Haberler

Çankırı'da "Kuyruklu Kirpi Fosili" Bulundu

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - "Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi"nde kazı çalışmaları- Prof. Dr. Ayla Sevim Erol'un açıklaması - Kazı alanının üstünün kapatılması- Kazı ekibinin fosiller üzerinde çalışması Çankırı'da "kuyruklu kirpi fosili" bulundu- "Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi"nde bu yıl yürütülen kazı çalışmalarında kuyruklu kirpinin de yer aldığı 25 türde yaklaşık 140 fosile ulaşıldı- Kazı Başkanı Prof. Dr. Erol: - "Bu yıl ilk kez bulduğumuz kuyruklu kirpi fosili var. Her yıl bir veya iki yeni tür buluyoruz.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - "Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi"nde kazı çalışmaları- Prof. Dr. Ayla Sevim Erol'un açıklaması - Kazı alanının üstünün kapatılması- Kazı ekibinin fosiller üzerinde çalışması Çankırı'da "kuyruklu kirpi fosili" bulundu- "Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi"nde bu yıl yürütülen kazı çalışmalarında kuyruklu kirpinin de yer aldığı 25 türde yaklaşık 140 fosile ulaşıldı- Kazı Başkanı Prof. Dr. Erol: - "Bu yıl ilk kez bulduğumuz kuyruklu kirpi fosili var. Her yıl bir veya iki yeni tür buluyoruz. Bu da bize gerçekten faunanın çok fazla çeşitlilik gösterdiği sonucunu veriyor" ÖZGÜR ALANTOR - Çankırı'daki "Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi"nde bu yıl yürütülen kazı çalışmalarında aralarında ilk kez bulunan kirpi fosilinin de yer aldığı 25 türde yaklaşık 140 fosile ulaşıldı.Fatih Mahallesi'ndeki lokalitede 1997 yılından bu yana kazı çalışmaları devam ediyor. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol başkanlığında yürütülen kazıların bu yılki bölümü, yaklaşık 2 ay süren çalışmaların ardından sona erdi.Kazılarda bugüne kadar 8 milyon yıllık pek çok kalıntıya ulaşıldı. Lokalitede bu yıl ilk defa kirpi fosili de bulundu.Prof. Dr. Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmalarda 18 yılı geride bıraktıklarını belirtti. Çalışmaların sona ermesinin ardından bölgenin kapatıldığını anlatan Erol, "Kazı alanındaki çalışmamız sona erdi. Şimdi burayı toprakla kapatıyoruz. Amacımız kışın zorlu hava şartlarında bölgedeki fosillerin zarar görmemesi. Bundan sonra çalışmalarımızı bir süre kazı evinde sürdüreceğiz" dedi.Erol, geçen yıllardaki gibi kazılarda, gergedan, fil, at, domuz, zürafa, keçi, geyik, koyun ve kaplanlara ait 8 milyon yıllık fosillere ulaştıklarını kaydetti.Bunların yanı sıra ilk defa yeni bir türün fosilini bulduklarına dikkati çeken Erol, şöyle konuştu: "Bu yıl alandan yaklaşık 140 fosil çıkardık. İlk kez bulduğumuz kuyruklu kirpi fosili var. Her yıl bir veya iki yeni tür buluyoruz. Bu da bize gerçekten faunanın çok fazla çeşitlilik gösterdiği sonucunu veriyor. Bu alanın önce tanımlandığı gibi çok kurak olmadığını, ormanlık ve sulak bir arazi olduğunu yeni çıkan türlerle anlayabiliyoruz. Her geçen gün bizim bilgilerimiz güncelleniyor. Bilgilerimize yeni çok orijinal şeyler katılabiliyor."- Kitap çalışması yapılıyorYıllardır yaptıkları kazı çalışmalarını kitap haline getirmek istediklerini dile getiren Erol, "Kitabın hazırlık çalışmalarını başlattık. Herhalde önümüzdeki yıl çorak yerler kitabı elimizde olacak. Bölgeyle ilgili uluslararası sunumlarımız, uluslararası tanıtımlarımız da devam ediyor" dedi.

Kaynak: AA / Teknoloji

Ankara Üniversitesi Sevim Erol Çankırı Teknoloji Haberler

500

Yorumlar (1)

evrim...Mobil-ANDROID:

evrim... Evrim evrim... alevicesi alemde meshud olan bu devran tekamul içindir kemale dogru

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title