Haberler

Çavuşoğlu: 'Nato ile İşbirliği Sürecek'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cerablus operasyonunun başarılı olmasının Rakka ve Musul'daki yerel güçlerin de cesaretini artırdığını belirterek "Bu koalisyon içindeki ülkeler de biraz destek verince ÖSO'nun, ılımlı muhalefetin ne yapabileceğini daha iyi gördük. Daha iyi bir stratejiyle koalisyon ülkeleriyle birlikte havadan da destek vererek hem Musul hem de Rakka operasyonu, arazide de özel kuvvetlerimiz yerel güçlere destek verirse başarılı olabilir, DAEŞ buralardan temizlenir." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cerablus operasyonunun başarılı olmasının Rakka ve Musul'daki yerel güçlerin de cesaretini artırdığını belirterek "Bu koalisyon içindeki ülkeler de biraz destek verince ÖSO'nun, ılımlı muhalefetin ne yapabileceğini daha iyi gördük. Daha iyi bir stratejiyle koalisyon ülkeleriyle birlikte havadan da destek vererek hem Musul hem de Rakka operasyonu, arazide de özel kuvvetlerimiz yerel güçlere destek verirse başarılı olabilir, DAEŞ buralardan temizlenir." dedi.

Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Resmi Konut'ta ikili görüşmelerinin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında 15 Temmuz gecesinin ilk saatlerinde kendisini arayarak desteğini sunduğu için teşekkür etti.

Stoltenberg'in telefon görüşmelerinin hemen arkasından da çok güçlü bir açıklama yaptığını ifade eden Çavuşoğlu, "Bu açıklama gerçekten güçlüydü. Bazı diğer ülkelerin açıklamaları cılız olduğu ya da suya sabuna dokunmadıkları için değil, açıklamanın kendisi gerçekten Türk demokrasisine, halkına ve demokratik seçimle gelmiş cumhurbaşkanı ve hükümete güçlü destek verdiği için ön plana çıktı." diye konuştu.

Cılız açıklamaların daha sonra eleştiriye de döndüğünü, hatta bazılarının Türkiye'nin NATO üyeliğini sorgulayacak noktaya geldiğini anlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Tam bu süreçte de 10 Ağustos'ta Stoltenberg'in sözcüsünün yaptığı açıklama takdire şayandı. NATO sadece askeri bir ittifak değildir, hukuku, demokrasiyi ve insan haklarını savunan bir kuruluştur. İşte bu anlayışla Türkiye'de demokrasiye sahip çıktı. İşte bu anlayışla NATO ile birlikte birçok bölgede istikrarı, demokrasiyi korumak için mücadele ediyoruz."

"NATO ile işbirliği sürecek"

Afganistan, kaçak göçle mücadele ve Ege Denizi'nde insanların ölümünü engelleme konularında işbirliğinin süreceğini dile getiren Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Diğer taraftan NATO'nun özellikle Türk hava savunma sisteminin güçlendirilmesi konusunda kararları var, bunların uygulanması için Genel Sekreter'in çabalarını takdir ediyoruz. Aynı şekilde NATO'nun doğu kanadı ve güneyi için Karadeniz Bölgesindeki NATO'nun faaliyetlerinin aksamadan yürümesi için Türkiye olarak bugüne kadar yaptığımız katkıları artırarak devam ettireceğiz.

Mayıs ayında Brüksel'de ve Varşova zirvesinde NATO'nun özellikle terörle mücadele eden ülkelerde yerel güçleri eğitip donatması konusunda inisiyatif alması konusunda karar aldık. Libya, Suriye, Irak'ta bu tür çabaların, faaliyetlerin terörle mücadelede de önemli katkısı olacaktır. PKK dahil DAEŞ ve diğer terör örgütleriyle mücadelede NATO'nun daha aktif rol almasını biz destekliyoruz. Biz, Türkiye olarak NATO'nun genişlemesinden yanayız ve Karadağ'ın üyeliği için Türkiye'deki gerekli işlemleri tamamladık. Diğer aday ülkelerin üyelik sürecinin de hızlandırılması gerektiğini düşünüyoruz."

Bakan Çavuşoğlu, 2017'de yapılacak bir ara zirvenin ardından NATO'nun bir sonraki zirvesini Türkiye'de gerçekleştirmek istediklerini Varşova'ya bildirdiklerini aktardı.

Sorular

Bakan Çavuşoğlu, Rakka'da yürütülen operasyona ilişkin bir soru üzerine Rakka, Musul, Suriye ve yönetimde zorluk çeken hükümetlerin olduğu ülkelerde DAEŞ ve terör örgütlerine karşı yerel güçlerin eğitilmesi ve donatılmasının çok önem arz ettiğini anlattı.

DAEŞ'e ya da teröre karşı operasyondan sonra bu şehirlerin güvenliğinin korunması bakımından da yerel güçlerin önemli olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, Cerablus ve bölgesini kurtaran güçlerin de aslında o bölgenin insanları olduğunu ve orada hayatın normale dönmeye başladığını, Türkiye'den de dönüşün başladığını hatırlattı.

Çavuşoğlu, "Münbiç Cebi tamamen DAEŞ'ten temizlendikten sonra 'de facto' oluşan güvenli bölge, uçuşa yasak bölge ile de desteklenebilirse gönüllü şekilde birçok göçmen kendi topraklarına dönme imkanı bulacaktır. Elbette hiç kimse oralara dönmesi için zorlanamaz. Gönüllülük esası çok önemli." dedi.

Musul'da Maliki'nin oluşturduğu Şii güçlerin yerine yerel güçler olsaydı kenti DAEŞ'e teslim etmeyeceklerini söyleyen Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Şimdi Cerablus operasyonunun başarılı olması Rakka'daki ve Musul'daki yerel güçlerin de cesaretini artırdı. Bu koalisyon içindeki ülkeler de biraz destek verince ÖSO'nun, ılımlı muhalefetin ne yapabileceğini daha iyi gördük. Daha iyi bir stratejiyle koalisyon ülkeleriyle birlikte havadan da destek vererek, hem Musul hem de Rakka operasyonu arazide de özel kuvvetlerimiz yerel güçlere destek verirse başarılı olabilir, DAEŞ buralardan temizlenir.

Yerel güçlerin özellikle PYD-PKK terör örgütleri gibi kendi ajandalarına hizmet etmemesi gerekiyor ki bu zaten mümkün değil. İnsanları göçe zorlamak yerine orada yaşayan ve yaşayacak olanların güvenliğini tesis etmek gerekiyor. Uçuşa yasak bölge tek başına NATO'nun işi değil, BM'nin karar alması gerekiyor."

Alman milletvekillerinin İncirlik'e ziyareti

Alman milletvekillerinin İncirlik'i ziyaretine ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Çavuşoğlu, 1915 olaylarıyla ilgili aldıkları "saçma karar" nedeniyle komisyon üyelerinin yapmak istedikleri ziyareti engellediklerini hatırlattı. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Alman hükümetinin kendilerine başvurması üzerine hükümet olarak bu karara bir mesafe koyarlarsa ve bunun ülke olarak bir bağlayıcılığı olmadığını söylerlerse buna izin verebileceklerini söylediklerini aktaran Çavuşoğlu, ardından Alman hükümetinin tüm dünyaya örnek olabilecek bir açıklama yaptığını ve soykırımın siyasi değil hukuki bir terim olduğunu vurguladığına dikkati çekti.

Mevlüt Çavuşoğlu, bu açıklamanın kendilerini tatmin etmesinin ardından yeni bir talepten sonra Ekim başında gelecek komisyon üyelerine izin verdiklerini Alman hükümetine bildirdiklerini kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye Musul Rakka Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title