Haberler

Canikli: B Planı Devrede, Partili Cumhurbaşkanlığı İçin Teklif Vereceğiz

Güncelleme:

AK Parti Grup Başkanvekili Canikli, "Yeni bir anayasa yapılamazsa, partili cumhurbaşkanlığı modeli olarak bilinen o değişikliğin yapılması planlarımızda vardı" dedi.

Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, TBMM'de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Nurettin Canikli, "Esasında bizim B planımızdı bu. Eğer yeni bir anayasa yapılamaz, kapsamlı anayasa değişikliği gerçekleştirilemezse o zaman bu sorunu ortadan kaldırmak için, kamuoyunda bilindiği haliyle partili cumhurbaşkanlığı modeli olarak bilinen o değişikliğin yapılması bizim planlarımızda vardı. Birinci ihtimal devre dışı geldiğine göre, artık ikincisini gündeme getiriyoruz. Onu tartışıyoruz." dedi.

"SADECE MHP'DEN DEĞİL DİĞER PARTİLERDEN DE DESTEK GELECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUZ"

"Partili cumhurbaşkanlığına" ilişkin teklife, sadece MHP'den değil, diğer partilerden de destek geleceğini tahmin ettiklerini belirterek, "Çünkü bu siyasi bir düzenlemeyi içermiyor. AK Parti meselesi değil. Türkiye'nin yönetim yapısının netleştirilmesi ve ileride ortaya çıkması muhtemel bir takım çatışma risklerini ortadan kaldırmak amacıyla yapılacak bir düzenleme." dedi.

"BAŞKANLIK SİSTEMİNDEN VAZGEÇİLDİĞİ ANLAMINA GELMİYOR"

"Partili cumhurbaşkanı" açıklamasının anımsatılarak, "Bu başkanlık sisteminden vazgeçildiği anlamına mı geliyor?" sorusu üzerine Nurettin Canikli, başkanlık sisteminden vazgeçildiği anlamına gelmediğini belirterek, ajandalarında bu konunun bulunduğunu, kapsamlı anayasa değişikliği yapılamaz ya da yeni anayasa hayata geçirilmezse, düşüncelerindeki değişikliğin bu olduğunu ifade etti.

Canikli, bu dönemin başında yeni anayasa yapılması konusunda bazı görüşmelerin bulunduğunu ancak masanın devrildiğini, 1 Kasım seçimleriyle oluşan siyasi yapıda, yeni bir anayasa değişikliği, kapsamlı anayasa yapmanın mümkün olmadığının görüldüğünü kaydetti.

"TÜRKİYE'DE CİDDİ BİR SIKINTI BULUNUYOR"

Türkiye'de ciddi bir sıkıntı bulunduğunu ifade eden Canikli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"BU YAPI İÇİNDE TÜRKİYE, ÇOK UZUN SÜRELİ, İSTİKRARLI YAPI OLUŞTURAMAZ"

"Mevcut yapı, cumhurbaşkanlarıyla başbakan arasındaki ilişkiyi düzenleyen 1982 Anayasası'ndaki kural net olmadığı için ciddi olarak bünyesinde çatışma risklerini barındırıyor. Bu kişilerden, isimlerden tamamen bağımsız olarak değerlendirilen bir kural, teorik olarak ortaya konulan bir kural. Bu sorunun da mutlaka giderilmesi gerekiyor. Bu yapı içinde Türkiye, çok uzun süreli, istikrarlı yapı oluşturamaz. Şu anda bile aynı siyasi hareket içinden gelmiş cumhurbaşkanı ve başbakanların bile bu özellik nedeniyle, anayasanın bu kuralı nedeniyle zaman zaman fikir ayrılıklarına düştüklerini görüyoruz, biliyoruz. Özellikle farklı siyasi partiler tarafından bu makamların işgal edildiği dikkate alınırsa ya da o hayal edilirse o zaman çatışma riskinin çok daha büyük boyutlara çıkabileceği, hatta sistemi kilitleyebileceği, ciddi bir yönetim krizinin doğabileceğini de kabul etmek gerekiyor. Dolayısıyla bu meselenin çözülmesi gerekiyor."

"Yeni bir anayasa değişikliğiyle, kapsamlı olarak bütün kurum ve kurullarıyla başkanlık modelinin monte edileceği bir anayasa değişikliği yapamayacağımıza göre, mevcut siyasi yapıda, o zaman en azından bu ciddi kriz riski taşıyan bu sistemi değiştirelim düşüncesi gündeme geldi. Bu yeni değil." diyen Canikli, konuşmasına şöyle devam etti:

"ESASINDA BİZİM B PLANIMIZDI BU"

"Esasında bizim B planımızdı bu. Eğer yeni bir anayasa yapılamaz, kapsamlı anayasa değişikliği gerçekleştirilemezse o zaman bu sorunu ortadan kaldırmak için, kamuoyunda bilindiği haliyle partili cumhurbaşkanlığı modeli olarak bilinen o değişikliğin yapılması bizim planlarımızda vardı. Birinci ihtimal devre dışı geldiğine göre, artık ikincisini gündeme getiriyoruz. Onu tartışıyoruz."

"HAZİRAN'IN İLK YARISINA KADAR TAMAMLANABİLİR"

Nurettin Canikli, değişikliğin Meclis'e ne zaman geleceğinin sorulmasına karşılık da çok gecikmemesi gerektiğini belirterek, yeni hükümetin güvenoyu almasından sonra haziranın ilk yarısına kadar tamamlanıp, Meclis'e sunulabileceğini tahmin ettiğini, bunun öne de geriye de alınabileceğini ancak Meclis kapanmadan Genel Kurul'da görüşülmesini hedeflediklerini bildirdi.

"BÜTÜN PARTİLERDEN DESTEK GELİR"

Anayasada, seçilen cumhurbaşkanının, partisiyle ilişiğinin kesileceğinin yer aldığına işaret eden Canikli, tadil edilecek maddenin bu olduğunu, teknik açıdan bununla bağlantılı, uyumlu bir kaç maddenin daha gündeme gelebileceğini bildirdi.

Mümkün olduğu kadar dar kapsamlı olması gerektiğini, çok sayıda maddenin Meclis'ten geçmesinin mümkün görünmediğini anlatan Canikli, muhalefetle görüşüp görüşmeyeceklerine ilişkin soruyu da "Önemli değişiklikler arefesinde bu görüşmeleri gerçekleştiriyoruz. Muhtemeldir ki siyasi nezaket çerçevesinde, Meclis'e sunulmadan önce ya da Meclis'te görüşmelere başlamadan önce diğer partilerle görüşmeler yapılabilir. Bunun önünde engel söz konusu değil." yanıtını verdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamalarının koalisyon mesajı olarak algılandığını vurgulayan bir gazeteciye Nurettin Canikli, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sayın Bahçeli'nin açıklamalarının, partili cumhurbaşkanlığına destek gibi mi yorumlamak gerekir şeklinde kamuoyunda bazı değerlendirmeler var. Partili cumhurbaşkanlığına ilişkin teklife sadece MHP'den değil, diğer siyasi partilerden de destek geleceğini tahmin ediyoruz, umuyoruz. Çünkü bu siyasi bir düzenlemeyi içermiyor. AK Parti meselesi değil. Sadece Türkiye'nin yönetim yapısının netleştirilmesi ve ileride ortaya çıkması muhtemel bir takım çatışma risklerini ortadan kaldırmak amacıyla yapılacak bir düzenleme. Bütün siyasi partilerden bu amaç için yapılacak bir düzenmeleye destek geleceğini tahmin ediyoruz. Oylama gizli olduğu için, siyasi partiler bağlayıcı karar alamayacakları için bu olabilir. Sayın Bahçeli'nin yaptığı açıklamalara istinaden böyle bir düzenleme öngörülüyor gibi bir değerlendirme gerçeği yansıtmaz. Çünkü bütün partilerden bu destek gelir." karşılığını verdi.

"ERKEN SEÇİM GÜNDEMİMİZDE YOK"

Bir soru üzerine Canikli, erken seçimin gündemlerinde hiç olmadığını, bugün de yarın da olmayacağını açıkladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun tanık olarak ifade vermeye gitmeyeceğinin anımsatılması üzerine de Canikli, olayın aydınlatılması, gerçeğin ortaya çıkartılması noktasında katkı sağlamasını beklediklerini ifade etti.

"SAYIN KILIÇDAROĞLU BU YOLU TERCİH ETMEDİ"

Nurettin Canikli, "Bu çağrıya olumlu cevap verip, o konuda bildiklerini yargıyla paylaşmasını beklerdik. Doğru olan buydu. Gitmemesi bu konudaki şüphelerin daha da artması sonucunu doğurur. Başka işe yaramaz. Halbuki o konuda Sayın Kılıçdaroğlu'nun kamuoyunda iddia edildiği gibi bu olayla doğrudan ya da dolaylı bağlantısı yoksa bunu yargıda açıkça paylaşır, onunla ilgili düşüncelerini, kanaatlerini ortaya koyar, bu konuda soru işaretlerini gidermiş olurdu. Ama Sayın Kılıçdaroğlu bu yolu tercih etmedi. Bu yöntemle soru işaretlerinin üzerine, biraz daha fazla soru işareti geldi." diye konuştu.

Kaynak: AA / Politika

Nurettin Canikli Devlet Bahçeli AK Parti Türkiye Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (63)

adam:

Vay halimize, 78 milyonun huzuru tek adamin hirsina bagli. Ülkenin haline bir bakin, 13 yildir rahat rahat kullandiginiz sistemi degistireceginize. Tarih sizi ve size oy verenleri affetmeyecek!

34
1
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

partili cb ohh ne güzel senden öncekiler salaktı bi sen akıllısın . . . Atatürk ne ileri görüşlü ADAMMIŞ be GENÇLİĞE HİTABESİNDE BİLE AKPYİ ANLATMIŞ ATAM . . . . Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler. Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir.

24
1
yanıtYanıtla
ŞABAN ÖZOĞLU:

TERÖRÜ BİTİRMEK İCİNDE BİR PİLANIZ VARMI KAN ÜZERİNDEN SİYASET YAPAN VAMPİRER.

19
4
yanıtYanıtla
SALİM:

KAN BULAŞAN O KOLTUKTAN KİMSEYE HİÇ BİR HAYIR GELMEZ KİMSEYE!MEMLEKET KAN GÖLÜ, AMA HER GÜN YETKİSİNİN NE ŞEKİLDE YÜKSELMESİNİ DÜŞÜNÜYOR KATROLLER VE HALKI NASIL KANDIRACAGIZ HESAPLARINI YAPIYORLAR. HER GÜN ANKET YAPAN PARTİ VE KRALINDAN NE ÇIKAR?ZATEN HAKKIYLA YÖNETSENİZ BU ANKETLERE İHTİYACINIZ OLMAZ. BU VİCDANLARINIZIN RAHAT OLMADIGININ EN BÜYÜK KANITI

16
1
yanıtYanıtla
vicdan:

Partili cumhurbaşkanı değil partili cumhurdüşmanı olmanın peşindesiniz. Bu halk ve tarih sizi her andığında inanın ne utanacak nede kaçacak delik bulamayacaksınız.

14
2
yanıtYanıtla
sgsd:

dem

yanıt0
yanıt0
GÖRDÜ:

SİZ ALFABENİNİN BÜTÜN HARFLERİNİ DEVREYE SOKSANIZ BİLE İSTEDİKLERİNİZ OLMAYACAK ÇÜNKÜ HALK SİZİN GERÇEK YÜZÜNÜZÜ GÖRDÜ AKPKK LILAR

15
0
yanıtYanıtla
KAÇAK SARAYIN İHTİRASI:

Kaçak saraylının saltanat hırsı ülkeyi maddi ve manevi olarak sıkıntıntıya sokmaya devam ediyor. GÜN OLA HARMAN OLA. . . . . .

11
3
yanıtYanıtla
sgs:

o kada büyük saray mevcut koşullar gereksiz

yanıt0
yanıt0
HASAN:

ULKEMIZE ILK 4 YIL HARIKA HIZMETLERDE BULUNDUNUZ SONRAKI 4 YIL YINE REFORMLARA IMZA ATTINIZ ANCAK DAHA SONRALARI HALKIN BUYUK KESIMININ TASVIP ETMEYECEGI ONERILER GETIRMEYE BASLADINIZ SIZIN SIYASI GUCUNUZ TARTISILMAZ NEDIR BU ARAYISLAR . PARTILI CUMHURBASKANI OLURSA O ZAMAN CUMHURBASKANINA GEREK KALIRMI? CUMHURUN BASI HALKIN TUM KESIMLERINE AYNI MESAFEDE OLMALI VATANDAS OLARAK BU ONERINIZE KESINLIKLE KARSIYIM BULUNDUGUNUZ KONUMU KORUMAYA CALISSANIZ DAHA IYISINI YAPARSINIZ

14
0
yanıtYanıtla
Tüm 63 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title