Haberler

Chp''li Hamzaçebi: Bedelli Askerlik Referandumluk Bir Konu Değil

Hamzaçebi, Partisinin Bedelli Askerlikle İlgili Teklifi Konusunda Başbakan Erdoğan'ın Anayasa Değişikliği Çerçevesinde Referanduma Gidilebileceğine İlişkin Sözlerine Tepki Gösterdi

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, partisinin bedelli askerlikle ilgili teklifi konusunda Başbakan Erdoğan'ın seçimden sonra anayasa değişikliği çerçevesinde referanduma gidilebileceğine ilişkin sözlerine tepki gösterdi CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, partisinin bedelli askerlikle ilgili teklifi konusunda Başbakan Erdoğan'ın seçimden sonra anayasa değişikliği çerçevesinde referanduma gidilebileceğine ilişkin sözlerine tepki gösterdi. Hamzaçebi, Başbakan'ı umut tacirliği yapmakla suçlarken "Bedelli askerlik referandumluk bir konu değil basit bir konu. Başbakan'a görüşünü daha açık ifade etmesini öneriyorum" diye konuştu.

Hamzaçebi, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Erdoğan'ın bedelli askerlikle ilgili seçimlerden sonra referandum yapılabileceğine ilişkin sözlerini değerlendirdi. Başbakan Erdoğan'ı bedelli askerlik konusunda ayaküstü konuşmakla eleştiren Hamzaçebi, Başbakan'a CHP'nin teklifini okumasını ve ayaküstü açıklama yapmamasını tavsiye etti.

-"UMUT TACİRLİĞİ YAPMAYA GEREK YOK"-

Başbakan Erdoğan'ın ya projeyi bilmediğini ya da konuyu saptırdığını ifade eden Hamzaçebi, şöyle konuştu:

"Teklifimiz ciddi, hesabı, kitabı yapılmış, tartılmış bir proje. Başbakan'ın bizim önerimizi ciddiye aldığını biliyorum. Ortada ciddi bir proje olmasa "Biz bunu seçimden sonra anayasa değişikliği paketi içine koyarak, referanduma sunarız' demezdi. Sayın Başbakan, bedelli askerlikle ve askerlikle ilgili düzenlemeleri, genellikle referandumlarla ilişkilendiriyor. 12 Eylül 2010'daki referandumdan üç gün önce, Sayın Başbakan bir televizyon programında, bedelli askerliği Anayasa'nın kabulünden sonra değerlendirebileceklerini söylemiştir. Yani bir umut vaat etmiş, umutları canlı tutmuş, beklenti yaratmıştır. Başbakan, bizim teklifimizi elinin tersiyle bir kenara atmıyor, yine bir beklentiye oynuyor, seçim sonrasındaki anayasa değişikliği paketi içinde dahil ederek, referanduma sunacağını söylüyor. Bunlar referandumluk konular değildir, basit konulardır, kanuna bir madde eklenecek veya eklenmeyecek. Görüşünüz "evet' ya da "hayır' olabilir. Bunu açıklıkla ifade etmekte yarar var. Ben Sayın Başbakan'a görüşünü daha açık ifade etmesini öneriyorum. Bu kadar uzatmaya, tekrar umut tacirliği yapmaya gerek yok."

-"FİRAVUNLARIN TARİHİNİ DAHA İYİ OKUSUN"-

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik firavun benzetmesine de tepki gösteren Hamzaçebi, "Firavun güç ve iktidarı temsil eder, güç ve iktidar hükümettedir. Sayın Çelik'e Mısır ve firavunların tarihini daha iyi okumasını tavsiye ederim" dedi. Hamzaçebi, "Firavun'un yanında Karun vardır, Karun yine siyasi güce yaslanarak, servet elde edilmesini ve elde edilen servetin kendiliğinden bir güce dönüşmesini, halk üzerinde bir baskı unsuruna dönüşmesini simgeler. Mısır tarihinde üçüncü şahsiyet de Belam'dır. Belam, servetin, iktidarın, gücün, din ile meşrulaştırılmasını ifade eder. Sayın Çelik, tarihi okursa, bu fotoğrafın AKP ile nasıl örtüştüğünü görecektir. Sayın Çelik'e İhsan Eliaçık'ın yazılarını okumasını öneriyorum" diye konuştu.

-"CİDDİYE ALMIYORUM"-

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Hamzaçebi, AKP'li Çelik'in firavunun dışında Kılıçdaroğlu'na başka benzetmelerinin de olduğunun hatırlatılması üzerine "Ciddiye almıyorum benzetmelerini. Ancak firavun önemli bir simge. Siyasi gücü halk üzerinde baskı aracı olarak kullanan bir simgedir" dedi. AKP'li Bozdağ'ın CHP'ye yönelik "Cumhuriyet Halt Partisi" ifadesini de hatırlatan Hamzaçebi, "AKP'nin açılımını da söyleyebilirim ama eskiye dönmeyelim" dedi.

-"KOMİSYON BAŞKANININ SÖZLERİNE ŞAŞIRMAMAK GEREKİYOR"-

CHP'nin bedelli askerlik teklifini seçim yatırımı olarak gündeme getirdiğine ilişkin eleştirilerin hatırlatılması üzerine de Hamzaçebi, parlamentonun görev süresi içinde her türlü yasayı çıkarabileceğini söyledi. Sözleşmeli Er Kanunu ile profesyonel orduya geçiş olduğunu bu yasanın 10 Mart'ta çıkarıldığını ifade eden Hamzaçebi, "Profesyonel orduya geçişin adımları atılmıştır. AKP askerlik süresine eski gözlükle bakıyor, statükoyu savunuyor. Sözleşmeli Er Yasası, Temmuz 2010'da kamuoyunun gündemine getirildi. Şimdi, bu düzenleme neden seçim öncesinde kabul edildiği diye sorarsak, 50 bin kişi istihdam edilecek, seçim yatırımıdır diyebiliriz ama gerekli bir düzenleme olduğu kanaatindeyiz" dedi. Hamzaçebi, Milli Savunma Komisyonu Başkanı'nın "hükümet görüşünü bekledikleri" yönündeki sözlerinin sorulması üzerine de "Başbakan'ın böylesi bir açıklamayı yaptığı yerde komisyon başkanlarının hükümetten talimat beklediği bir yerde, komisyon başkanının bu sözlerine şaşırmıyorum" dedi.

-"TÜRKİYE'DE FİRAVUN YÖNETİMİNİN OLDUĞUNU GÖSTERİYOR"-

Başbakan Erdoğan'ın CHP'nin teklifiyle ilgili "parası olan yapacak olmayan ne yapacak" dediğini ancak hiçbir basın mensubunun "CHP'nin teklifi parası olmayanlar için de düzenleme öngördüğü" nü söyleyemediğini kaydeden Hamzaçebi, "Basın özgürlüğü yok, Türkiye'de firavun yönetiminin olduğunu gösteriyor. Firavuna nasıl soramazsanız başbakana da soramazsınız" dedi. Başbakan Erdoğan'ın tüpgazla nükleer enerjiyi aynı kefeye koyduğunu da söyleyen Hamzaçebi, "Nükleer enerji ile mutfakta yemek yapılabileceğini başbakanın açıklamaları ile öğrendik" dedi.(ANKA)

EG/ÖMR - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title