Haberler

Ceo Club Bankacılar Zirvesi

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın,"Uluslararası toplantılarda şu fikir ağırlık kazanıyor ki, hem dünyada hem de Türkiye'de artık en kötü geride kalıyor.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın,"Uluslararası toplantılarda şu fikir ağırlık kazanıyor ki, hem dünyada hem de Türkiye'de artık en kötü geride kalıyor. En kötü geride kaldığında, 2016'yı daha pozitif algıladığımızın bir altyapısını hazırlamış oluyoruz" dedi.

Aydın, Vodafone Türkiye'nin ana sponsorluğunda düzenlenen CEO Club Bankacılar Zirvesi'nde, sektörün 2015 yılı performansını değerlendirdi.

Bu yıl ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ne yapacağının bilinmediğini, ikinci bir seçimin de sürpriz olduğunu belirten Aydın, "Bu denli bir terör olayı ve TL'de bu denli bir değer kaybı beklemiyorduk. Kurlardaki bu hareketlilik, enflasyon üzerindeki etkiler, doğrusu bunların bir bölümünü hesap etmiştik, bir bölümünü hesap etmemiştik" diye konuştu.

Aydın, Bankalar Birliği'nin 2014 sonu itibarıyla yaptığı bir çalışmada "2015'ten ne bekliyoruz?" sorusuna aldıkları cevaplar ile 2015'te karşılaştıkları sonuçların aynı olduğunu aktardı.

Büyümede yüzde 3-3,5 yakalanabileceğini öngördüklerini ve şu anda o düzeyde olunduğunu ifade eden Aydın, şöyle devam etti:

"Cari açığın gayrisafi yurt içi hasılaya oranının yüzde 5-5,5 olabileceğini söyledik, makro dengeler açısından bunu yakaladık. Enflasyonu zaten hiç tutturamıyoruz, yine tutturamadık. Dış taleple ilgili beklentilerimiz realize olmadı. Makro dengelerde böyleyken sektöre indiğimizde bilanço büyüklüğü açısından beklentilerimizden olumlu bir büyüme elde ettik. Bunları söylerken kur etkisinden arındırılmış olarak hesaplarımızı yaptık. Kredi büyümesi yüzde 15-17 civarında olur dedik, o büyümeyi şu an itibarıyla gerçekleştirebildiğimizi görüyoruz. Hatta otoritelerin, düzenlemelerin ışığında bireyselden ziyade kurumsal kredi kullandırmaya başladık. 2015 yılında salt kullandırılan kredilerin yüzde 75'i kurumsal, yüzde 25'i de bireysel. Bankalar bu konuda makas değiştirmiş gibi."

Hüseyin Aydın, kredileri finanse etmek için mevduattaki beklentilerinin gerçekleşmediğini kaydederek, Türkiye'nin tasarruf sorunu bulunduğunu, kredileri salt mevduatla fonlamanın yeterli olmadığını dile getirdi.

"Sorunlu kredilerde sektörün genel ortalaması son derece olumlu seyrediyor"

Bankacılık sektörünün borçlanmayla ilgili bir sıkıntısı olmadığını vurgulayan Aydın, ancak kredi vermek için özkaynağın güçlü kılınması gerektiğine işaret etti.

Aydın, "TL değer kaybediyor. Kurlar böyle giderse, sizde sorunlu kredi patlar. Ne yapacaksınız?" sorusunun yine gündemde olduğunu belirterek, sektörün genel ortalamasına bakıldığında son derece olumlu bir seyir görüldüğünü söyledi.

Türk bankacılık sisteminin krizleri de kredileri de hem tahsis aşamasında, hem sonraki aşamalarda doğru yönettiğine dikkati çeken Aydın, "Özel ve reel sektör de risk yönetimini doğru yapabiliyor. 2015 yılı sektörün beklentilerinde önemli bir yıl. Biz elbette daha çok para kazanmak istiyoruz. Çünkü sektörün koyduğu sermayeye bakıldığında, başka hiçbir sektör bu denli bir özkaynağa sahip değil. Sektörün sürdürülebilir olması için mutlaka para kazanması ve özkaynağını güçlendirmesi gerek" değerlendirmelerini yaptı.

Gelecek yıla ilişkin beklentilerini de aktaran Aydın, gelecek yılın 2015'e nispetle belirsizlikleri ortadan kalkacağı bir yıl olacağını ifade etti.

Genel seçimin atlatılmış olacağını, Fed'in ne yapıp yapmayacağının görüleceğini dile getiren Aydın, konuşmasını şöyle sürdürdü:

" Avrupa Birliği'nden ümidimizi kesmedik, orada toparlanma biraz daha hız kazanacak. Dış taleple ilgili sıkıntılarımızı çözmüş olacağız. Uluslararası toplantılarda şu fikir ağırlık kazanıyor ki hem dünyada hem de bizde artık en kötü geride kalıyor. En kötü geride kaldığında, 2016'yı daha pozitif algıladığımızın bir altyapısını hazırlamış oluyoruz. Türkiye bütün bunlara rağmen ciddi bir mali disiplin uyguladı. Reel sektör ve bankacılık sektörünün gücü ve becerisi de ortada.  Biz 2016'yı olumlu bir şekilde bekliyoruz. Türk bankacılık sistemi Türkiye'nin büyümesine katkı vermeye ve kredi vermeye devam edecektir. Bu konudaki gücü de aşikardır."

"Regülasyonların bize ek yük getirmemesi lazım"

Hüseyin Aydın, Türk piyasasına talebin devam ettiğini ve çeşitlendirilmiş bir yapının var olduğunu ifade etti.

Sadece batı kaynaklı bir sermaye değil, çok farklı coğrafyalardan ama küçük ama orta boyutlu talep geldiğini anlatan Aydın, "Türkiye'de hala bankacılıkla tanışmamış ciddi bir kesim var. Bunun için Türk bankacılık sistemine talep devam edecektir ama bunun altını çiziyorum regülasyonların bize ek yük getirmemesi lazım" diye konuştu.

"3. Havalimanı imza töreninde Ziraat Bankası büyük rakamlarla bu işin kreditörü oldu. Birçok projede lider olarak yer aldığını görüyoruz. Bu kaynağı nereden buluyorsunuz?" soruya Aydın, şöyle cevap verdi:

"Aslında sorulması gereken, 'Neden kamu bankaları bu yükün altına giriyor?' yerine, '2001'de dükkanı dahi kapatamayan kamu bankalarında bugün ciddi rakamları nasıl bulup verebildiğidir?'. Bu iyi bir yönetim. Salt mevduata dayalı olmadık, kaynağı çeşitlendirdikçe son derece likit hale gelebildik. İyi yönetişim ve karlılık ana prensibimiz. Bu kamu bankalarının iyi yönetildiğini, ciddi anlamda gayret edildiğini gösterir. Bunun temellerinin de 2000'li yıllarda atıldığını da bir kez daha vurgulamak istiyorum."

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Bankalar Birliği Avrupa Birliği Ziraat Bankası Hüseyin Aydın Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title