletten ayda 400 lira burs alırken, yabancı uyruklulara bin 200 lira burs verildiğini kaydeden Yalım, burada da bir çifte standart olduğunu ve bunun giderilmesi gerektiğini bildirdi.

Sorular

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'un yeni Anayasa'da Atatürk adının nasıl yer alacağına ilişkin açıklamaları konusundaki değerlendirmesi sorulan Yalım, "Şimdi ilk önce Sayın danışmana buradan şu cevabı vermemiz gerekiyor. Eğer Atatürk olmasaydı, şu andaki danışman konumunda olan kişinin ismi Mehmet olur muydu veya Türkçe isim olur muydu? Bunu kendisine buradan özellikle belirtiyoruz." yanıtını verdi.

Meclis'in kurucusu Atatürk hakkında bu tip bir yorum yapılmasının hata olduğunu ve Uçum'un özür dilemesi gerektiğini ifade eden Yalım, "Yeni anayasada kesinlikle Atatürk'ün olacağını biz buradan teyit ediyoruz." dedi.

Başkanlık sistemi konusundaki görüşleri sorulan Yalım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, bu konudaki sözlerinin değişik bir şekilde yansıdığını belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye Cumhuriyeti parlamenter sistemle yönetilmektedir. Koca bir çınardır. Kesinlikle bunun değiştirilmesi söz konusu değildir. Türkiye Cumhuriyeti Parlamentosu, milletvekilleri, bakanları, Başbakanı ve Cumhurbaşkanı vardır. Bunun bu şekilde kalacağının, hiçbir gücün de bunu değiştiremeyeceğinin altını tekrar çiziyoruz. Bizler burada olduğumuz müddetçe de bunun değiştirilmeyeceğini tekrar teyit ediyorum."

Kaynak: AA / Politika

Özkan Yalım Mehmet Uçum Uşak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title