Haberler

Chp'li Keskin'den Er ve Erbaşları Sevindirecek Teklif

CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, askerlik hizmetlerini er ve erbaş olarak yapmakta olanların sigortalı sayılması için kanun teklifi verdi CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, askerlik hizmetlerini er ve erbaş olarak yapmakta olanların sigortalı sayılması için kanun teklifi verdi.

CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, askerlik hizmetlerini er ve erbaş olarak yapmakta olanların sigortalı sayılması için kanun teklifi verdi CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, askerlik hizmetlerini er ve erbaş olarak yapmakta olanların sigortalı sayılması için kanun teklifi verdi. Buna göre, askere alınış tarihi işe giriş tarihi olarak kabul edilecek.

CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, TBMM Başkanlığı'na, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ni verdi.

-GEREKÇE-

Teklifin gerekçesinde şöyle denildi:

"Anayasal düzenleme doğrultusunda, askerliğin vatan hizmeti sayılması nedeniyle 1111 sayılı Askerlik Kanunu ve 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu yürürlüğe konulmuştur. 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunundaki düzenleme uyarınca, silah altına alınan yedek subayların özlük hakları 01.10.2008 tarihi öncesinde 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre, bu tarihten sonra ise 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sigorta Kanunu hükümlerine göre düzenlenmekte ve Sigortalılık Hizmetleri de 5510 sayılı yasanın 4c maddesi hükümleri kapsamında değerlendirilmektedir."

-"ASKERE ALINIŞ TARİHİ İŞE GİRİŞ TARİHİ OLARAK BENİMSENMELİ"-

Askerliğin vatan hizmeti ve yurttaşlık görevi olduğu kadar niteliği itibari ile aynı zamanda kamu görevi olduğu ifade edilen gerekçede, şöyle denildi:

"Bu görevin yerine getirilmesinden sonra, erkek yurttaşlarımız çalışma hayatına atıldıklarında yaşlılık aylığı ( emeklilik) alabilmek ve sigortalılık hizmet başlangıç tarihlerini öne çekebilmek için 5510 Sayılı Yasanın 41. maddesi hükümlerine göre askerlik borçlanması yapmaktadırlar. Toplumda sigortalılığın yaygınlaştırılması ve sigortalı işe girişin özendirilmesi bakımından askere alınış tarihinin işe giriş tarihi olarak benimsemesi sosyal devlet anlayışının da yerleşmesini sağlayacaktır."

Teklife göre, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun "Sigortalı sayılanlar" başlıklı 4. maddesinin dördüncü fıkrasına "f" bendi olarak, "Askerlik hizmetlerini er ve erbaş olarak yapmakta olanlar" ibaresi ekleniyor.

Kanunun "Prim ödeme yükümlüsü" başlıklı 87. maddenin birinci fıkrasına "Askerlik hizmetlerini er ve erbaş olarak yapmakta olanlar için Milli Savunma Bakanlığı" bendinin eklenmesi öngörülüyor. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title