Haberler

Çelik: Tazminat Ödenecek

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Irak sınırında meydana gelen olayda ölenlerin yakınlarına tazminat ödeneceğini, bunun da "aslında maddeten özür dilemek" olduğunu belirterek, "Sözlü olarak özür dilemek, meselenin bütün boyutları ortaya çıktıktan sonra bu da yapılır.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Irak sınırında meydana gelen olayda ölenlerin yakınlarına tazminat ödeneceğini, bunun da "aslında maddeten özür dilemek" olduğunu belirterek, "Sözlü olarak özür dilemek, meselenin bütün boyutları ortaya çıktıktan sonra bu da yapılır. Bu da yapılması lazım. Yani yoksa Sayın Kılıçdaroğlu'nun talimatı üzerine, o dedi diye kimsenden özür dileyecek halimiz yok. Bu yapılması gerektiği zaman yapılır" dedi.

Çelik, gazete, televizyon ve haber ajanslarının Ankara haber müdürleriyle biraraya geldi ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çelik, bir gazetecinin,"Bunun operasyon kazası olduğunu düşünüyorum. Ama bu olaydan iki gün önce Savunma Bakanı bir açıklama yaptı. Teröristlerle girilen çatışmalarda mağarada kıstırılsa bile bu insanlara teslim olmaları konusunda ikna çabalarımız sürüyor. Masumiyet karinesinden hareketle söylüyorum. Gerçekten o terörist grup olsaydı dahi yani esir alma yönünde bir girişimde bulunmadan bombalamak masumiyet karinesine aykırı değil mi-" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Bir insan teröristse, yani silahlı durumdaysa ve adam öldürmeye gidiyorsa, bir adam silahı alıp dağa çıkmışsa ve adam öldürmeye programlanmış kişi demektir bu. Bunu bile bile, mağarada kıstırdığınız pasif konuma gelmiş insanı, eğer sağ olarak ele geçirmek mümkün ise onun kafasına kurşun sıkmak, insani değil. Ama bu dediğiniz vaziyette dünyanın hiçbir yerinde sizin dediğiniz şekilde terörle mücadele esnasında bir tavır sergilenmez.

Hantepe'de katırlara silahları yüklemiş, uçaksavarları yüklemiş ve gelmiş oralarda birçok askerin şehit olması sonucunu doğurmuş adamlar var ortada. Zaten Heronlar o mesafeden sizin dediğinizi yapmaları mümkün değil. Esas işin başka tarafına değineceğim. İstihbarat, haber aldı ki Fehman Hüseyin kaçakçılarla beraber filan falan gelecek... Şu kuralı gözardı etmeyelim.

Şöyle olduğunu varsayın, diyelim ki istihbarat tespit etti ki Fehman Hüseyin, Murat Karayılan, Cemil Bayık, Zübeyr Aydar, Sabri Ok, buna birkaç kişi daha ilave edin, kaçakçı grubuna karışmış, kaçakçı grubu onlara yardım yatakçılık ediyorsa, onlarla beraber hareket ediyorsa o ayrı bir konu ama normalde hakikaten mazot getirmek için oraya giden insanları kendilerine kalkan yapmış ve geliyorlar, bunu da haber aldınız ve yüzde 100 doğruladınız. Oradaki 30 masumun hatırı için o adamlar da bombalanmaz. Hukuk devleti, 'kurunun yaş da yansın' diyemez."

-"Tüylerim diken diken oldu"-

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "devlet gereğini yaptı" şeklindeki açıklamasının, "tüylerini diken diken ettiğini" ifade eden Çelik, "Böyle bir şey olmaz. 'Ya teröristse' diye olmaz... O zaman hukuk devleti olamazsınız. Terör örgütü, şöyle hareket edebilir, böyle hareket edebilir. Devlet terör örgütü gibi davranamaz. Devlet, hukuk kuralları içinde hareket etmek zorundadır" diye konuştu.

Terörle mücadelenin devam edeceğini vurgulayan Çelik, şöyle devam etti:

"Ama gönlü kırılmış halkımızın gönlünü almak, o kırılan gönülleri onarmak da bizim boynumuzun borcudur. Demokratikleşme sonuna kadar devam edecektir. Sayın Bülent Arınç'ın TBMM'de söylediklerini kimse yabana atmasın, rastgele söylenmiş sözler değildir. Biz bunları yapıyoruz diye birileri bizi hain ilan edebilir. Biz, bunları bakın Kürt ırkçılarının taleplerine karşılık vermek için yapmıyoruz. Bizim Kürt halkının demokratik hakkı, insan olarak bunlar hakkıdır. Bunları yapmak lütuf da değil, insani da değil. Bizden önce Kürt yoktu. Kürtçe de yoktur diyen bir zihniyet vardı. Annenin çocuğuyla Kürtçe, kendi ana dilini konuşmayı yasaklayan bir zihniyeti, hepsini tarihe gömdük. Bu kadar şeyi yapan bir hükümet var. Ama bir taraftan da karşıdan terör size acımasızca size saldırmaya devam ediyor. Onlara çiçekle, buketle karşılık veremezsiniz."

-"Tekrar ele alınacak"-

Milletvekili maaşlarıyla ilgili sorular üzerine de Çelik, bu konuda da farklı görüşler olabileceğini, ancak ağırlıklı görüşün, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün hassasiyetleri yönünde olduğunu belirterek, "Tekrar ele alınacak, gereği neyse o yapılacak. Büyük ihtimalle emekli milletvekilleriyle ilgili yüzde 42 oranı gibi geçer geliyor bana" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na Van ziyareti sırasında Uludere'ye geçmek için helikopter tahsis edilmediği iddialarını da yanıtlayan Çelik, kimsenin yolunu tıkamak gibi bir amaçları olmadığını söyledi. Çelik, "Ana muhalefet liderine helikopter tahsis ettiğiniz zaman yarın Selahattin Demirtaş da helikopter ister ona da vermek zorundasınız. veya bir siyasi partinin genel başkan yardımcısı istediği zaman ona da vermek zorunda olacaksınız" diye konuştu.

"Başbakan Erdoğan'ın MİT içerisinden bazı kaynaklar tarafından yanıltıldığı iddiaları var" denilmesi üzerine de Çelik, "Eğer bir ülkenin Başbakanı kendisinin yanıltıldığına kanaat getirirse MİT Başbakana bağlı, Başbakan da herhalde çok saf falan değil, bunların farkında olan bir adamdır. Başbakan kendisinin yanıltıldığı gibi bir kanaate sahip olursa kendisini yanıltanlarla ilgili gereğini yapar. Bu asker olabilir, istihbarat birimleri olabilir" dedi.

Hüseyin Çelik, basın yayın organlarında istihbaratın farklı birimlerden geldiğinin yazıldığını söyleyerek, "Hangi istihbarattan ne kadar bilgi geldi araştırmalar sonucu ortaya çıkacak. Kimse yargısız infaz yapmasın. İşin görünen tarafı var. İşin görünen tarafına olması gereken tavır ve tepki hükümet tarafından ortaya konmuştur. İşin arka planına baktığınız zaman arka planı, idari ve adli soruşturmalar sonucunda belli olacak. Bunu da hep birlikte göreceğiz" şeklinde konuştu. - ANKARA

Kaynak: AA / Politika

Kemal Kılıçdaroğlu Hüseyin Çelik Ak Parti Irak Politika Güncel Haberler

title