Haberler

CHP'li Nazlıaka Damacana Suların Denetimini Meclis'e Taşıdı

Güncelleme:

Damacana suların denetimini Meclis gündemine taşıyan CHP milletvekili Aylin Nazlıaka, 2014 yılında yapılan denetimlerde kaç markada uygunsuzluk yakalandığını sordu.

Damacana suların denetimini Meclis gündemine taşıyan CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, 2014 yılında yapılan denetimlerde kaç markada uygunsuzluk yakalandığını sordu.

Nazlıaka, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şöyle dedi:

" Türkiye'de ve Ankara'da faaliyet gösteren su firması sayısı nedir? Bu firmalar kaç görevli tarafından denetlenmektedir? Ankara'da denetim yapan personel sayısı nedir? Denetim sıklığı nedir? 2014 yılında yapılan denetimlerde kaç markada uygunsuzluk yakalanmıştır?

Bu firmaların toplam su satış miktarı (damacana, pet şişe ve bardak su) nedir? Ruhsatı iptal edilen firma var mıdır? Hangileridir? İçme koşullarına uygun olmadığı için piyasadan toplanan su var mıdır? Hangileridir?

Sağlık Bakanlığı'nın TÜBİTAK ile yürüttüğü çalışma kapsamında "Damacana Takip Sistemi' ne aşamadadır? Ne zaman hizmete girecektir? Damacanaların yıkanması gereken 55-70 derecelik su sıcaklığı, Sağlık Bakanlığı'nca merkezden takip edilmekte midir? Kaç firma bu konuda takip edilmiştir? Dolumu yapılan damacanaya dışarıdan su eklenmesinin önlenmesi için iletkenlik takibi merkezi kurulması çalışmaları ne aşamadadır? Çipli takip sistemiyle de damacananın ne kadar süreyle kullanıldığı ve kaç kez dolum yapıldığı denetlenecek sistemle ilgili çalışmalar neden hizmete alınmamıştır?

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada damacanalar, üretim tarihinden itibaren en fazla üç yıl veya 75 kez kullanılacak denilmektedir. Bu nasıl takip edilmektedir? 3 yıl ve 75 kereden fazla kullanılan kaç damacana tespit edilmiştir?

"Geri dönüşümlü polikarbonat kaplarda, suyun adı ve kabın üretim tarihi damacananın gövdesinde kabartma şeklinde olacak' açıklaması için hangi çalışma yapılmıştır?

Damacanaların standart olmayan araçlarda sıcağa maruz kalacak şekilde dağıtıldığı, güneşe açık bırakıldığı, uzun süre bekletildiği bilinen bir gerçektir. Vatandaşlarımız önlem alınmadığı için sürekli antimon almakta ve kanser hastalığı hızlı bir şekilde yaygınlaşmaktadır. Bakanlığınız bu konuda ne zaman samimi, etkili ve kalıcı önlemler alacaktır? Yoksa kanser, yaşlılık ve obeziteye bağlanarak sağlık politikaları bu şekilde devam mı edecektir?"

Kaynak: ANKA / Güncel

Mehmet Müezzinoğlu Aylin Nazlıaka Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title