Haberler

CHP Edirne Milletvekili Gaytancıoğlu Açıklaması

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, bitkisel ve hayvansal atık yağların ekonomiye kazandırılması gerektiğini belirterek, bunun su ve çevre kirliliğinin önlenmesinde de etkili olacağını söyledi.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, bitkisel ve hayvansal atık yağların ekonomiye kazandırılması gerektiğini belirterek, bunun su ve çevre kirliliğinin önlenmesinde de etkili olacağını söyledi.

Gaytancıoğlu, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de yılda 1,5 milyon tonun üzerinde gıda amaçlı yağ tüketildiğini, yağların dörtte üçünün gıdaların bünyesinde tüketildiğini, 350 bin ton atık yağ oluştuğunu, bunun 21 bin tonunun toplandığını ifade ederek, geriye kalanının ise dökülmesi sonucu ciddi çevre ve su kirliliğine neden olduğunu belirtti.

Atık yağların metin alkolle uygun tesislerde işleme sokulmasıyla biyodizel ve yan ürün olarak gliserin elde edildiğini anlatan Gaytancıoğlu, "Ürettiğiniz biyodizeli, motorine harmanlamak suretiyle genel kullanıma sunmuş olursunuz. Türkiye'nin en fazla döviz ödediği motorinin içine karıştırdığınız biyodizel miktarı kadar da az döviz ödemiş oluruz." dedi.

Gaytancıoğlu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun bitkisel atık yağlardan elde edilen biyodizelin motorine harmanlanarak bertaraf edilmesi konusunda 2015 yılı Mayıs ayında taslak metin hazırlayarak görüşe sunduğunu belirterek, "Taslak tebliğde binde bir gibi çok düşük oranda karıştırma zorunluluğu getirilmesi öngörülmesine rağmen bu dahi askıdan indirilmiş, atık yaları değerlendirerek çevre kirliliğiyle mücadele konusunda hiçbir önlem alınmamıştır. Bizim önerimiz binde birin binde 2'ye çıkarılmasıdır." diye konuştu.

Atık yağların neden olduğu çevre ve su kirliliğinin araştırılmasını istediklerini hatırlatan Gaytancıoğlu, araştırma önergesinin görüşülmesi önerilerinin dün TBMM Genel Kurulunda reddedildiğini, ancak bu konuda ısrarcı olacaklarını söyledi.

"Türkiye kaynak arıyor; ben kaynak öneriyorum. Atık yağları toplasak ekonomiye kazandırsak fena mı olur? Bitkisel ve hayvansal atık yağlar mutlaka ekonomiye kazandırılmalı. Sadece atıklardan elde edilecek milyarlarca lira var. Bu çevre ve su kirliliğinin önlenmesinde de etkili olacak." ifadesini kullanan Gaytancıoğlu, sağlıklı toplum ve çevrede yaşamak istediklerini vurguladı.

Kızartma yağlarının en fazla iki kez kullanılması ve sonrasında tüketimden çekilmesini öneren Gaytancıoğlu, yeterli denetim yapılmadığı için defalarca kullanılan yağlarda kanserojen madde miktarının arttığını, bu yağları tüketen insanlarda kolon ve mide kanseri görüldüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Politika

Okan Gaytancıoğlu Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kuaförler pazar günü açık mı? Kuaförler pazar günü çalışıyor mu 2024? Hıdırellezde dilek dilemek günah mı? Hıdırellez kutlamak caiz mi, haram mı? Buca Belediyesi hangi parti? Buca Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Benzin ve Motorine indirim var mı? Benzin ve Motorine indirim gelecek mi, yapılacak mı? 5 Mayıs akaryakıt fiyatları! 5 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title