Haberler

Çevre ve Orman Bakanlığı'na "Altın" Davası

TMMOB'a Bağlı 7 Oda, Disk'e Bağlı Sendikalar ve Civar Köy Muhtarlıkları, İzmir'in Bergama İlçesi Ovacık - Çamköy - Narlıca Köyleri Sınırları İçinde Altın ve Gümüş Madeni İşletmesine Onay Veren Çevre ve Orman Bakanlığı Aleyhine Dava Açtı.

-TMMOB'a bağlı 7 oda, DİSK'e bağlı sendikalar ve civar köy muhtarlıkları, İzmir'in Bergama ilçesi Ovacık - Çamköy - Narlıca Köyleri sınırları içinde Altın ve Gümüş Madeni İşletmesine onay veren Çevre ve Orman Bakanlığı aleyhine dava açtı.

-Odalar, Çevre ve Orman Bakanlığı'nı, "yargı kararlarını yok sayarak tarafsızlığını yitirmek ve hukuka aykırı işlem yapmakla" suçladı.

ANKARA (ANKA) - TMMOB'a bağlı 7 oda, sendika ile çeşitli dernekler ve civar köy muhtarlıkları, İzmir'in Bergama ilçesi Ovacık - Çamköy - Narlıca Köyleri sınırları içinde Altın ve Gümüş Madeni İşletmesine onay veren Çevre ve Orman Bakanlığı aleyhine dava açtı.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası'ndan yapılan açıklamada, TMMOB'a bağlı 7 oda, DİSK ile ÇHD ve civar köy muhtarlıklarının bir araya gelerek, İzmir'in Bergama ilçesi Ovacık - Çamköy - Narlıca Köyleri sınırları içinde Altın ve Gümüş Madeni İşletmesi lehine verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu işleminin yürütülmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Çevre ve Orman Bakanlığı aleyhine İzmir Nöbetçi İdare Mahkemesi'nde dava açtığı belirtildi.

Açıklamada, "siyanür liçi" yöntemiyle çalışan Koza Altın İşletmesi'ne ilişkin idari işlemlerin mahkemelerce defalarca iptal edildiğini, AİHM tarafından da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlal edildiğine dair karar verildiği kaydedildi.

Danıştay 6. Dairesi'nin son olarak geçen yıl, söz konusu işletmeye verilen "Nihai Çevresel Durum Raporu ile ilgili ÇED Olumlu Görüşü" hakkında açılan davada da yürütmeyi durdurma kararı verdiği hatırlatılan açıklamada, buna rağmen, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın KOZA Altın Şirketi'ne ikinci kez ÇED olumlu görüşü verdiği ve yargı kararından sonra durdurulan faaliyetin yeniden başlamasını sağladığı iddia edildi.

Açıklamada, "Kazanılan onlarca yargı kararına rağmen, Bergama Ovacık Altın Madeni faaliyetlerine her türlü hukuksuzluğu göze alarak ve yargı kararlarını çiğneyerek yeniden başlamıştır. Çevre ve Orman Bakanlığı, dava konusu işlem ile yargı kararlarını yok sayarak, işletmeci firmanın karını kamu yararından üstün gören, maden işletmesine süresiz olarak her türlü hukuksal denetimden muaf olarak faaliyette bulunma olanağı yaratan, hiçbir hukuk devletinde kabul edilemeyecek bir idari tasarrufta bulunmuştur. 2004 yılında sunulan Nihai Çevresel Durum Değerlendirme Raporu'nun iptal edilmesi üzerine, bu defa birkaç ek yapılıp adı "ÇED Raporu" olarak değiştirilen aynı rapora "ÇED Olumlu" görüşü verilmiştir. ÇED Raporu tamamen eski, güncelliğini yitirmiş, yargı kararlarıyla açıkça aykırılığı kanıtlanmış konuların ortadan kaldırıldığına dair yeni rapora eklenen birkaç yeni sözden ve uzatılan taahhüt süresinden başka hiçbir inandırıcı ve ikna edici veri içermemektedir" denildi.

Bu karardan sonra yapılan işlemlerin tamamının mahkeme kararının arkasından dolanma işlemleri olduğu savunulan açıklamada, "Çünkü aynı yerde aynı yöntemle, siyanür liçi yöntemiyle maden/kimya tesisi işletilmektedir. Değişen hiçbir şey bulunmadığı için Koza Altın İşletmeleri A.Ş lehine tesis edilen 18 Şubat 2009 tarihli ÇED Olumlu işleminin yürütülmesinin durdurulması ve iptali istemi ile yeniden dava açmış bulunuyoruz" denildi.

-ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI HUKUKA AYKIRI İŞLEM YAPTI-

ÇED Raporu'na olumlu görüş veren Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yargı kararlarını yok sayarak tarafsızlığını yitirdiği ve hukuka aykırı işlem yaptığı öne sürülen açıklamada, "İşletmeci firmanın karını kamu yararından üstün gören, maden işletmesine süresiz olarak her türlü hukuksal denetimden muaf olarak faaliyette bulunma olanağı yaratan, hiçbir hukuk devletinde kabul edilemeyecek bir idari tasarrufta bulunmuştur" denildi.

Açıklamada, Çevre ve Orman Mühendisleri olarak kendilerinin, "çevre ve halk sağlığını, bilimi hiçe sayan, hukukun üstünlüğünü tanımayan siyasi iktidarlara ve idarecilere karşı mücadele etmeye ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını savunmaya" devam edecekleri belirtildi. (ANKA)

(GO/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title