Haberler

Çanakkale Savaşı'nı Anlattığı Günlük Ölümünden 30 Yıl Sonra Bulundu

Güncelleme:

Gelibolu'da savaşan Anzak askeri Onbaşı William Robert Drayton'ın savaş anılarını yazdığı günlük, ölümünden 30 yıl sonra ailesi tarafından bulundu.

Birinci Dünya Savaşı'na katılan ve Gelibolu'da savaştıktan sonra Fransa cephesine gönderilen Onbaşı William Robert Drayton'ın yaşarken hiç dile getirmediği savaş anıları, ölümünden 30 yıl sonra ortaya çıktı.

ÖZEL EŞYALARININ ARASINDAN ÇIKTI

Avustralya'nın Geelong kentinden Birinci Dünya Savaşı'na onbaşı olarak katılan ve 1918 yılında ülkesine dönen William Robert Drayton, ailesi ve yakın çevresinin söylediğine göre, 1970 yılında hayata veda edene kadar savaşla ilgili hiçbir şey anlatmadı. Drayton'ın cephede neler yaşadığı, ölümünden 30 yıl sonra özel eşyalarının arasında bulunan günlükle ortaya çıktı.

"SAVAŞ HAKKINDA HİÇ KONUŞMAZDI"

Anzak gazisi William Robert Drayton'ın yeğenlerinden Ian Keeble, yaptığı açıklamada, dayısının savaş hakkında hiç konuşmadığını belirterek, "Çok hoş bir beyefendiydi. Ailesiyle vakit geçirmek çok güzeldi. Ama bir arada olduğumuz zamanlar savaş hakkında hiç konuşmadık. Anılarını yazdığı günlüğü de 30 yıl sonra bulduk. Onun, Birinci Dünya Savaşı'nda yaşadıklarını okumak çok ilginç bir deneyim oldu" dedi.

"KENDİNİ ÇOK BÜYÜK GÖSTERMEK İSTEMEDİ"

Drayton'ın savaş hakkında neden konuşmadığını bilmediklerini ifade eden Keeble, dayısının belki de övünmek istemediğini söyledi. Dayısının ödül ve madalyalar aldığını da çok sonra öğrendiklerini belirten Keeble, "Sanırım kendini çok büyük göstermek istemedi. Biz de günlük ortaya çıktı çıkalı çok şaşkınız" diye konuştu.

GELİBOLU'YA 5 SAYFA AYIRMIŞ

Drayton'ın 5 sayfa ayırdığı Gelibolu'ya gelmesiyle ilgili notları şöyle:

"Demir tekneler üzerinde adım atarken, sessizce ama hızlıca sahile veya daha doğrusu iskeleye yöneltildik. Gecenin sessizliğini ara ara duyulan makineli tüfeklerin sesi bozuyordu. Vurulan bir asker dışında güvenli indik. Sahilde biraz oturup tecrübeli askerlerle konuştuktan sonra tabur karargahına harekete hazırlık için sıraya girme emir geldi."

"EN BÜYÜK SIKINTI SİNEKLER VE BİTLER"

Drayton, Gelibolu'daki anılarını anlattığı bir başka yerde, cephedeki şartların ne kadar zor olduğunu şöyle kağıda döktü:

"Burada en büyük sıkıntı bizim için sinek ve bitler. Sinekler gerçekten büyük sorun. Gözlerinde, kulaklarında, burnunda, ağzındalar ve yaptığın ve yemeye çalıştığın her türlü yiyecekteler. Bu da kışa doğru! Yaz aylarında nasıl olduğunu sadece Tanrı bilir."Onbaşı Drayton, günlüğünde Gelibolu'daki su sıkıntısından da bahsetti.

CEPHEDE KAR SEVİNCİ

28 Kasım'da kar yağmaya başladığını anlatan Drayton, şunları kaydetti:

"Karın oluşturduğu manzara güzeldi. Hem avantajı hem dezavantajı vardı. Kardan önce suyumuz çok azdı, şimdi ise bolca var. Karı eriterek çok basit bir şekilde elde ettiğimiz suyla önceleri lüks ve ulaşılmaz olan banyo yapma olanağına kavuştuk. Başını çevirdiğin her yerde yıkanmış gömlekler, çoraplar, iç çamaşırları vardı. Bunlar bir yıldır ilk kez yıkandı."

Kaynak: AA / Güncel

Avustralya Çanakkale Gelibolu Fransa Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

efe can:

türkiyede bunlara ve digerlerine dava ac un soykirim mahkemesinde . bize soykirim yaptiniz diye

5
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title