Haberler

Caretta Carettalar, Kadınlar Plajı'nı Tercih Etti

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, caretta carettaların 2 yıldır Kuşadası Davutlar Sahili'ne geldiğini ve yumurtlama alanı olarak da Kadınlar Plajı'nı seçtiğini bildirdi Bakan Veysel Eroğlu, yavru çıkışlarının süreceği 30 Eylül tarihine kadar vatandaşların sahilde dikkatli olmasını istedi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, caretta carerattaların 2 yıldır Kuşadası Davutlar Sahili'ne geldiğini ve yumurtlama alanı olarak da Kadınlar Plajı'nı seçtiğini bildirdi.

Bakanlığın Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Atlantik, Pasifik ve Hint okyanuslarını yüzerek aşan caretta carettaların son yıllarda Aydın'ın Kuşadası sahillerinde de yuvalandıkları belirtildi.

Açıklamada, caretta carettaların "uğrak yeri" olarak tercih ettikleri ve üremek amacıyla geldikleri Davutlar Sahili'nde yumurtlama alanı olarak da Kadınlar Plajı'nı belirledikleri bilgisi yer aldı.

İlk olarak 2011 yılında Kuşadası Davutlar Sahili'ne görülen caretta carettaların insanların yoğun ilgisinden dolayı yumurtlayamadan bölgeden ayrıldığı hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bir yıl sonra 2012'de Davutlar sahilinde bir otelin plajına yaptıkları yuvaya yumurta bıraktı ve bu yuvadan çıkan yavrular başarı ile denize ulaştı. Kuşadası sahillerinde yuvalanmanın devam edip etmeyeceği beklenirken bu yıl da Kuşadası Kadınlar Plajı'nda bir Caretta carettanın yumurtladığı görüldü. Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü'ne bağlı bölge müdürlüğü ekiplerince yumurtlama yapılan alanda, gerekli güvenlik tedbiri alındı. Ayrıca yeni yumurtlama olması ihtimaline karşı kumsalların görevli bekçiler ve mühendisler tarafından takibi yapılıyor."

Bakan Eroğlu da dikkatli olunmasını istedi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da Türkiye sahillerinde deniz kaplumbağalarının önemli yuvalama sahalarının bulunduğunu belirterek, yavru çıkışlarının süreceği 30 Eylül tarihine kadar vatandaşların sahillerde dikkatli olmasını istedi.

Açıklamada, caretta carettaların dünyadaki en büyük yuvalama alanının Umman'ın Masirah Adası, Akdeniz'de de Yunanistan ve Türkiye sahilleri (Ekincik, Dalyan, Dalaman, Fethiye, Patara, Kumluca, Belek, Kızılot, Demirtaş, Gazipaşa, Anamur ve Göksu Deltası)  olduğu, daha önce yuva yaptıkları kumsala geri dönen Caretta carettaların, önceki yuvalarının yakınlarına yeniden yuvaladığı, her yuvada ortalama 120 yumurta bıraktığı kaydedildi. - Aydın

Kaynak: AA / Güncel

Veysel Eroğlu Davutlar Kuşadası Eylül Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title