Haberler

Çevreciler, caretta caretta yuvalarını korumaya aldı -

Nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta carettalar, Kemer ilçesinde karaya çıkarak yumurtalarını Akdeniz sahillerine bırakmaya başladı.

Nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta carettalar, Kemer ilçesinde karaya çıkarak yumurtalarını Akdeniz sahillerine bırakmaya başladı.

Dünyadaki en önemli üreme alanları Türkiye'deki Akdeniz sahilleri olan caretta carettalar, yumurtalarını sahile genellikle geceleri bırakıyor. Kemer'de Göynük Sahili kumsalına çıkan caretta carettalar, yumurtalarını kumsalda açtığı çukura bırakıyor.

Yumurtalarının üzerine kumla kapatan deniz kaplumbağaları, tekrar denize dönüyor. Göynük sahilinde bulunan çevreciler ise yuvaları kumsala piknik yapmaya gelen vatandaşlardan korumak için gece gündüz nöbet tutuyor.

Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Göynük sahilindeki kumsalda 2012'de 9 yuva bulunduğunu, yuvaların korunması amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Antalya Valiliğine dilekçe gönderdiklerini söyledi.

Bu doğrultuda Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu başkanlığındaki bir heyet tarafından bölgede çalışma başlatıldığını anlatan Gündüz, kendilerinin de yumurtaların korunması için nöbet tuttuklarını kaydetti. Yumurtaları korumaya aldıklarını dile getiren Gündüz, şunları söyledi:

"Hem yavrulara 'hadi yaşa ve büyü' demek için hem de 'Akdeniz'i ve doğayı birlikte koruyalım' diye buradayız. Yuvaları gece gündüz koruyan çevreciler var. Onlara çok teşekkür ediyorum. Asıl istediğimiz caretta carettaların her zaman güvende olması. Bunun için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığının burayı koruma altına alıp tescillemesi gerekiyor. Burayı tescil edilene kadar izleyeceğiz. Tescil edilene kadar caretta carettaların sesi ve dili olacağız. Burada güvenle yuva yapmaları için yasal alt yapının hazırlanmasında çaba göstereceğiz."

Platform üyesi Meriç Çankaya ise bu sene üçüncü kez heyecan yaşadıklarını kaydetti.

Bu yıl da iki yuva tespit ettiklerine dikkati çeken Çankaya, "Her gece yuvaları nöbetleşe gözetliyoruz. Yaklaşık iki ay sonra yavrular çıkmaya başlayacak ve denize uğurlayacağız" dedi.

Çevreci Reşat Nurtaş da Göynük sahiline her yıl 5-6 caretta caretta çıktığını, bunları piknik yapmaya gelen insanlardan korumaya çalıştıklarını belirtti.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu ise Göynük sahilinin caretta carettaların üreme alanı olarak tescillenmesi konusunda açıklamalarda bulundu.

Gökoğlu, şunları söyledi:

"Bölgeyi takip ediyoruz. İki yuva oluştuğunu biliyoruz. Şimdi Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gelecek haberi bekliyoruz. Bize oraya yumurta bırakıp bırakılmadığı soruldu. Geldik ve caretta carettaların yumurta bıraktıklarını tespit ettik. Her ay iki defa inceleme için sahile gidiyoruz. Göynük sahilinin tescillenip tescillenmeyeceğini bilemeyiz ama esasında canlıların yaşama alanlarının korunması lazım."

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Gökoğlu Hediye Gündüz Göynük Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR? Özgür Demirtaş nereli, kaç yaşında, evli mi? MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title