Haberler

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum Açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, “İptalini istedikten sonra Anayasa'nın hangi maddesine aykırı olduğunu söylemişiz ve gerekçelerimizi de yazmışız. Ancak örneğin kanunun uygulanmasına yönelik yönetmelikler kanunun yayımı tarihinden itibaren bir yıl içinde yürürlüğe konulur.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, "İptalini istedikten sonra Anayasa'nın hangi maddesine aykırı olduğunu söylemişiz ve gerekçelerimizi de yazmışız. Ancak örneğin kanunun uygulanmasına yönelik yönetmelikler kanunun yayımı tarihinden itibaren bir yıl içinde yürürlüğe konulur. Bu iptalini gerektirecek bir şey değil" dedi.

TBMM'de Anayasa Mahkemesinin kararını değerlendiren Batum, Anayasa Mahkemesinin Cumhuriyet Halk Partisi'nin dilekçesini reddetmediğini söyleyerek, Anayasa Mahkemesinin CHP'nin dilekçesinde eksik gördüğü hususları dilekçeye eklenmesini istediğini belirtti. Batum, Cumhurbaşkanının yasayı Çarşamba günü onayladığını kaydederek, Perşembe günü mükerrer sayıda yayınlanarak yürürlüğe girdiğini ifade etti.

Batum, Anayasa Mahkemesinin 27.11.2007 tarihili 2007/99 esas sayılı kararı istinaden Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yaptıklarını belirterek, "Kanun aynen şu şekilde söylüyor: 'Kanunlar, yasalar, Anayasa değişiklikleri Genel Kurulun kabul iradesiyle tamamlanır' diyor. Kanun şöyle diyor: 'Cumhurbaşkanının yayınlanma ve Anayasa değişikliklerinin referanduma sunulması yasanın varlık koşulu niteliğinde değildir. Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildiği gün, yasalar kabul edilmiştir, yasa olmuştur'" ifadelerini kullandı.

CHP dilekçesinde Anayasa'ya aykırı maddelerin tek tek yazıldığına dikkat çeken Batum, "Şimdi siz arkadaşlarımız dilekçiye hazırlarken bir kanunu örneğin 20. maddesiyle getirilen düzenlemeye itiraz etmişler. Düzenlemede diyor ki, 'bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Adalet Akademisinin bütün personeli başkanı, başkan yardımcısı görevden alınır' diyor. Biz bunun iptalini istemişiz. İptalini istedikten sonra Anayasanın hangi maddesine aykırı olduğunu söylemişiz ve gerekçelerimizi de yazmışız. Ancak örneğin kanunun uygulanmasına yönelik yönetmelikler kanunun yayımı tarihinden itibaren bir yıl içinde yürürlüğe konulur. Bu iptalini gerektirecek bir şey değil. Zaten kanun maddesinin iptalini istemişiz. Kanun maddesini iptal ettiğinde, zaten bu maddeye dayanarak yönetmelik çıkarma da mümkün değil. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesinin biz bunun yine kanundaki yetkisine dayanarak iptal edeceğini düşünmüşüz. Biz maddenin kendisinin iptalini istemişiz" şeklinde konuştu.

Batum yokluğu istediklerini belirterek, Anayasa Mahkemesinin yokluk kararı vermesi halinde kanunun yürürlüğe girmesinden doğan zararları ortadan kaldırılabileceğini ifade etti.

Batum, dün akşam CHP'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kendilerine iade edilen dilekçeyi eksikliklerini tamamlayarak Pazartesi günü tekrardan Anayasa mahkemesi'ne vereceklerini kaydederek, "Dilekçeyi oluşturur oluşturmaz Grup Başkan Vekillerimiz verecektir. Büyük ihtimalle Pazartesi vereceklerdir. Gerekçelerde değişiklik yapmadık" diye konuştu.

Yasanın iptal edilmesi durumunda iptal kararının kendilerini tatmin edip etmeyeceği sorusuna Batum, tatmin etmeyeceğini ifade etti. Batum, "Bu düzenlemeyle, siz hukuk teminatını, hakim teminatını, yargı bağımsızlığını ortadan kaldırıyorsunuz. Yargı bağımsızlığı da hukuk devletinin en önemli unsurudur. Açık bir yetki gaspı var. Yokluk istedik. Yokluk hükmü yerine gelirse hukuk düzeninde var olmamış olacak" dedi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Cumhuriyet Halk Partisi Bedii Süheyl Batum Anayasa Mahkemesi Eskişehir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title