Haberler

CHP Kriz Masası Başkanı Erdoğdu'dan Halkbank Soruları: Halkbank'ın Dubai Üzerinden Dolaylı Ödeme...

CHP Kriz Masası Başkanı ve İstanbul milletvekili Aykut Erdoğdu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'ye, "Halkbank'ın Dubai üzerinden dolaylı ödeme yaptığı doğru mu?" diye sordu.

CHP Kriz Masası Başkanı ve İstanbul milletvekili Aykut Erdoğdu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'ye, "Halkbank'ın Dubai üzerinden dolaylı ödeme yaptığı doğru mu?" diye sordu.

Erdoğdu'nun soru önergesinde şu sorular yer aldı:

"Halkbank'ın İran'a gıda ihracatında ödemelere aracılık etmesi uluslararası taahhütlerimizle uyumlu mudur?

İran gıda ticareti kaynaklı Halkbank ödemeleri ne zaman başlamıştır?

İran gıda ödemelerinde düzenlenen ticaret sözleşmelerinin sahte olduğuna dair bir tespit var mıdır? Halkbank'ın Dubai şirketleri üzerinden dolaylı ödeme yaptığı doğru mudur?

Halkbank, İran gıda ticareti ile ilgili ödemelerin dayanağını teşkil eden ticaret sözleşmelerinin doğruluğunu neden teyit etme ihtiyacı duymamıştır?

Halkbank'ın 2010 yılından bu yana gıda ticaretine konu ödemelerinin tutarı ne kadardır?

İran işlemleri Halkbank yönetimi dışında hangi kurum/kuruluş veya Bakanlığa raporlanmaktadır? Başbakanlığın, Maliye Bakanlığının, Hazine Müsteşarlığının, Mali Suçlar Araştırma Kurulunun, (MASAK) Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığının (MİT) bilgisi var mıdır?

Halkbank Genel Müdürünün avukatı aracılığıyla yaptığı ve 23 Aralık 2013 tarihli Sabah gazetesine yansıyan demecinde İran devletinin bildirimi üzerine gıda ticareti ödemelerini yaptıklarını, İran devletinin bildirdiğini, Halkbank'ın da ödemeyi yaptığını açıklamıştır. Halkbank gibi bir kamu bankasının ambargo uygulanan bir ülkenin ödemelerinde uluslarası hukuku ihlal etmesinin Türkiye'ye olası maliyetleri nedir?

Bir kamu bankasının aracı olduğu ihracatı belgelemeksizin sadece yabancı bir devletin bildirimi üzerine para ödemesi hukuka uygun mudur?

İran'a gıda ihracatında Halkbank ödemelerine esas teşkil eden yasal belgeler nelerdir? Bu belgelerin talep halinde,BM dahil, yasal mercilere ibrazı mümkün müdür? İhracata esas belgelerin Birleşmiş Milletler (BM) tarafından talep edilmesi halinde bu belgeler ibraz edilebilecek midir? Sözkonusu belgelerin ibraz edilmemesinin BM hukuku açısından muhtemel sonuçları nelerdir?

İran gıda ticareti kapsamında ihracat amacıyla düzenlenen faturaların tahsilat sonrasında iptal edildiği doğru mudur?

Bu faturaları düzenleyen firmalar nezdinde bir inceleme yapılmış mıdır? Yapılmışsa sonucu ne olmuştur?

Bu kapsamda ihraç edilen mal için ihracat teşvik başvurusu yapılmış mıdır?

Halkbank, İran Persian Bank nezdindeki hesaplarına Tümen cinsinden yapılan ödemeler hangi işlemin karşılığı olarak yapılmıştır?

Türkiye'de şeker ihracatı için para ödenen şirketler İran Persian Bank nezdindeki Halkbank hesabına Tümen cinsinden para yatırmadan, ihracat bedellerinin ödenmediği doğru mudur?

Halkbank kanalıyla yapılan işlemlerde İran para birimi Tümen üzerindeki kur farkından kaynaklanan gelir veya giderler bilançonun hangi kaleminde takip edilmektedir?

BM İran İzleme Komitesi'nin İran'a gıda ihracatı işlemleri nedeniyle Halkbank'a herhangi bir uyarısı olmuş mudur?

İran'a gıda ihracatından hayali olduğu tespit edilenlerle ilgili olarak cari açık rakamında herhangi bir düzeltme yapılmış mıdır? Böyle bir durumun tespiti halinde cari açık rakamının güncellenmesi için Bakanlığınızca herhangi bir kamu kurumuna bildirimde bulunulmakta mıdır?"

Kaynak: ANKA / Güncel

Aykut Erdoğdu Halk Bankası Dubai İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kuaförler pazar günü açık mı? Kuaförler pazar günü çalışıyor mu 2024? Hıdırellezde dilek dilemek günah mı? Hıdırellez kutlamak caiz mi, haram mı? Buca Belediyesi hangi parti? Buca Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Benzin ve Motorine indirim var mı? Benzin ve Motorine indirim gelecek mi, yapılacak mı? 5 Mayıs akaryakıt fiyatları! 5 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title