Haberler

Cerabluslular Evlerine Dönmeye Başladı

GAZİANTEP'in Karkamış İlçesi'nin karşısında bulunan ve 24 Ağustos'ta başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı ile IŞİD'den arındırılan Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus ilçesine dönüşler başladı.

GAZİANTEP'in Karkamış İlçesi'nin karşısında bulunan ve 24 Ağustos'ta başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı ile IŞİD'den arındırılan Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus ilçesine dönüşler başladı. Kimi birkaç aydır, kimi ise savaşın ilk günlerinden itibaren Türkiye'ye sığınan 250 Suriyeli, bugün işlemlerini yaptırarak Cerablus'taki evlerine döndü.

Suriye'nin Halep kentinin Cerablus ilçesi, iç karışıklığın ardından önce ÖSO ardından İslami Cephe ve son olarak da 2014 yılının ilk günlerinde IŞİD denetimine geçti. Kentin IŞİD denetimine geçmesinin ardından Cerablus'ta ve çevre köylerinde yaşayan binlerce Suriyeli evlerini terk ederek Türkiye'ye sığındı. Sınırı geçen Suriyelilerin bir bölümü Karkamış'taki yakınlarının yanına, çoğunluğu ise Karkamış ve Nizip'te bulunan kamplara yerleşti.

Geçen 24 Ağustos günü TSK tarafından Cerablus'un IŞİD'den temizlenerek sınırın güvenli hale getirilmesi için 'Fırat Kalkanı' harekatı başlatıldı. Sınırı geçen TSK'ya ait zırhlı birlikler tarafından desteklenen Özgür Suriye Ordusu güçleri aynı günün akşamına Cerablus'un ve çevresindeki köylerin kontrolünü ele geçirdi. Cerablus ve sınır hattına IŞİD militanları tarafından daha önce döşenen mayın ve patlayıcıların da kontrollü şekilde imha edilmesinin ardından kent güvenli hale getirildi.

250 KİŞİ DÖNÜYOR

Kentin güvenli hale getirilmesi ve buradaki Özgür Suriye Ordusu güçlerinin de 'geri dönün' çağrısı yapmasının ardından Karkamış ve Nizip'teki kamplar ile yakınlarının yanında yaşayan Suriyeliler, ülkelerine ve terk ettikleri evlerine dönmek için Göç İdaresi'nin oluşturduğu mobil kayıt TIR'ına gelerek kayıt yaptırdı. Kayıt işlemleri tamamlanan çoğunluğunu Türkmenlerin oluşturduğu Suriyeliler, daha sonra otobüslerle 2 yılı aşkın süredir kapalı tutulan Karkamış Sınır Kapısı önüne getirildi. Yanlarında çocukları ve az sayıdaki eşyaları ile sınır kapısı çevresinde bekleyen Suriyeliler, daha sonra kapının bulunduğu bölgede sıraya girerek, Cerablus'a geçişlerine izin verilmesini bekledi.

İZDİHAM YAŞANDI

Suriyeliler, gümrük sahasındaki hazırlığın tamamlanması ve evraklarının incelenmesinin ardından Cerablus'a geçmeye başladı. Geçiş sırasında biran önce gümrük sahasına girip, işlemini yaptırarak Cerablus'a gitmek isteyenler izdihama yol açtı. Bazı kadın ve çocukların ezilme tehlikesi geçirdiği izdiham, sınır hattında bulunan görevliler tarafından engellendi.

Sınır kapısı çevresinde bekleyen çok sayıda Suriyeli ise evlerine geri dönecek olmanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti. Savaşın başlaması veya Cerablus'a IŞİD'in gelişinin ardından evlerini terk ederek Türkiye'ye geldiğini anlatan Suriyeliler, "Şimdi Cerablus IŞİD'den temizlendi. Yıllardır özlemini çektiğimiz vatanımıza ve terk etmek zorunda kaldığımız evlerimize dönecek olmanın mutluluğu ve heyecanını yaşıyoruz. Yıllardır rejim ve IŞİD baskısından kaçan bizlere kucak açtığı için Türkiye devletine ve halkına çok teşekkür ediyoruz" dedi.

ELEKTRİK VE SU İÇİN ÇALIŞMA YAPILIYOR

Sınır kapısının bulunduğu noktadaki çalışmaları inceleyen Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, Fırat Kalkanı harekatıyla Cerablus'un IŞİD'den temizlendiğini ve kentin yeniden canlanması için çalışmalar yapıldığını söyledi. Cerablus'u yeniden ayağa kaldırmayı amaçladıklarını belirten Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, "Cerablus, ayağa kaldırılmaya ve insanların yaşayabileceği merkez haline getirilmeye çalışılıyor. Her türlü altyapısı hazırlanmaya devam ediyor. Acil olarak bizim sınır kapımızdan; insani yardımların yanı sıra inşaat, imar ve bakım için gerekli ihtiyaç malzemeleri buradan nakledilecek. TEDAŞ ekipleri de hazırlıklarına devam ediyor. En kısa zamanda Cerablus elektrik ve suya kavuşacak. Ayrıca Cerablus'ta en kısa sürede sahra hastanesi de faaliyete geçecek" diye konuştu.

250 KİŞİ CERABLUS'A GEÇİYOR

Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Halil Şaşmaz ise 17 Ocak 2014 tarihinde güvenlik gerekçesiyle kapatılan Karkamış Sınır Kapısı'nın Fırat Kalkanı operasyonuyla Cerablus'un güvenli hale getirilmesinin ardından insani yardım ve geçiş için yeniden hizmete açıldığını belirterek şöyle dedi:

"Gaziantep Valiliği koordinesinde Karkamış sınır kapısı gümrük hizmeti vermeye başlamıştır. Buradan şu anda insani yardımlar gönderiliyor. Bugün da gümrük sahamızdan gönüllü olarak ülkelerine dönmek için başvuran 250 kişinin Cerablus'a geçişini sağlıyoruz."

- Gaziantep

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Karkamış Cerablus Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title