Haberler

ÇAYKUR 2013 Yılı Değerlendirme Toplantısı -

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, "2013 yılında çay sektörü tarihinde devrim diyebileceğimiz randevulu alım sistemini hayata geçirdik ve sıkıntısız, gürültüsüz bir sezon geçirdik" dedi.

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, "2013 yılında çay sektörü tarihinde devrim diyebileceğimiz randevulu alım sistemini hayata geçirdik ve sıkıntısız, gürültüsüz bir sezon geçirdik" dedi.

Sütlüoğlu, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen 2013 Yılı Değerlendirme Toplantısında yaptığı konuşmada, Doğu Karadeniz'de geçen sezon 758 bin dekar alanda 206 bin üreticinin 1 milyon 160 bin ton yaş çay ürettiğini, bu çayın bir kısmının özel sektör çay fabrikalarınca işlendiğini belirtti.

ÇAYKUR olarak 2013 yılının ilk döneminin grev süreci nedeniyle sıkıntılı başladığını ifade eden Sütlüoğlu, "Sezona başlayamama ve 206 bin üreticiden yaş çay alamama riski ile karşı karşıyaydık. Gösterdiğimiz direnç ile bu süreci aklıselim, başarılı şekilde geri bıraktık. Üreticilerimiz ve çalışanlarımız sağduyulu davrandı. 2013 yılında sendika belirsizliğini sona erdirdik. Toplu Sözleşme imzalayarak çalışma barışını sağladık. 2009 yılından bu yana bekleyen işçi alacaklarını ödedik. 26 milyon liralık birikmiş işçi ödemelerini gerçekleştirdik" diye konuştu.

Yaş çay sezonuna erken girdiklerini, telafi destekleme ödemesi yaparak çayı taze topladıklarını vurgulayan Sütlüoğlu, şunları söyledi:

"Üreticilerimiz çaylığa erken girdi. Üreticilerin erken başlaması çayın kaliteli ve sürgünün yayılarak izdihamın önlenmesi için önemli adımlardı. 2013 yılında çay sektörü tarihinde devrim diyebileceğimiz randevulu alım sistemini hayata geçir ve sıkıntısız, gürültüsüz bir sezon geçirdik. 40-50 kilogram için her gün alım yerine gidenler haftada bir gün giderek çok rahat bir sezonu geride bıraktılar. Randevulu sistemle sezonu nasıl geçirdiğimizi fark etmedik. Randevulu sistemle özel sektörü de düzenlemiş olduk. Vatandaş rahat hareket ettiği için özel sektöre de ucuz fiyata çay vermedi. Özel sektörde yaş çay kilogram fiyatı bir lira seviyelerinde kaldı. Randevulu sistem, çok yönlü fayda sağlamış, çok başarılı bir sistemdir."

-Organik tarım çalışmaları

Organik tarımın ÇAYKUR'un en çok önem verdiği konu olduğunu ifade eden Sütlüoğlu, "Organik tarım alanlarını genişlettik. 3 dönüm olarak başladığımız organik tarım alanlarını 90 bin dönüme çıkardık. 60 bin dekar alanda tam organik tarım yapmaya başladık. 30 bin dönüm gelecek yıllarda tam organiğe geçecek. Yaklaşık 10 bin üreticimiz fiilen organik tarım yapıyor" şeklinde konuştu.

Organik üretim yapacak üreticilerin organik tarım desteklerini artırdıklarını kaydeden Sütlüoğlu, "Organik çay destekleme bedellerini yüzde yüz artırarak iyi bir iş yaptık. Toplamda 8 milyon lira organik tarıma destek verdik. Diğer organik tarım ürünlerine destek miktarlarına bakılınca çok yüksek oranlar. Turizm açısından da dünyanın en büyük organik tarım havzasını oluşturmak ve sağlıklı beslenme için bu çalışmalarımızı aksatmadan sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

-2013 yılı yaş çay alımı ve kuru çay ihracatı

ÇAYKUR'un 2013 yılını çok verimli geçirdiğini kaydeden Sütlüoğlu, "672 bin ton yaş çay aldık. Bunun karşılığında 130 bin 700 ton kuru çay ürettik. Vatandaşlarımız randevulu sistemle bu sezon kotalarını daha çok doldurdu. 672 bin ton ÇAYKUR tarihinde nadir bir rakamdır. Yaş çayın yüzde 60'nı biz, kalan kısmını özel sektör aldı. 834 milyon lira ödeme yaptık. Çok ciddi bir rakam. Ödemelerimizi hiç aksatmadan yapıyoruz" dedi.

Kuru çay satışlarında 2012 yılında 115 bin ton kuru çay satışı yaptıklarını belirte Sütlüoğlu, şöyle devam etti:

"2013 yılında 133 bin 445 ton kuru çay satışı gerçekleştirdik. Bu artış geçen yıla oranla yüzde 15 olarak gerçekleşti. İhracatta ise 4 bin 133 ton satış gerçekleştirdik. Bu yıl yüzde 45'lik bir artış gerçekleştirdik. İhracat çok gayretle geçrekleştirilen bir iş. Çayımızı yabancı ülkelerde tanımıyorlar. Bunları aşmak ve tanıtmak kolay iş değil. Biz yurt dışındaki organizasyonlarla tanıtıma devam ediyoruz. Dünyada üzerine kar yağan tek çay olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Değişik aracılarla 50 ülke çayımızı içiyor, ÇAYKUR 50 ülkede tüketiciye sunuluyor. 2013 yılında iki yeni ülke halkaya ilave edilmiş oldu.

ÇAYKUR tarihinde önemli bir sorun olan serbest bölge konusunu da çezdüklerini vurgulayan Sütlüoğlu, "Serbest Bölgeyi 65 dönümden 9,5 dönüme düşürerek tekrar geri aldık. Serbest bölgeyi kaldırmadan bu sorunu çözmüş olduk. Geri aldığımız alanda depoları restore ederek tekrar kazandık. Alacağımız olan ilgili şirket iflas ettiği için çözümü zor görünüyor. KİT Komisyonunda bu konu sürekli gündeme geliyor. Alacak konusunda süreç devam ediyor ama iflas eden şirket olduğu için süreç zor gözüküyor" dedi.

Yatırım alanında çok verimli bir yılı geride bıraktıklarını belirten Sütlüoğlu, "30 milyon liralık yatırım gerçekleştirdik. Çok yeni teknoloji ile donatılmış bir fabrikayı inşa ettik. Bu fabrikayı 350 ton gün kapasite ile devreye alacağız. Diğer fabrikalarla birlikte 500 tonluk bir kapasiteyi devreye alacağız. 7 bin 200 ton gün seviyesine çıkan kapasitemizi bu yıl 7 bin 600 ton gün seviyelerine çıkarmış olacağız" ifadelerini kullandı.

-Soğuk çay üretimi

ÇAYKUR'un 2013 yılındaki en büyük başarısının soğuk çay sektörüne "Didi" ile girmesi olduğunu dile getiren Sütlüoğlu, şöyle devam etti:

" 2013 yılının başarısı çok büyüktür. Didi'nin iktisat fakültelerinde ders olarak okunması gereken bir başarı hikayesi var. Vatandaşımız tarafından çok kabul gördü. 2013 yılında 80 milyon adet soğuk çay sattık. Bu bir rekordur. Piyasaya sürdüğümüz gün piyasa lideri oldu. Doğar doğmaz pehlivan oldu. Ürün çeşitliliğini artırdık ve çocuklar için küçük boy üretmeye başladık. Çocuklar için aromalı değil meyveli üretimi gerçekleştiriyoruz. Son derece sağlıklı üretim gerçekleştiriyoruz."

Soğuk çaya çok yüksek bir talep olduğunu belirten Sütlüoğlu, "Tek fabrika ile başladığımız yolda üç fabrika ile çalışıyoruz. Bu sezon hazırlık yapacağız. Bu yıla biraz stoklu girmeyi hedefliyoruz. Bu yıl 2 katına çıkmayı hedefliyoruz. Çok güçlü Türkiye markası oldu. Yurt dışına açılımı gerçekleştireceğiz. Rakip markların üzerine çıkan bir değere ulaştık. Bunu üretimde ana statüyü değiştirerek yaptık. Kiralama ve fason üretim yapamıyorduk. Bunu büyük gayretle değiştirdik. Soğuk çayda çok güçlü bir temel oluşturduk. Bu temel üzerinde yükselmeye devam edeceğiz" dedi.

-Son teknoloji paketleme fabrikası

Paketleme fabrikasının taşınması için çalışmaların devam ettiğini de söyleyen Sütlüoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

"İhalesi yapıldı ve son derece modern, dünyanın en kapasiteli ve teknolojik fabrikasını kuruyoruz. Depolarda hiç işçi olmayacak. Güneş enerjisinden, deniz suyunun ısı farkından yararlanacak, yüzde 30-40 enerji tasarrufu sağlanacak bir tesis olacak. Fabrikada turizm tesisleri olacak, ziyaretçiler kendi ürettikleri kuru çayları paketleyip, hediye olarak alabilecek. Yatırım değeri 217 milyon liradır. 2014 yılı bizim geleceğe yatırım yılı olacak. Ülkemize ve memleketimize bir değer kazandırmış olacağız."

Kaynak: AA / Ekonomi

İmdat Sütlüoğlu Doğu Karadeniz Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title